A GSC kiáll a S.T.A.L.K.E.R. frencsájzért

Miután az év végén váratlanul feltámadt hamvaiból a S.T.A.L.K.E.R.-sorozat fejlesztője, a GSC Game World, az ukránok kötik az ebet a karóhoz, mindenáron megvédik a szellemi terméküket.

Tavaly decemberben kaptunk a hírt, miszerint az egyszer már feloszlott GSC Game World feltámadt és a srácok újra munkába állnak. A Polygon elérte az ukrán csapatot és számos érdekességet megtudott a stúdió terveiről.

A GSC PR-igazgatója, Valentine Yeltyshev elmondta, hogy miután a csapat 2011 februárjában feloszlott, a S.T.A.L.K.E.R. 2 fejlesztése leállt. A kulcsfejlesztők nem sokkal később megalapították a Vostok Gamest, amely jelenleg is a Survariumot kalapálja. Yeltyshevnek nem tetszett az MMOFPS ötlete, nem hitt abban, hogy az eddigieknél jobb játékot csinálhatnak, ezért is hagyta ott a brigádot.

Azonban tavaly novemberben a GSC Game World visszatért, és a csapat nemsokára leleplezi a legújabb játékát, amely hamarosan kilép az alfastátuszból. Az úriember szerint a stúdió jó kezekben van: az alapító, Sergei Grigorovich továbbra is vezérigazgatóként tetszeleg és a cég finanszírozásával foglalkozik. A milliárdos testvére, Evgeniy a csapat következő projektjének producere. Azonban nem csak ők az egyedüli veteránok, több kulcsfontosságú fejlesztő visszatért a GSC-hez.

A csapat nem nézi jó szemmel a konkurens STALKER: Apocalypse-et, amit a West Games kalapál(na) közösségi pénzből. Yeltyshev szerint a West fejlesztői S.T.A.L.K.E.R.-csapatnak állítják be magukat, és azt mondják, S.T.A.L.K.E.R.-játékon dolgoznak, de ez nem igaz, sőt valójában az Apocalypse készítői annak idején nem is a S.T.A.L.K.E.R.-sorozat részein szorgoskodtak, hanem egy ahhoz kapcsolódó, Flash-alapú webes játékot készítettek 2011-ben. Ez egy izometrikus nézetű, nyitott világú alkotás volt, ám a projekt nem volt olyan jó, mint azt szerették volna, ezért törölték az egészet. 

A GSC munkatársa szerint a West Games "csak pénzt próbál lopni az emberektől" a crowdfunding oldalon. Az első kickstarteres gyűjtést elkaszálták, a konkurencia most a Wfunderen próbál szerencsét és 600 ezer dollárt kér a STALKER: Apocalypse-re. 

"Ki olyan hülye, hogy pénzt ad nekik?" - fakadt ki Yeltyshev.

Noha a GSC egyelőre nem aggódik a West Games miatt, a srácok nem fognak habozni: ha a rivális megpróbál egy másik STALKER-játékot piacra dobni, jogi lépéseket tesznek.

2 komment - szólj hozzá!