Kirúgatnák Don Mattricket a Zyngától

  • Írta: fojesz
  • 2015. február 14.
  • Biznisz
Link másolása
A Zynga pocsék évet zárt, a lejtmenete folytatódik. Az elemzők közül ki pozitívabb, ki negatívabb jövőt jósol a cégnek, van már viszont olyan is, aki Don Mattrick vezérigazgató kirúgását javasolja.

Pocsék évet zárt a Zynga, a cég 226 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, míg 2013-ban csak 37 milliós mínuszban volt, a bevétele pedig 873 millió dollárról 690 millió dollárra csökkent. A Microsofttól átigazolt vezérigazgató, Don Mattrick azonban pozitívan látja a helyzetet, szerinte ez "a fejlődés éve" volt.

Habár Mattrick elismeri, hogy többször is hibáztak az elmúlt év során, volt sikerélményük is, hiszen az üzletük szempontjából kritikus mobilos játékostábort tovább tudták hizlalni. A jövőben is ezen a vonalon haladnának tovább, így erősítenék a mobilos jelenlétüket, új játékkategóriákban mérettetnék meg magukat és alapvetően szeretnének támaszkodni a facebookos múltjukra is. Készül náluk például egy Dawn of Titans nevű akció-stratégia, mobilokra költözik az Empires & Allies és a FarmVille is kap egy match 3-változatot. A cég a költségcsökkentés jegyében bezárja a kínai részlegét.

A Zynga legnagyobb problémája, hogy annak idején teljes mértékben a Facebookra támaszkodott, mikor azonban a közösségi oldal kirántotta alóla a szőnyeget, elkezdett összeesni. A következő logikus célpont a mobilpiac lett volna, itt azonban olyan szereplőkkel találkozott, mint a Supercell, a King vagy az EA - velük nehéz felvenni a versenyt. Habár a Zynga helyzete nem túl rózsás, az alapvetően pozitívum, hogy viszonylag magas, 1,15 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik.

Ettől függetlenül sem a befektetők, sem az elemzők nincsenek elájulva a cég és főleg Don Mattrick teljesítményétől. Nem véletlen, hogy Richard Greenfield, a BTIG szakembere azt is felvette: a Zyngának meg kellene szabadulnia az úriembertől, aki ahelyett, hogy a Zynga már meglévő és még mindig elég jó pénztermelő címeire koncentrálna, kísérleti projektekkel herdálja a cég pénzét.

7.
7.
strike19
#6: Half brike-t kiahagytad.
6.
6.
Giggsy
A Zynga még létezik? :O Azt hittem már csődbe is mentek.

Amúgy ha mobilos játék, akkor az EA piaca vitathatatlan, na de a King akinek a Candy Crush Sagán kívül nincs más jelentős játékuk, meg a Supercell a két említésre való címükkel? (jó, azok mondjuk elég nagyot szólnak) Most komoly? Ezek jutottak eszetekbe mikor van egy Gameloft, meg egy Rovio?
5.
5.
Ooorky
Hol vannak most azok akik azt hirdették, hogy vegyél Zynga részvényt, mert a cég többet ér, mint az EA?

Valószínűleg a hasukat süttetik a Karib-tengeren és röhögnek a sok "hülyén" akik kemény pénzekért megvették tőlük a wc papír értékű részvényeket...
4.
4.
kopic
#3: Sajnos a marketingjét cseszte el ez a sutyerák.:(
3.
3.
huster14
Inkább húzzon el a retekbe az egész játékiparból. Ahová csak megy csődbe viszi az egészet. Az új Xboxot is elcseszte.
2.
2.
PaprikaJancsi
Felőlem aztán kirúghatják háromszor is... :-D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...