A Konami folytatná a Metal Geart - Kojima nélkül

Még mindig kevés a hivatalos infó a tegnap kirobbant Kojima-ügyben, de egyre több jel mutat arra, hogy Kojima és csapata összerúgta a port a Konamival. A pletykák szerint Kojimáék még a cégnél vannak, de nem sokáig...

Tegnap ott hagytuk abba, hogy a Konami váratlanul minden potenciális marketingfelületről leszedte Hideo Kojima nevét, sőt a Los Angeles-i fejlesztőcsapatát is átnevezte. A cég egy rövid közleményben tudatta a rajongókkal, hogy pusztán "központosításról" (itt gyakorlatilag a Konami név előtérbe tolásáról) szól a történet, de amúgy minden rendben, és a mester is velük marad.

A sztori rendkívül furcsa, és bár még mindig nem derült ki egyértelműen, hogy mi állhat a háttérben, a legtöbben (mi is) arra tippelnek, hogy valami nagyon nincs rendben a cégnél. Ha el is fogadjuk azt az érthetetlen tényt, hogy a Konami hajlandó lemondani Kojima (márka)nevéről, a hirtelen váltás akkor is homályossá teszi a történteket. A Konami az áprilissal induló üzleti év közeledésével magyarázza a lépés hirtelenségét, de a Metal Gear Solid V: The Phantom Pain megjelenése előtt egy ilyen húzás egész egyszerűen irracionális.

A fejlemények

Minderre jócskán rátesznek egy lapáttal a GameSpot értesülései. A lap úgy tudja, a Kojima Productions és a Konami nem igazán jöttek ki az utóbbi időben, ezért a Konami úgy döntött, hogy a fejlesztőcsapat vezetőségét (így többek között Kojimát is) már nem állandó alkalmazottként, hanem szerződéses munkatársként fogja foglalkoztatni.

Ez azt jelenti többek között, hogy ezeknek a munkatársaknak korlátozott hozzáférésük lesz mostantól a céges internethez és telefonhálózathoz, és az új Metal Gear Solidot sem népszerűsíthetik majd úgy, ahogy eddig tették. Ha ez igaz, Kojima például kevesebbet szerepel majd a játék fejlesztői naplóiban, vagy nem lesz ott a nagyobb gamer rendezvényeken, és hasonlók. 

De a legrosszabb, hogy az érintetteket, miután befejezik az új MGS-t és decemberben lejár a szerződésük, valószínűleg szélnek is eresztik.

Ezek után szinte szívszorító, hogy Kojima állítólag azt mondta egy meetingen, hogy mindezek ellenére a fejlesztőcsapatnak össze kell tartani és egy jó játékot kell készíteniük a rajongóknak. A mester utolsó (nem retweetelt) tweetje egyébként ez volt.

Mindezek után a NeoGAF egyik júzere talált rá a Konami egy újabb közleményére, amelyben a cég kifejti: a jövőben egy teljesen új Metal Gear-sorozatban gondolkodik, és ehhez egy teljesen új fejlesztőcsapatot szeretne összerakni.

23 komment - szólj hozzá!