E3 2015: Electronic Arts-konferencia - LIVEBLOG

Andrew Wilson csapata ezúttal is számos bejelentéssel és látnivalóval készül. Lesz itt Mirror's Edge, Star Wars: Battlefront és bemutatkozik az új Need for Speed is! A Gamekapocs liveblogja az egészet élőben közvetíti.

23:25 - Ennek is vége, sokan meg sem várták Andrew Wilson elköszönését, s ami azt illeti, mi is megkönnyebbültünk már, hogy túlestünk rajta. Ezt a konferenciát az EA nem teheti ki a vitrinbe, annyira unalmas volt.

23:20 - Szólóban is nyomulhatunk a mesterséges intelligencia ellen, de ez most nem lényeg. A fagyos Hoth bolygón játszódik a demó és PS4-en fut. A lázadók egyik katonáját irányíthatjuk egy hangárból indulva. A Birodalom erői folyamatosan ostromolják az állásainkat, lépegetőkkel és TIE Fighterekkel. Egy gombnyomással válthatunk FPS- és TPS-nézet között. Ebben a játékmódban is a kontrollpontok elfoglalásáért és megtartásáért folyik a küzdelem. Hatalmas élmény egy masszív lépegetőt irányítani, a játék tökéletesen visszaadja A Birodalom visszavág hangulatát. A légi harc éppen olyan fontos, mint a gyalogos. X-szárnyúak és TIE Fighterek csapnak össze az égen, a filmekből ismerős traktusok teszik fel a pontot a i-re. A videó végén Luke Skywalker és Darth Vader csap össze. Ahogy az várható volt, a Star Wars: Battlefront ellopta a showt, mondjuk könnyű dolga volt.

23:13 - Peter Moore valami különlegeset jelent be. A játék pedig természetesen a Star Wars: Battlefront. Az úriember a Frostbite tudását méltatja. Nézzünk bele, elvégre erre vártuk már régóta. Hosszú svéd nevű hölgyike a színpadon. Hatalmas a rajongótábor, akik már gyerekkoruktól kezdve imádják a frencsájzt. Néhány koncepciós rajzzal, screenshottal és modellel indít a bemutató. Hol van már az a fránya gameplay??????

23:07 - A Madden NFL 16 kedvcsinálójával folytatódik a show. A fejlesztők az új Draft Champions játékmódról beszélnek, minden körben három játékos közül választhatunk, majd csapatunkkal szólóban és online is nyomulhatunk. A játékosok testalkatától függ, hogy miként dobják a labdát. Futás közben is elkaphatjuk a labdát, de a védők sem panaszkodhatnak. Az új funkciók ismertetése után a trailernek örülhetünk.

23:01- Egy bájos leányzó a porondon. Ő Sarah, a DICE egyik mutatós illetékese és a Mirror's Edge: Catalyst hősnőjéről beszél. A játékmenet már érdekesebb, Faith egy éjszakai pályán ugrándozik, nincs töltőképernyő, teljesen nyitott alkotással lesz dolgunk. A parkour-elemek minden eddiginél látványosabbnak néznek ki, noha a játék örökölte elődjének képi világát. Az előzetesben drónok figyelik meg a lakosokat, a karhatalom minden ellenállóval leszámol. Faith viszont nem adja fel, fegyveres őröket rúg le a felhőkarcolókról. Alkalomadtán társa is akad egy fiatalember személyében. A grafika csillog, a fényeffektek bámulatosak. Megjelenés 2016 februárjában.

22:56 - És szokás szerint a FIFA 16 jobb lesz, mint a tavalyi rész, de ezt minden évben leírhatnánk. Rutter szépen ledarálja az új ficsöröket olyan gyorsan, hogy esélyem se lenne leírni mindet. Kontroll alá vonhatjuk a középpályát, "varázslatos pillanatokat" élhetünk át, Messi is besegített a motion capture munkálatokba. És igen, végre női csapatokat is irányíthatunk. Hangzatos, de roppant száraz marketingszövegek ezek. A bemutatót a játék sárgás filterrel operáló előzetese zárja, szintén Pelére koncentrálva.

22:53 - Azt hiszem, elérkeztünk a konferencia mélypontjára. Régen nem láttunk már ilyen semmitmondó beszélgetést. Az EA húzza az időt a Battlefront előtt. Egy ilyen közjáték jól mutatna egy fejlesztői naplóban, vagy az E3 háttérműsorában, de nem itt, milliók előtt.

22:48 - A brazil futball-legenda, Pelé mesél a focihoz fűződő viszonyáról, archív felvételek közepette. Ez az élete, amely sírással és örömmel van tele. Pelé a színpadra lép, a közönség állva tapsol neki. Milyen megható. A FIFA 16 fejlesztőjével, David Rutterrel beszélget a foci szépségéről.

22:45 - Az EA mobilrészlegének teljesítményéről beszél egy középkorú fejlesztőasszony. Idén is fontos szerepet kapnak a mobiljátékok. Köztük az ismert karaktereket felvonultató Star Wars: Galaxy of Heroes és a Minions Paradise, melynek főszereplői a Gruból ismerős minionok lesznek. A lények egy óceánjáró fedélzetén mókáznak, mígnem a hajó elsüllyed, de az egyikük egy lakatlan szigetre bukkan. Ott aztán különféle épületeket húzhatunk fel, például egy büfét, ahol kókuszt szolgálhatunk fel a társainknak. A cél az, hogy hőseink jól érezzék magukat a szigeten, horgászhatnak és sportolhatnak is.

22:39 - Még annyit, hogy hogy okostelefon fényképezőével bevihetjük az arcunkat az NBA Live 16-ba a Gameface funkcióval. Szépen fel is öltöztethetjük magunkat. Javul a fizika, a motion capture, a mozgásban eddig még soha nem látott szabadságunk lesz. A labdák elkapását és eldobását teljesen újraírták. A játék szeptemberben érkezik Xbox One-ra és PS4-re, a műfaj szerelmesei örülhetnek a trailernek - végre kihívóra talál az NBA 2K-széria?

22:35 - Képsorokat láthatunk az NHL 16-ból. Veteránok beszélnek a ligáról és az elhivatottságról. Csak győztesek és vesztesek léteznek, ahogy arra a trailer is felhívja a figyelmünket. Az ütközések és a gólok látványosak, főleg a korcsolyák után a jégdara. Matt Bilbey elmondja, hogy az első EA Sports-játék, amely a Frostbite engine-t használja, az a Rory McIlroy PGA Tour lesz. Minden játékban lesz Ultimate Team játékmód, legyen az Madden, NFL, NBA Live, vagy NHL. Szerencse, hogy szépen ledarálják a sportjátékokat, most például az NBA Live 16 megy.

22:32 - Single player is lesz a Garden Warfare 2-ben. Az összes játékmódot tolhatjuk a mesterséges intelligencia ellen is. Ahogy azt már tudjuk, az alkotás 2016 tavaszán érkezik, minden DLC ingyenes lesz hozzá.

22:24 - A Top Gun zenéje, über! Zombinak öltözött figura lép a színpadra, de Jeremy Vanhoozer elzavarja. A Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 van terítéken. Az első résszel több mint 6 millióan játszanak. Még több karakter és fegyver kap helyet a programban, amit demóznak nekünk. Egy gyárban zombi mechákat kalapálnak az élőhalottak egy őrült tudós dirigálásával. De megjelennek a növények. Négyfős kooperatív móddal, a Graveyard Opsszal vértezik fel a címet. A játékmenet a megszokott mederben zajlik, itt az új szereplők és azok képességei a lényegesek. Színre lép egy szuperhősnek maszkírozott zombi is, valamint egy oszladozó kalózkapitány is. Időnként Super Giga lények ellen is meggyűlik a bajunk, de sebaj, hiszen egy mecha mindig kéznél van. Az objektíva-alapú móka ígéretesnek tűnik, a játék pedig kellően őrültnek.

22:17 - Patrick Söderlund kap szót. A nagy blockbusterekről beszél, még több bétatesztben vehetünk részt a jövőben, a játékosok és a fejlesztők között szorosabb kapcsolatot szeretnének. Például a frissen bejelentett játékuknál is, ez az Unravel. A készítő, Martin Shalin beszél az alkotásról, 40-en dolgoznak rajta. A játékosok személyes élményeire épül. Kis plüssmacskát szorongat a kezében, amit az Unravelbe is beleraktak. Látványos hátterek közt mozgathatjuk a figurát, a demóban a fonálból szőtt figura vándorútra indul, gonosz rágcsálókkal találkozik. A fonál fontos eszközt képvisel a játékban, amúgy egy kellemes hangulatú platformjátékkal lesz dolgunk.

22:14 - Jeff Hickman a színpadon, a BioWare-től. A Star Wars: The Old Republic soron következő bővítményéről beszél. A Knight of the Fallen Empire-ről, ami már délelőtt kiszivárgott. A fejlesztők ezúttal a történetmesélésre gyúrnak rá. Egy CG-trailert is kapunk róla. Az ifjú padawanok éppen gyakorolnak, rálelnek a végzetükre, fénykarddal a kézben harcolnak a gonoszok ellen. Az egyikük rálép a sötét oldal ösvényére.

22:10 - A gyakorlatban is bemutatkozik a testreszabás, a kasztni minden elemét lecserélhetjük, átalakíthatjuk. Megváltoztathatjuk az autó színét, mindezt egyszerűen, menüben való turkálás nélkül, csupán a kurzort kell a kocsi megfelelő pontjára vinnünk. Majd jön a száguldás. A kamerakezelés szokatlan, főleg a kanyarokban "billen ki" a kocsi. Hamarosan a rendőrök is csatlakoznak. Pontszám jár az ügyes mutatványokért, ebben a játékmódban a stílusos vezetés a lényeg. Mondtam már, hogy ütős a grafika?

22:07 - Bemutatkozik az új Need for Speed. Élőszereplős jelenetekkel tarkított trailert vetítenek le, az éjszakai száguldásé a főszerep, az aszfalt csillog, a rendőrök üldözik a versenyzőket. Rövid, de velős kedvcsináló. Visszatér az Underground testreszabása és a Carbon kiterjedt nyitott világa. Marcus Nilsson beszél részletesen a játékról, elsősorban a verdáik optikai tuningjáról. Sebességről, stílusról, építésről és a csapatról szól az új NFS. Megjelenés november 3-án.

22:05 - Andrew Wilson a színpadon, a főiskolásokról beszél és arról, hogy az EA új világot és élmény épít. Három új eredeti IP-t láthatunk majd a következő percekben és igen, kapunk Star Warst is. 

22:00 - A nép visszaszámol és kezdünk! Montázs indul, country muzsika alatta. Egy űrpáncélba bújt csóka görgeti a képeket a kezével. Ő bizony, az új Mass Effect főszereplője. Egy sivatagi bolygón vesszük fel a fonalat. A trailer rövid, de a címet már tudjuk: Mass Effect: Andromeda. Sajnos csak sokára, 2016 végén érkezik. 

21:50 - Kép van már a Twitch-csatornán, de hang még nincs. Lassan gyülekeznek a népek. Csokit, üdítőt, gyorsítót bekészíteni.

21:45 - Röpke negyedóra és kezdünk. Addig csekkoljátok le az alábbi képet az új Need for Speedről. Igen, ilyen részletesen testreszabhatóak lesznek a verdáink:

(Az EA nem mond le a jól bejáratott címeiről, de reméljük, azért néhány új IP-ről is szó lesz az E3-as sajtókonferenciájukon. Az már biztos, hogy valódi gameplayt láthatunk a Star Wars: Battlefrontról, illetve közelebbről is megnézhetjük az Mirror's Edge: Catalystet is. A Need for Speed kihagyta a tavalyi évet, ám a Ghost Games idén újra rebootolja a sorozatot a klasszikus Underground stílusában. S akkor még az EA Sports idei sportjátékait nem is említettük.

A liveblogunkat olvasva semmiről sem maradsz le, végig szakértjük a 60 perces előadást és kommentáljuk az új bejelentéseket.

A show 22 órakor indul, előtte kicsivel mi már itt leszünk.)

Stream - nézd élőben a konferenciát!

45 komment - szólj hozzá!