Frissítve: Windows 10 - letiltja az illegális játékokat

  • Írta: Shifty
  • 2015. augusztus 17.
  • Érdekesség
Link másolása
Módosult a Windows 10 EULA-ja. A frissített licencszerződés elfogadásával a felhasználók elfogadják, hogy a Microsoft bármikor ellenőrizheti rendszerünket és törölheti arról az illegális tartalmakat, például a letöltött játékokat.

A Microsoft a napokban frissítette a Windows 10 licencszerződésének feltételeit. Ez így önmagában nem nagy hír, az új szöveg viszont tartalmaz egy meglehetősen kényes, új pontot. Ha alaposan végigolvassuk a jogi szöveget, akkor kiderül belőle, hogy elfogadásával beleegyezünk, hogy a Microsoft bármikor ellenőrizheti rendszerünket, és ha illegális forrásból beszerzett játékot vagy programot talál, akkor szabadon törölheti azt.

A szigorú szabályozás nem csak a PC-n, de windowsos telefonokon és tableteken is él, de a jogtalanul használt hardverekre és perifériákra is érvényes. Ez utóbbi azt jelenti, hogyha például van egy third party kontrollerünk, amelynek módosításai valamilyen előnyhöz juttatnának játék közben, azt a Microsoft egész egyszerűen tiltólistára teszi - kiiktatja a drivert -, ezzel használhatatlanná téve azt játék közben.

 A jó eséllyel népszerűtlen döntés mögött az állhat, hogy a Microsoft komoly szereplője és éllovasa szeretne lenni a PC-s játéküzletnek. Az elköteleződés ebbe az irányba egyértelmű, hiszen a Windows 10-en ott az Xbox applikáció, illetve több Xbox One-játék, mint például a Fable Legends és a Halo Wars 2 is jön PC-re, ahogy jó eséllyel a Quantum Break, a Crackdown 3 és a Scalebound is.

Frissítve! Időközben a Windows Central azt írja, hogy a végfelhasználói szerződésben eszközölt módosítás nem az operációs rendszerre felpakolt programok ellenőrzésére vonatkozik, hanem a Windows Store- és Xbox Live-tartalmak felügyeletére.

Ez viszont nem tekinthető hivatalos információnak, a Microsoft pedig még nem reagált a hírekre.

82.
82.
Eddie Krueger
#81: Forrás? Ezt benyögésre nem hiszem el.
81.
81.
#66: Szerintem a legnqgyobb baromsag a sajat tukorkeped lehetett az.
Konkretan az usaban ezzel mentettek fel embereket nem is tul regen.
Szal. ha valamirol nem hallottal vagy nem erted az nem azert van mert mas a hulye
78.
78.
delphijos
Nekem főleg az olyanoknál tűnik egy kicsit izzadtságszagúnak a "drágák a játékok" uma, akiknél ott figyel a fél milás PC konfig ( ismerek ilyeneket ). A másik kategória, amikor valaki habzó szájjal szid egy játékot hogy milyen szar, közben meg ingyen játszik vele. Amúgy ez egy örök "vita", és nincs sándékomban senki fölött pálcát törni. A játékok drágák ez tény. Soknak a minősége is megkérdőjelezhető. Ez is. De azzal értek egyet, hogy igenis vannak alternatív lehetőségek PC-re, és konzolra is. Egy kicsit "melósabb" mint atorrent, ez tény. Én sem vagyok hajlandó 20e-t fizetni egy játékért, pedig még akár meg is engedhetném magamnak. Igaz így nem tudok első nap nyomuli a legújabb cuccokkal. A múlt héten jött meg UK-ból 4e-ért a Driveclub. Eredeti, nem használt. Igaz, nem tegnap jelent meg, de nem is 20e volt. Én így próbálok spórolni. Ja, és figyelem az online akciókat. A másik tapasztalatom, meg az hogy a vásárolt játékot az ember jobban magáénak tudja érezni, és kevésbé hajlamos a "sarokba dobni". Ezt az egészet mint csevegést írtam be, senki se érezze úgy hogy az igazság bajnokaként a torrentezők fejét kívánnám. :) Ja, még az autós példákhoz - amik tényleg nem szerencsések a torrenthez, mert nem ugyanaz a dolog - de az a példa már inkább hogy ha kocsit akarok venni, nem veszem "kölcsön" egy próbakörre a szomszédét csak hogy kipróbáljam vásárlás elött....
74.
74.
gomba56
Rólatok ez jut eszembe. Agyhalál...
https://www.youtube.com/watch?v=iRZ2Sh5-XuM
69.
69.
logic5
#68: LesGrossman :D Trópusi vihar? :D
68.
68.
LesGrossman
#67: 1: Steam nem játszik, ahhoz meg kellene vennem a játékot digitálisan, horror áron. (most az új címekről van szó)

2: refund van, fasza dolog, én is ismerem, de pénzt nem kapsz vissza, megy az összeg a Steam egyenlegedre. Mi van, ha úgy döntök, nem akarom használni tovább a rendszert? Mi van, ha ellopják az accomat és nem tudom visszaszerezni?
67.
67.
Eddie Krueger
#65: Mi az, hogy nincs lehetőség? Ha már emlegetted a Steamet, akkor tisztában kéne lenned a refund lehetőséggel. Kettő, a játékkal eltöltött óra a határ a vásárlást követő 14 napon belül. Ennél legálisabbat nem fogsz találni.

Segítségképpen: http://store.steampowered.com/steam_refunds/?l=hungarian
66.
66.
Eddie Krueger
#44: Hát, "az ellopott dolgok hiányoznak a tulajdonosnak" kitételen egyenesen leesett az állkapcsom, pedig hallottam már pár baromságot életemben. Kár, hogy nem nekem jutott eszembe előbb, mert akkor nem fizettem volna a WinRAR-ért, ha már használom...
63.
63.
Extol
Nem valószínű hogy ez a lépés fogja a warez végét jelenteni
59.
59.
A legujabb meg az, hogy a regi lemezeket lehet nem fogod tudni majd hasznalni win10-en.
Egy ujabb vasarlasara osztonzo dolog, ugye?
Konkretan anno starforce nevu csoda mar 64 bites xp-vel se volt joban, pedig az xp-s korszakban jott ki.
Vistan, win7eseken vagy 8-8.1-eseken nem is mukodik abszolut aza ga,e ami ezen csodaval van levedve.
Szoval ha megveszel egy jatekot, a becses ms, a kiadokkal karoltve azzal tisztel meg hogy teliszarja a szadat..
Ezzel ismet hatalmas "erdetelenseget" indukalva a warez irant.
Ja, hogy vegyem meg ujra a steamen.
Nagy lofaszt..
53.
53.
#51: Meg olyat aki elorendel, szopik, hoborog, de sztan a kovetkezot is elorendeli, vagy megveszi "ingyenes" proba nelkul.
Gondolom az olvadatodban ok a superhuman okos emberek..
Felenk az ilyet balfasznak hivjak.

Az autos peldaval elve.
Beulsz a bemutato autoba ami 300 livss ful extra.
Azt kered.
Majd kufizezed es kapsz olyat amiben 4 samli van meg nem megy benne a 6 hengerbol csak 3.
Kotelezo szervizenkent egyenkent kapod meg ami jar.
52.
52.
#51: Mar bocs, de ha letorrentem es 1-2 ora jatek utan megveszem, szerintem annyi kart okozok, hogy nem engedtem magam atbaszni.
Magyarul egy normalis vilagban nem en lennek a bunozo.
Olyan vilagot elunk hogy bunos vagyok ha nem hagyom hogy lehuzzanak?
Amugy igen.
De leszarom...
51.
51.
delphijos
#41: Nekem sem célom a flame, de mindíg leget ideológiát gyártani a warez-re. Azért lássuk be, a játék nem alanyi jog, hogy az adjon "felmentést" a warez alól hogy "nem engedhetem meg magamnak" meg "egy csomó szar játék van". Nekem tök mindegy hogy valaki warezol vagy sem, és nem akarok "téríteni", de legalább ezt a dumát hanyagoljuk hogy a warezoló "okosabb" annál aki megveszi a játékokat, mert "gondolkodik" , és "van annyi esze" hogy ingyen is letorrentezheti.... Azért lássuk be, a warezolók azért tudják letölteni, mert van aki megveszi. Abban amúgy egyetértek hogy vérlázító hogy milyen minőségben tudnak kiadni stuffokat. Ez tényleg gáz.
50.
50.
markoci555
Játékkal már nem lenne gond, szinte csak Steam meg egyéb legális cuccal nyomom. De a zenék már más tészta. Ha letörlődne a kb 100 gigányi rendezett zeném egyik napról a másikra, asszem öldöklést rendeznék.
49.
49.
mestermagyar
#48: Grand strategy-s tájszólással szólva ezt nevezem én casus bellinek a torrentezésre. :D
48.
48.
Angelwing
#44: Jó sokat írtál! LOL de egyetértek! előtte kipróbálni a játékot legyen az hivatalos demo,vagy kalóz verzió,és ha megéri az árát,akkor megtisztelni a szerzőt és megvenni a terméket.
46.
46.
MrLentoFan
XD XD Igyé reklám Jeee! XD
45.
45.
Ghost26Dave
#43 Ez nem éppen ehhez illő hasonlat volt.
44.
44.
brummi
Már a cikkben linkelt hír is azt írja, hogy csak a MICROSOFT fiókoddal összefüggésben TILTHATja le a játékokat, és hardvereket, melyek nem engedélyezett forrásból vannak. Semmit nem ír crackelt, tört, warezelt vagy egyéb játékokról. A szenzáció-hajhászat minden oldalról óriási, egyértelműen félrevezető, jószerivel semmi nem igaz a fent leírtakból. Valóban meg kéne tanulni angolul, és akkor menne egy ilyen hír feldolgozása és átemelése is. "Ha alaposan végigolvassuk a jogi szöveget..." Megtetted, kedves szerző? Nem hinném. A "szigorú szabályozás" minden online store esetében jelen van. És még csak nem is szálltak el vele, mert sem rendőrséget, ipban-t, sem egyéb szankciót nem helyeztek kilátásba, csak szimplán nem hagyják, hogy a store résszel visszaéljenek az emberek. Ez egy igen humánus lépés, hiszen a jóhiszemű játékosoknak nem kell félniük, hogy a játékaik nem a megfelelő forrásból származnak.
A hozzászólásokban is láttam egy-két elképesztőt, pl. a te felfogásodban, kedves cimborám, amikor letöltök egy képet az internetről, vagy meghallgatok egy zenét a youtube-on (ugyanis ezekre egyébként szerzői jogok vonatkoznak, ugyanúgy, mint a kis játékaidra), csak még nem látta admin, és nem törölte, akkor én egy fifikás bűnöző vagyok, aki nyereségvágyból megnyomorítja a szegény, cseppet sem profit-orientált kiadókat, média-háttérembereket? Hol élsz te, mondd már el nekem, miért nem fordultál még orvoshoz disszociatív képzelgéseiddel? A magyar valóság a következő: Átlagban a felhasználók körülbelül újságmellékletként vettek 2db eredeti játékot, ennyi van nekik, mert egy normális cím a havi átlagfizetés egyötöde. Ez a pénz sokkal jobb helyen van BÁRHOL a háztartásban. Azt, hogy te ezt nem érted, mert anyukád államigazgatási köztisztviselő, és hazahord bruttó egymilliót, apukád meg kőolajat fosik egész nap, az a te bajod, de kérlek, hogy meg ne határozd már nekem, hogy mit veszek az enyémből. Ha ettől kevesebb vagyok, mert én nem megveszem a játékot, hanem csak letöltöm (és adott esetben azonnal törlöm is, mert egy foshalmaz, te meg megvetted), nem jelenti azt, hogy én kevesebb, vagy bunkóbb lennék bárkitől. Nem kell ez a lenéző duma, hogy "fúj, warez, minek az?" mert mindenki pontosan tudja, hogy minek az. Egyéb szoftverek esetén bezzeg nem húzza senki a pofáját: A total commandered nem egy másvalaki kulcsát használja véletlenül?
Egy szó, mint száz, mindenkinek megvan az oka rá, hogy ezt a dolgot úgy intézze, ahogyan ő szeretné, semmiképpen sem lopás a szoftverek jogszerűtlen másolása, mert - mint ahogyan azt előttem is leírták - az ellopott dolgok hiányoznak a tulajdonosnak. Ezek a játékok meg néha olyan mértékben sz@rok, hogy én marnám magam kockásra, hogyha egy fél forintot is fizettem volna értük. Gyakorta a sávszélességem is bánom, hogy rápazaroltam, és szerintem van még egy pár ember, aki hasonlóképpen (jól vagy sem, azt nemigen itt döntjük el) vélekedik.
43.
43.
Tokodboy
#34
Ha laggol meg a szar a jatek akkor torten is egyaltalan miert jatszol vele?
Zaiguli sem negy ugy mint egy ferrari es ezert nem a usiguli fejlesztoit kell hibaztatni ha nem egy kazegoria a ket auto.
42.
42.
latis666
Nincs az az isten hogy a letorrentezett win10 törölje a warezt a gépről. Először talán aztán jön a módosított változat és annyi. Eddig sem állított meg senkit a széria szám vagy a többi védelem.
41.
41.
#31: Persze jobarat.
Megint az a hulye aki gondolkodik.
A birka meg az agysebesz...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...