A gyártó szerint olcsó az Oculus Rift

  • Írta: zoenn
  • 2016. január 7.
  • Hír
Link másolása
Bizonyára már túl vagytok az első ledöbbenésen, amit az Oculus Rift 700 eurós ára okozott. A gyártócég alapítója szerint ez az összeg még így is "pofátlanul olcsó". El is magyarázza, miért.

Noha ugyan az Oculus VR társalapítója, Nate Mitchell még 2014-ben úgy nyilatkozott, hogy a Rift fogyasztói ára 200-400 dollár körül lesz, ám tegnap kiderült, hogy mégsem: Európában bruttó 700 euróért juthatunk hozzá. A cég másik alapítója, Palmer Luckey a Twitteren hintette el, hogy ez még mindig "pofátlanul olcsó ár" egy felső kategóriás VR-hardverért.

Szerinte ez az ár pont annyira olcsó, mint egy 120 hüvelykes 4K OLED TV lenne, ha azt is 599 dollárért árulnák. Luckey hozzátette, ezért az összegért jóval többet kapunk, mint a legtöbb hasonló árú termék esetében, ráadásul extra profitot sem tesznek rá, gyakorlatilag nullszaldósan kínálják.

Az úriember megvédte a drágább európai árszabást is. Szerinte ez annak az eredménye, hogy itt magasabbak az adók, mint az Egyesült Államokban, azt azonban leszögezte, hogy ők nem emelték meg meg az árat igazságtalanul úgy, mint ahogy azt sok konzolnál szokás.

A VR-szemüveg első körben csak 20 országban lesz elérhető, és ha most rendelnéd elő, csak júniusi szállítással kapod meg.

Mit tartalmaz a doboz?

A szemüveg egy ütős fekete hordtáskában érkezik, mellett egy asztalra szerelhető szenzor lapul, illetve az Xbox One-kontroller. A kakukktojás az Oculus Remote, amely egy apró távirányító - erről eddig hallgatott a gyártó.

Mivel egyszerűen kezelhető, kiváló alternatíva lesz azok számára, akik nem ismerik a hagyományos kontrollereket, vagy urambocsá' a videojátékokat.  A kütyü felső részén egy kör alakú érintőfelület található, alatta pedig négy fizikai gomb a legfőbb utasításokkal.

Mi a helyzet a gépigénnyel?

Az NVIDIA szerint komoly ára van a virtuális valóságnak, hiszen a VR-játékok futtatásához hétszer több számítási teljesítmény szükséges, mint egy normál játékhoz. Ebben semmi túlzás nincs, hiszen az 1080p-s felbontás mellé eddig 30 fps társult, addig egy VR-játék 3024x1680-as felbontás mellett fut minimum 90fps-sel

Az Oculus VR szerint egy GeForce GTX 970 vagy egy AMD R9 videokártya nélkül nem érdemes beleugrani a virtuális valóságba, és e mellé még egy Intel i5-4590-es processzor és 8 GB RAM is szükséges. És ez tényleg csak a belépőszint, ráadásul van olyan játék is, amely még ennél is durvább konfigurációt követel meg, lásd Elite: Dangerous (i7-3770K, 16 GB RAM, GeForce GTX 980).

27.
27.
delphijos
Szerintem sem extrém magas ez az ár, egy vadi új rendszernél. Szerintem nem is az volt a cél az első szériánál hogy majd minden játékos rohan venni egyet. Minden új dolog így indul. Az első DVD lejátszók is horribilis pénzbe kerültek. Aztán a HD tv-k Blu-Ray,stb... Szerintem pont akkora érdeklődés lesz, mint amekkora gyártási kapcitást terveztek. Ez így reális, szerintem inkább az early kommunikáció volt elkapkodva. Én inkább azt nem értem, hogy az box kontrollert miért kell belerakni a csomagba. Pont annyival lehetne olcsóbb, akinek meg kell, vesz hozzá egyet. Szerintem nagyon is valószínű hogy aki egy ilyenbe beruház, az már régen ilyen kontrollerrel tolja PC-n.... Miért kell ráeröltetni még egyet. Ha a spéci kontroller lenne, még OK, de így.....
25.
25.
piskóta
#24: Kösz. Legközelebb már jobban fog menni.
24.
24.
szinkron
#21: Egyet értesz? És melyik az? Mert,ha esetleg egyetértesz az egybe írandó és mást is jelent.
23.
23.
zozo76hun
a vegen egyedul tenyleg ez a ps4+psvr lesz az egyetlen olcso/csoro elerhetosegu virtualis elmeny?
21.
21.
piskóta
#20: Jól meg ragadtad a lényegét. Egyet értek. (2., 3. mondat)
20.
20.
Angelwing
Drága mulatság lett ebből a VR dologból. Legalábbis nekünk magyaroknak. Mindegy úgy sem kiforrott dolog ez még. Ráér!
18.
18.
shatterhand
Gazdagabbja úgyis megveszi a világon mindenhol. Csak ettől még lesznek piacvezetők. Hacsak ezen múlt volna akkor a ps3, meg az xbox is az lett volna maguk idejében. Csak hát a pénztárca... Ez már a sokadik bukta lesz mert elfelejtik azt az egyszerű dolgot ,hogy "minden annyit ér amennyit adnak érte". Leszámítva a vagyonosokat persze, de ha nagy részesedést akarnak akkor ez tévút lesz.
Szép volt, jó volt. Kitaposták az utat a többieknek. Remélem csődbe megy az egész. Egy olcsóbb VR szemüveg kisebb látvánnyal se fog kevesebb élményt adni.
17.
17.
rappit
"...hiszen az 1080p-s felbontás mellé eddig 30 fps társult,"
Ezt nem tudom értelmezni. PC-n nincsen limitálva a képkocka sebesség.
16.
16.
Batman
Google Cardboard 3 ezer forint
15.
15.
Grabowsky30+
Nem lett valami olcsó, bele lehet dumálni, hogy új dolog meg stb stb, de ha 350ért tudták adni a dk2-t akkor ezt is tudták volna adni 500ért max! Az a 200 a profit amit nem sajnálok, csak f@szért kellett lehazudni a csillagokat 2 éven keresztül! Arra is kíváncsi lennék, hogy az xbox controller mennyit kóstál ebben a csomagban! Ami kb annyira értelmes mint XO-hoz kötelező kinect!
14.
14.
logic5
Remélem dugába dől az egész, és szét lesz akciózva.. Mert ez lesz...
9.
9.
mestermagyar
#7: Valszeg EU-s raktárról. Ugyanis onnan EU-n belül nincs adó.
8.
8.
szinkron
Ő azt mondja olcsó, én meg azt mondom drága, most mi lesz?
7.
7.
tsulok
#6: Nem tudom honnan postázzák, de az biztos, hogy az ár tartalmazza az adókat. Ha simán csak kipostáznák akkor nem csak 20 országban lenne elérhető.
6.
6.
FreeKatana
#5: Pedig én erre a 700-ra még rámatekoztam a 27% áfát + vámot, hiszen attól hogy valahol "elérhető" még Amerikából postázzák nem?
5.
5.
tsulok
#4: Nekünk lehet hogy, még kell adózni mert itt nem érhető el hivatalosan. A 700 euró viszont fogyasztói ár ott ahol hivatalosan is elérhető, ehhez már csak a szállítási díj jön.
4.
4.
FreeKatana
"Az úriember megvédte a drágább európai árszabást is. Szerinte ez annak az eredménye, hogy itt magasabban az adók, mint az Egyesült Államokban, azt azonban leszögezte, hogy ők nem emelték meg meg az árat igazságtalanul úgy, mint ahogy azt sok konzolnál szokás."

Ezt most valaki magyarázza el, mert nem értem. Mi közük az itteni adóhoz? Mi így is adózunk ezután, hiszen ott az áfa és a vám. Milyen adóról beszél Pálmatuskó Luckey?
3.
3.
Szelenas
A "pofátlan" szó után nem értettem semmit.
2.
2.
dacoon90
Tekintve, hogy mekkora az érdeklődés a termék iránt, és hogy mindenképp egy olyan termékről van szó, amelyik még csak most kezdett el futószalagon megjelenni, én se tartom drágának. Oké, 700 az bizony 700, és ez egy exkommunista államban rengeteg, de mint tudatos vásárlók meg kell tanulnunk kivárni, amíg a technológia elterjed és elérhetővé válik bárki számára. Gondoljatok csak az első mobil telefonokra...
1.
1.
eszeanna
Kicsit se nevetséges ez az ár. Bár aki nagyon szükségét érzi ennek a dolognak, úgyis rákölti a vagyonát. Én részemről nézem tovább a monitoromat. Az nem kér ennyit enni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...