Oculus: elrontottuk a kommunikációt

  • Írta: fojesz
  • 2016. január 7.
  • Hardver
Link másolása
A hivatalos bejelentés és az azt követő twitterezés után Palmer Luckey egy Redditen tartott kérdezz-felelekben is megszólalt az Oculus Rift kapcsán. Bevallotta például, hogy elszúrták a kommunikációt.

Az Oculus Riftről beszél most mindenki, ami nem véletlen: a VR-szemüveg 600 dolláros/700 eurós ára alaposan meglepte a játékosokat, és ez elsősorban annak köszönhető, hogy az emberek 350-400 dollár környékére lőtték be a kiegészítő árát az előzetes nyilatkozatok alapján.

Tulajdonképpen itt hibázott az Oculus és maga Palmer Luckey, a cég alapítója is: függetlenül attól, hogy hányan engedhetik meg maguknak a Riftet (és egy erős PC-t hozzá), nem kapott volna ekkora hírverést a dolog, ha a srácok megfelelően kommunikálnak, és nem hagyják, hogy a közösség lényegesen vékonyabb árcédulára számítson.

Luckey ezt maga is elismerte egy Reddit AMA (Ask Me Anything) keretei között, és azt is megmagyarázta, hogy miért mondta tavaly, hogy "durván 350 dollár környékén" mozog majd az Oculus Rift ára.

Luckey szerint miután bejelentették, hogy géppel együtt 1500 dollárba fog kerülni a VR-szemüveg, több lap is úgy írta meg ezt a sztorit, hogy "1500 dollárba kerül majd a Rift". Ez részben jó dolog volt, hiszen sokaknak nincs még olyan PC-jük, ami elég az eszköznek, ráadásul sokan hitték azt, hogy a Rift egy önállóan működő szerkezet. Nekik valóban fontos információ volt, hogy a beugró ide 1500 dollár.

Luckeyt ugyanakkor zavarta is ez az interpretáció, mert azok viszont félreérthették az 1500 dolláros árat, akiknek már csücsül otthon egy erősebb PC: elmondása szerint ezért rukkolt elő a 350 dolláros gondolatmenettel, nem túl szerencsés módon, de az 350 és az 1500 dolláros ár összehasonlításával arra akart célozni, hogy a szemüveg nagyságrendileg olcsóbb lesz a teljes belépő áránál.

Később ezen próbált finomítani, és itt-ott utalt rá, hogy többre számítsunk, de elismerte: ezt elrontották, ráadásul az is ellenük dolgozott, hogy sokan arra számítottak, a gyengébb hardverrel dolgozó DK2-es modell 350 dolláros ára jó kiindulóalap a találgatáshoz.

Luckey itt is leszögezte, hogy nem keresnek pénzt a Riften, az Xbox-kontroller pedig lényegében semmibe nem kerül nekik. Ezt azért fontos megemlíteni, mert több olyan vélemény is született, miszerint szerencsés lenne, ha a "felesleges extrák" (például a mellékelt játékok) nélkül is lehetne kapni a szemüveget, de valójában ezek nem számítanak sokat. Számít viszont, hogy a Riftben csúcshardver van, ehhez mérten pedig még olcsó is az eszköz - de ezt hallottuk már.

Hozzátette, az sem valószínű, hogy a hardver butításával ki tudnának adni egy olcsóbb változatot a headsetből, a felhasználótábor ilyen módon történő fragmentálása ugyanis hátráltatja a fejlesztőket. 

27.
27.
Eddie Krueger
Minden annyit ér, amennyit adnak érte. Ha fogyni fog ennyiért is, akkor minek vigyék lejjebb. Mondjuk, részemről minél többért adják, annál többet spórolok.
26.
26.
Henry82
Egyebkent itt a szuk keresztmetszet a PC (vagy konzol), csak azt erdemes beletenni a szemuvegbe, amit a mai masinak kihajtanak, rakhattak volna bele ket 4k-s kijelzot, de minek, semelyik mai platform nem tudna vele mit kezdeni. Ez ma a maximum amit ki lehet hozni a technologiabol, majd a kov generacio mar jobb lesz.
25.
25.
Henry82
#22: Te mar probaltad a bolti verziot, vagy honnan tudsz ilyen infokat?
24.
24.
Grabowsky30+
A lényeg, hogy ez külföldön is drága! Arról egyáltalán nem esik szó, hogy a natív támogatás hány AAA címben van benne és mennyibe tervezik betenni a jövőben! Ugyanis a progik amiken keresztül lehet használni a nem natív támogatott játékokat a vaporx és a másik aminek nem jut most eszembe a neve szintén nem ingyenes programok! A vaporx 30euro pl. Ami a szállítással stb már inkább a 800euro felé kacsingat! Nem beszélve arról, hogy azért külföldön sem pihen mindenki gépében egy 980ti!
22.
22.
Tokodboy
#16
Semmi csúcs hardver nincs benne. A technológia mar kb a 80as évektől létezik es igenis csak annyit csináltak hogy pakoltak bele szenátorokat meg jobb kijelzőt. De s kijelző aztán évmilliókra van a csúcstól.
Sikerült kiküszöbölni a rosszulletet? A nagy francokat. A DK2hez képest meg sokkal rosszabb a helyzet. Hamarabb jon a hányinger. A kutató munka meg annyi volt hogy pár trogert el kellett tartani nagy pénzzel.
21.
21.
delphijos
#13: Én sem értem ezt a folyton hangoztatott dolgot. Persze, magasabb az életszinvonal sok nyugati országban, de nincs kolbászból a kerítés. Amikor hallom hogy "miért nem lettek erősebbek a konzolok kicsit magasabb árért", és utána hogy USA-ban "röhögve" adtak volna 200 dollárral többet értük. Hát nem. A box a kinekt-el együtt pont annyival került többe például hogy nem fogyott olyan jól. Az USA-ban se fog minden középiskolás gyerek 600 dolláros VR szemüvegért a boltba rohanni...
16.
16.
Henry82
#1: Egy kicsit jobban nézz utána miért hívják csúcshardvernek az OR-t, elég sok komoly cikk van a neten, ez nem csak arról szól, hogy tegyünk bele ilyen lencsét, olyan képernyőt, amolyan szenzort, aztán ennyi az ára, pl nagyon komoly kutatómunka és fejlesztés volt azt elérni, hogy kiküszöböljék a tengeri betegséget és további kellemetlen mellékhatásokat.
Az ára egyébként mindenhol durvának számít, de olyasmit ígér, amire már évtizedek óta oriási igény van, így nagyon sokan meg fogják venni.
14.
14.
#10: Ez tudod mit jelent.
Rohadtul semmit.
Majd ha fel ev mulva is ilyen uemben fogy akkor lehet mondani, hogy nem buko.

Amugy azert ennyi mert a sok agyhalott racuppant mint gyongytyuk a takonyra mint valami vilagmegvalto dologra.
Toluk viszhangzott az internet ebbol a marketing osztaly levonta a kovetkeztetest, hogy annyit kerhetnek erte amennyit nem szegyelnek.
Es tenyleg mert a sok balfasz rohan erte.
Siman megvennek ketszer ennyiert is mert ettol a szartol varja, hogy a fostos ures, ertelmetlen elete majd jobb lesz.
Ul majd a gep elott es az lesz majd az o kis valosaga ...
Lofasz.
13.
13.
Norbiii
#11: A világon mindenhol van szegénység, nem csak itt! Angliában, Németországban is rengeteg olyan ember van , aki rosszul él, és sok mindent nem tud megengedni magának. Persze mást jelent itt szegénynek, vagy mély szegénynek lenni, mint mondjuk Afrikában, és az is igaz, hogy például Luxemburgban nagy felháborodás lenne, ha csak annyi lenne a minimálbér, mint itthon....

Az meg egy téves gondolkodás, hogy néhányan úgy gondolkodnak dolgokról, hogyha nekem telik valamire, akkor a másiknak is! Láttam már erre jó néhány példát a játékkonzolok esetében is. Én speciál mindent megbecsülök, és tudom értékelni a dolgokat!
11.
11.
Angelwing
Lehet külföldön nem is anyáznak az ára miatt,csak mi magyarok egyedül. Ők meg viszik mint a cukrot,mi meg nézhetjük a youtube-on ahogy játszanak. Mindegy itt legalább van víz,afrikában az sincs! LOL
10.
10.
abydos
#2: 14 perc alatt fogyott el az összes előrendelhető szemüveg. Tuti bukta lesz.
9.
9.
TeddySnow
Nem keresnek rajta és az Oculus valójában egy karitatív segélyszervezet, ahol elkötelezett aktivisták dolgoznak ingyen, látástól mikulásig. Fő céljuk pedig a globális virtuális valóság mentesség felszámolása, de ez sajnos még így sem olcsó mulatság.
8.
8.
Bisur1996
#6: 600USD = 700 EUR
Köszönöm, eddig se érdekelt, így meg még inkább. Talán majd évek múlva amikor már jobb és olcsóbb, na meg "alap" lesz. SSD-t sem akkor rohantam megvenni, amikor elterjedt és méregdrága volt cserébe kis tárhellyel. És nem, nem az a probléma hogy nem lenne rá keret, még mielőtt valaki célozgatna.
7.
7.
Formula1fanatic
Egyenlőre limitált a gyártás/darabszám, aki most előrendel legmarabb június környékén kapja meg. Az összes meglévő darabot eltudták adni egy pillanat alatt, az érdeklődés nagy akkor miért ne adnák magasabb áron? Annak mi értelme lett volna, hogy eladják fele ennyiért és ugyanúgy nem tudnak időben többet szállítani? Szerintem mégegyszer ráduplázhattak volna akár, akkor is elment volna az összes. Később olcsósodni fog mikor felfut a gyártás.
6.
6.
ADMlN
Ez nevetséges, hazudoznak össze-vissza.

Először jött az "ez nem is drága" duma.
Aztán a "jó, egy kicsit drága, de azért mert egy komplett csomagot adunk".
Most meg "Valójában a csomag tartalma nem kerül egy fillérbe se, csak a csúcshardver drága"

Azt mondták 1500 dollár lesz géppel együtt, de a gép amit elvárnak majdnem 1000 dollár, szóval egy max 500 dolláros ár volt várható, mert még nyilatkozták is, hogy ennek csak a töredéke lesz a Rift... Erre meg 500GBP, 600USD, 700EUR. Nem baj legalább tudom, hogy a "töredéke" Ocoluséknál azt jelenti, hogy "majdnem a fele".

A DK1-2, amit szinte kézzel raktak össze erősen limitált példányszámban kijött 300-350 dollárból, szóval egyszerűen nem hiszem el, hogy a tömeg-gyártott változatot csak a duplájából sikerült kihozni, mert ez nem igaz, annyit nem fejlesztettek rajta.
5.
5.
mestermagyar
#1: Óó ne várd hogy ilyen kapzsi gyártók azok ne a legolcsóbb helyen gyártsák, ez egy tény és szerintem 90% az esély rá hogy csak kirohasztottnagy a profit.

A google 10 dolcsis karton vr-jében is van lencse, az tényleg nem a legolcsóbb, de csak ha a kartonpapírhoz hasonlítjuk. xd

Ne próbáld megérteni őket mert csak oldalnyi magyarázkodás lesz a vége a háttérben húzódó egyetlen ok helyett ami miatt ez ennyibe kerül: a mai kapitalizmus érzés nélküli cégei.
3.
3.
Rakottkrumpli
Megy ám a magyarázkodás :D Azt gondolom véletlenül sem fogják felhozni, hogy mikor a fakbuk megvette őket, akkor még azt is nyilatkozták, hogy ennek köszönhetően még olcsóbb lesz a rift...
2.
2.
shatterhand
Ez mar bukta. Tul jot keszitettek amit meg nem lehet olcsón adni. Benéztem a piacot.
Sztem dobjanak ossze butitott szemcsit es akkor piacon maradhatnak.
1.
1.
unrealnoise
Elő akartam rendelni. De nem fogom. És lehet idén meg sem veszem.

Majd meglátjuk.
De vicc ez a csúcshardver duma.

MI??? CSÚCSHARDVER??!

A két ma már átlagosnak mondható telefonos kijelző? (Oké, hogy 90 Hz-en megy,m de hagyjuk már..)

A két lencse lehet nem olcsó.
De a többi? Szenzorok? Satöbbi?

Egy középkategóriás telefonban is van ezer féle dolog. Szenzorok, Ram, processzor, satöbbi. Még lehet több minden is, mint ebben.

Erre van képe azt mondani, csúcshardver. Haggyon má'!

Vagy direktbe, csak úgy emeltek árat, vagy szar egyszerűen az egész gyártási folyamat, lehet kint az USA-ba rakják össze, szar a beszerzési útjuk, satöbbi, satöbbi..

Nem baj, majd jön jobb, olcsóbban. Türelem.
Addig is szívjon valamit a csávó, mert a DK2 350 $-os ára igenis irányadó volt, ez a CV1 messze nem annyival jobb, mint amennyivel többet elkérnek érte...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...