Xbox One - vége a fix hardver korszakának?

  • Írta: fojesz
  • 2016. március 1.
  • Hír
Link másolása
Meglepő kijelentést tett Phil Spencer, az Xbox jelenlegi atyaúristene. Nagyon úgy fest, hogy a Microsoft komoly irányváltásra készül a konzolos bizniszben, és leszámolna az alapkőnek számító fix hardver koncepciójával.

A Microsoft múlt héten zárt körű rendezvényt tartott, ahol bemutatta a játéksajtónak a legfontosabb újdonságait. Az esemény látnivalói és hírei eddig embargósak voltak, a délután azonban ezt feloldották, és ellepték az internetet a microsoftos hírek. Itt hangzott el Phil Spencer ominózus kijelentése is.

Spencer ugyanis a nyitóbeszédében megpendítette, hogy az Xbox jövője a frissíthető hardverben lehet, vagyis az xboxosoknak a későbbiekben nem kellene generációt váltaniuk, hanem a PC-hez hasonlóan turbózhatnák a konzoljukat, hogy tartsák a lépést az idővel. Ez óriási irányváltás lenne a piacon.

Spencer szerint a Universal Windows Platform teszi lehetővé a folyamatos kompatibilitást, a UWP lenne ugyanis a közös nevező: ha erre megír valaki egy játékot, az a későbbiekben, a frissített gépen is gond nélkül fog futni. Így tulajdonképpen két legyet ütnek egy csapásra: folyamatosan szinten tartható a hardver, és azért sem kell aggódnunk, hogy az előző generációs játékaink használhatatlanná válnak.

Részletek persze nincsenek, nehéz egyelőre elképzelni, hogyan valósítaná meg mindezt a Microsoft. Ti mit gondoltok erről?

174.
174.
semike
One-t hogyan es milyen idokozonkent erdemes "takaritani"? Elore is koszi!!
171.
171.
Csoki80
#169: nekem egy 2008-as falcon van azóta használom rendületlenül :-)
170.
170.
kopic
169.
169.
kopic
Az első 360, amit tesómék vettek, még 2007 novemberében, egy Halo 3 Limited Edition kiadás volt, Zephry alaplappal, ami majdnem 5 évig bírta, utána 3 ledet kapott és ez szerintem nagy szó, mivel ezen időszakon keresztül végig állítva használtuk (így a forrasztási pontok gyorsabban olvadtak) és egyszer sem takarítottuk ki a belsejét.
2013 közepén pedig vettem használtan egy Jasperest, ami 2009-es kiadású és még mindig tökéletesen működik+fél évente takarítom is.:)
168.
168.
delphijos
Megmondom öszintén, fejlesztőként én nem bízom már az MS-ben. Ott volt a Silverlight, nagy vehemenciával nyomták hogy ez lesz a jövő. Aztán kihátrás. Jött a Win8, új API, win32 vége, ez lesz a jövő. Ez sem lett. Most van UWP, ami egy fokkal jobb, de még mindig kevés. És egyelőre a támogatása kimerül egy OS generációban. Most azt mondják hogy amit ebben írsz, az majd az MS kávéfőzőn is fog futni 5 év múlva. De nincs rá semmi garancia. És az eddigiek után simán benne van hogy a Win11-ben megint jön valami univerzális API. Annyi hiányossága van az UWP-nek, hogy ha mind javítani akarják, akkor az már nem is ugyanez lesz. Ne legyen igazam.....
167.
167.
delphijos
Megmondom öszintén, fejlesztőként én nem bízom már az MS-ben. Ott volt a Silverlight, nagy vehemenciával nyomták hogy ez lesz a jövő. Aztán kihátrás. Jött a Win8, új API, win32 vége, ez lesz a jövő. Ez sem lett. Most van UWP, ami egy fokkal jobb, de még mindig kevés. És egyelőre a támogatása kimerül egy OS generációban. Most azt mondják hogy amit ebben írsz, az majd az MS kávéfőzőn is fog futni 5 év múlva. De nincs rá semmi garancia. És az eddigiek után simán benne van hogy a Win11-ben megint jön valami univerzális API. Annyi hiányossága van az UWP-nek, hogy ha mind javítani akarják, akkor az már nem is ugyanez lesz. Ne legyen igazam.....
161.
161.
Seggeszkexkluzív
Lehet hogy az msnek beletörik ebbe a bicskája de a Sony majd megcsinálja ezt jobban. Kiadja sima kiegészítőként és a rajongók már ujjongnak.
146.
146.
Seggeszkexkluzív
#144: Nemis mondtam hogy örülök, ez hosszú távon rossz hatással lesz a játékiparra és a játékosokra. De játékosok már egyértelmű állást foglaltak és ezt jól látja a Sony is.
144.
144.
zozo76hun
#125: azert en a helyedbe nem orulnek annyira nagyon annak, hogy a sony egyedul maradjon a konzol versenyben...
143.
143.
Caleon
#135: Amúgy a csúcs GPU-k milyen árban is voltak? :-)
140.
140.
Caleon
#135: Akkor még nagyobb gyalázat, hogy PC-n nincsenek The Last of Us-t és Driveclub-ot megszégyenítő játékok, hiába az erőfölény.

Amúgy hiába voltak pariban az előző gen indulásakor, ha PC-n már akkor 1080p-s játékokat toltunk, hiába mondta mindenki, mekkora a PS3 számítási kapacitása. Én amikor megvettem a PS3-at, le is voltam elsőre döbbenve, hogy HD-tv-n élsimítás nélkül milyen rosszul néz ki a játék (Tekken Tag T. 2). Aztán persze meggyőztek a sehol máshol nem látott exkluzívok (Heavy Rain, TLoU). De sosem a konzolok teljesítményétől voltam elájulva.

Most egy PS4-esen kitűnően el lehet játszani, gondolom egy XO-n is, a többi szerintem csak hiszti.
136.
136.
Heldengeist
#131: Nekem meg csak egy 2005-ös gyártású "legrégebbi" Xbox360 Permiumom halt le 3 ledes hibával, de abból az időszakból gyakorlatilag mindegyik. Az Xbox 360 S-em, amire aztán cseréltem már jó fél évtizede tartja magát és nem úgy néz ki, mint ami nagyon meg akar dögleni.
135.
135.
ADMlN
#129: Console/Pc
Az előző generáció a megjelenésekor szinte pariban volt az akkori csúcs GPU-kkal, ellenben a mostani gen megjelenésekor a csúcs GPU-k egy "csekély" 3X-os előnyben voltak.
132.
132.
Caleon
#131: PS3 és X360 - összesen nagyjából 160-170 millió eladott konzol. Arányaiban nem tudom, emellett hánynak volt problémája, de mindkét konzolnak kiemelkedően erős márkaszervize van.

PS4-et valamelyik cég behozta illegálisan M.o.-ra és áfamentesen forgalmazta, SONY még azokra a gépekre is rábólintott, hogy vállalja a garanciát, amikor a csaló forgalmazó lebukott.
129.
129.
Caleon
#128: Idén már több exkluzív jön, erre mondják, hogy türelem.

Én ezt az átb*szást nem értem. Ott a Driveclub, ami elképesztő grafikával rendelkezik még most is, tartalom terén pedig az egyik legerősebb autós cím lett. Ott a Bloodborne, ami a maga művészi világával egyszerűen lenyűgöző és teljesen új szintre emelte ezt a műfajt, más platformon pedig nem is létezik. Az Unravel PS-verziója is szájtátós. Az Everybody's Gone to the Rapture-t nem tudom, láttad-e, de egy grafikailag lehengerlően gyönyörű alkotás.

Én nem fogadom el, hogy az előző konzolok annyira nagy szám lettek volna technikailag, mert amikor kijött a PS3, akkor én a Half-Life 2-t már 1080p-ben toltam egy 16:9-es Benq monitoron (2007-ben!). De még azelőtt is már régóta az 1024*768 volt a 4:3-as felbontás, ami szintén nem kell, hogy szégyenkezzen. Az előző generációt is az exkluzívok teszik különlegessé - na meg a kényelem.
128.
128.
dodzylla
#124: Semmi gond, megértem. Én se vagyok híve a nem tudsz eleget fordítani rá akkor ne is csináld elvnek.

Azt ,hogy a jelenlegi generáció egy fos lett, azt úgy gondolom, hogy ímmel-ámmal mindenki belátja. Amikor azokat a konzolokat megtervezték totálisan elcseszték az igények felmérését, és a fejlődés irányát. 5-8 évre vásárolunk konzolokat elvileg. Ekkora idő tartamra pedig mindenki tudja, hogy erős vas kell. A ps3 és az xbox360 amikor kijött, az adott időszakban VGA színvonalban is az élmezőnybe tartozott. Az új generáció pedig nagyon elmaradott lett a lehetőségeihez képest. A fost így értem, és továbbra is fenntartom. Sokkal többet kellett volna nyújtaniuk, és nem ilyen sosem látott felbontásokat meg fps számokat/droppokat.

Kicsit úgy érzem totálisan átbaszták az embereket. Az exkluzívokkal se nagyon kapálóznak, ami még elszomorítóbb.
127.
127.
Megmondókapitány
#120: Aki nap mint nap nyúzza sok-sok órán át a konzolt annak biztos hogy nem tart ki 3 évnél tovább a masinája, csak ha szerencséje van. Nem örökéletűre csinálják ezeket... Nem napi gyök 2 órában kell gondolkodni ha általánosítasz.
Értsd: Haverom 3 x360-at fogyasztott el az előző gen korszakában napi min. 8 óra használattal. Na ilyen 1 gamer játékideje naponta munka mellett.
126.
126.
Seggeszkexkluzív
Szinte látom a Sony reakcióját az MS bejelentésére.

http://i.imgur.com/6jZmVW0.gif
125.
125.
Seggeszkexkluzív
Az MS ezzel úgyanúgy kifog esni a versenyből mint a Nintendo. Hisz látszólag mind2 csak a technikai lemaradását próbálja kompenzálni, ami végülis nem lenne rossz ötlet, de egyszer már eljátszották ezt hogy mi a játékosokért vagyunk és szem előtt tartsuk azok igényeit (tudom persze marketing) , de sony minimális erőbefektetéssel lerakott egy sikeres konzolt, amit majd kibővít egy vr szolgáltatással+ pc streamel.
124.
124.
Caleon
Amúgy elnézést, a 79-es komment óta harapós hangulatba kerültem, ez a "akinek nincsen pénze rá, az ne játsszon".. mondjuk úgy, felszeretkezett (by Yanez). És akkor előállsz azzal, hogy fos a konzol... Oké, belekóstoltál egy-két játékba, de nekem meg valószínűleg többezer órám (de ezer biztosan) van már az új konzolon játékokban és gondolom másoknak is. Így meg azért kicsit ez is bosszantó.
123.
123.
Seggeszkexkluzív
Tévedtem, nem a VR miatt kel bővíteni a konzolt

http://segmentnext.com/2016/03/02/theres-no-xbox-one-vr-project-or-device-in-microsofts-plans/

De még így se tiszta mit takar ez a bővítés, mert ezzel a lépéssel kihúzhatják 6-8 évvel többet is. És nem kell egy teljesen új konzolt venni (khm Nintendo). Az már más kérdés hogy így a konzol elveszíti a lényegét.
122.
122.
Caleon
#121: "Caleon meg nem tudom honnan vette ,hogy nincs konzolom"

Ezt úgy vettem, hogy jelen generációs konzolod nincs, hiszen végig erről a generációról beszélgettünk.
121.
121.
dodzylla
#119: Nyilván nem a sajátomon "játszhattam" vele, mivel én nem vettem. Itt még szokás átjárni a barátokhoz a kibertéren kívülre :D. Bár látom ezt is le kell írni, ma már eszébe se jut ilyen sok embernek ezek szerint.

#120 (Norbiii): Azért nem minden esetben szükséges állandóan upgradelni a pc-t. Ha 30 fps 1080 p-t célzod meg, akkor egész tartós gépet tudsz építeni. A konzoltól persze még mindig valamivel drágábban.

120.
120.
Norbiii
#79: Ne haragudj, de ez nem szimpatikus hozzáállás, főleg ebben a tekintetben!

Bár aki belekezd a PC gamerkedésbe az tudja, hogy mindig fejlesztenie kell, költenie kell rá ez igaz, na de van egy másik út, egy másik választási lehetőség, ezek a játékkonzolok, amikre nem kell fejleszteni, elég ha egyszer megveszi az ember, és jó 5-8 évig....Na most ha ezen változtatnak és eddig NEM ÍGY VOLT, akkor elég érdekes azt mondani, hogy "akinek nincs rá pénze az ne játsszon!" ....hiszen eddig tudott játszani, egyszeri kifizetésből...
119.
119.
Caleon
#118: A szövegértés biztosan jobban menne, ha lenne értelmezhető szöveg. Néhány vasvillával összehányt mondat még nem az. A van konzolod de "teljesen" kimaradtál ebből a generációból (de azért Witcher 3-at toltad PS4-en) gyönyörű önellentmondás.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...