GDC 2016: Az AMD szeretné vezetni a VR-vonatot

  • Írta: fojesz
  • 2016. március 15.
  • Hardver
Link másolása
Több bejelentéssel is előrukkolt az AMD a Game Developers Conference apropóján, a hívószó pedig minden esetben a VR volt. A hardvergyártó egyértelműen éllovasként szeretne kijönni a virtuális valóság körüli őrületből.

A játékosoknak és a fejlesztőknek is tartogatott újdonságot az AMD GDC-s bejelentéssorozata, amely alapján a hardvergyártónak egyértelmű célja, hogy dominálja a VR-piacot, és a lehető legtöbb VR-kompatibilis konfigurációban legyenek ott a termékei.

Kissé megkésve, de az NVIDIA után az AMD is bejelentette, hogy címkézéssel segíti majd a játékosokat a VR-kompatibilis hardverek kiválasztásában. A Radeon VR Ready Premium címkét olyan videokártyák (illetve ezekre épülő számítógépek) kaphatják meg, amelyek bizonyosan használhatók lesznek az Oculus Rifttel és a HTC Vive-val, ennek megfelelően az  R9 290-sorozat, az R9 295X2, az R9 390-sorozat, az R9 Nano az R9 Fury-sorozat tagjai tartoznak majd ide kezdetben.

Ezzel párhuzamosan megjelenik a Radeon VR Ready Creator jelölés is, amely a VR-ban gondolkodó fejlesztőknek segít az eligazodásban - ennek az első képviselője az újonnan bemutatott Radeon Pro Duo videokártya lesz.

AMD Radeon Pro Duo bejelentés

Az AMD ugyanis itt mutatta be a legújabb két GPU-s videokártyáját is, amit nemes egyszerűséggel a legerősebb VR-kompatibilis GPU-ként harangozott be a cég. Az 1500 dollárt kóstáló, folyadékhűtéses Radeon Pro Duo lényegében két Radeon R9 Fury X-et foglal magába, és valamikor az év második negyedében fog megjelenni.

A két darab Fiji GPU-t és 8 GB HBM memóriát felvonultató videokártya számítási teljesítménye 16 teraflops, és a mérések szerint a GeForce Titan Z-t és a Radeon R295X2-t is megveri. Bár a kártya három darab nyolctűs tápcsatlakozóval érkezik, ezek közül a harmadik inkább azoknak szól, akik túlhajtanák a vasat, a TDP értéke amúgy 350 watt lesz.

A Radeon Pro Duo természetesen a LiquidVR-t is támogatja. Ez az AMD saját VR SDK-ja, amely arra hivatott, hogy leegyszerűsítse a virtuális valóságot kínáló játékok fejlesztését és optimalizálását. Az eszközt az Oculusszal és a HTC-vel közösen dolgozta ki a gyártó.

Sulon Q - egyszerre VR és AR

De nemcsak szoftveresen, hanem hardveresen is segíti a többi szereplőt az AMD. A Sulon Technologies nevű vállalattal együttműködve készítik el a Sulon Q-t, amely egyszerre funkcionál VR- és AR-szemüvegként. Az AMD segítsége azért volt szükséges, mert a Sulon Q a HoloLenshez hasonlóan számítógéptől független, önállóan számoló (és kábel nélküli) eszköz lesz, ami alapjáraton nagyobb kényelmet és szabadságot ígér, mint a legtöbb hasonszőrű kiegészítő.

A Sulon Q-ba FX-8800P APU került, ez 4 CPU- és 8 Radeon R7 GPU-magot használ HSA-támogatás mellett, amely a bejelentés szerint lehetővé teszi, hogy "konzoljáték minőségű" látványt kapjunk a szemüveg 2560x1440 pixel felbontású OLED-kijelzőjén. A 256 GB-os SSD-vel és Windows 10-zel headset valamikor tavasszal kerül majd boltokba, az ára azonban nem ismert, és kérdéses az akkumulátorának üzemideje is.

Továbbá...

Az AMD emellett a HTC Vive és az Aperture Science Robot Repair demó közreműködésével demózta a következő generációs Polaris 10 GPU-t, amit már kifejezetten DirectX 12-re és VR-ra tervezett a gyártó, 14 nanométeres csíkszélesség mellett.

Végül bejelentette, hogy közreműködik a Crytek VR First kezdeményezésében, amely VR-laborokkal szereli fel az egyetemeket és a főiskolákat világszerte.

69.
69.
crytek
68.
68.
Már nagyon régóta olvasom az oldalt és most úgy éreztem, muszáj regisztrálnom és hozzászólnom.
Egy 9600GT kivételével mindig is AMD kártyáim voltak. Sok ismerős leszólt, pedig nekem ment eddig is minden szépen és nem is kellett túlzottan sokat a gépre költenem. Jelenleg egy HD7850-em van, ami szintén mindenhol jól domborít, viszont elismerem, így is vannak hülyeségek. Pl. a Dirt Rally hiába piros logós fejlesztésű játék, hillclimb pályákon sok helyen hiányzik a textúra és ez általában ugyanígy igaz a többi Evolved játékra is, az AMD-sek jobban szívnak vele.
67.
67.
Mufika
Nekem a HD7770 a mai napig futtatja az összes mai játékot minimum FullHD Medium-high on.
64.
64.
godach
#62: Egyébként ennyiért 256-osba nVidiát sem kaptam volna. Az Asushoz pedig ragaszkodtam.
63.
63.
godach
#62: Vagy így, vagy úgy , de nekem megérte. Na meg Örülök is neki. A kis Savage4-esemnél, még álmodni sem mertem volna ilyesmiről. Bedőltem a marketingnak , ez van ;)
62.
62.
ADMlN
#61: Valós helyzetben nincs mérhető különbség egy 384bites és egy 256bites kártya között, mert a jelenlegi architektúrák meglehetősen sávszél gazdaságosak. Különösen a Maxwell, ezért is jellemző az Nvidiánál az alacsonyabb sávszél, mert nincs többre szükség. Ez ma már inkább csak egy jól marketingelhető számadat. Mint amikor közép/belépő-felső kategóriás kártyákra 8GB-t ramot raknak. Tök felesleges, mert úgyis hamarabb kifogysz a kakaóból, minthogy azt kihasználhasd.
61.
61.
godach
Én eddig "nVidiás" voltam. Nem zárkóztam el, csak szeretem mai napig. Most legutóbb viszont AMD-t vettem. Tökéletesen meg vagyok eddig vele elégedve és hát, akárhol is nézegettem 3Gb/384bites kártyát ennyiért, nem igen vettem volna.
Sőt. 256bit az nVidiánál már 100 fölött kezdődött.
57.
57.
GAMEROD
Mi van itt? Óvoda? Ki nem szarja le hogy ki mivel játszik és mivel? Nekem akármilyen gépem volt akármelyik gyártótól minden játéknál eljutottam az Intrótól a stáblistáig. Autósoknál is ezt bírom hogy fikázzák egymás tulajdonát, mégis ugyanúgy és ugyanarra használják akármennyit fogyaszt az is, ott is valaki szart kap el ugyanabból, van akié évtizedek múlva is megy. Ha valakinek van valamilye és meg van vele elégedve, normálisan karbantartja az használja egészséggel és cső. Itt az az egyetlen gond hogy mindkét tábor vérszemet kap jó dolgában ha épp az ellentáborról van szó, aztán gyűlik a sok légbőlkapott kitalált dolog olyanok szájából akik még a kezükbe se fogták azt amit épp kritizálnak.
54.
54.
Heldengeist
Nem akar valami modi lassan szétcsapni a hozzászólók között? :D
46.
46.
blountex
Kifejezetten jól szórakozok rajtatok, akárcsak a Cross-platformos hír alatt.
45.
45.
Galdech
De szép és informatív társalgás lett ebből a hírből is :D Mintha másra számítottam volna egy AMD-s hír alatt...
44.
44.
Formula1fanatic
Mennyire megvetem azt a fajta szélsőséges "gondolkodást" amit itt néhányan képviselnek:) Végtelenül bugyuta hozzáállás, ezzel csak bekorlátozzátok magatokat vagyis a lehetőségeiteket.
41.
41.
Heldengeist
#38: Hát, végül is, akkor attól függ, honnan jön a pénz. Az Nvidia például nyilvánvalóan nincs rászorulva, hogy kenje a fejlesztőket, 5 számítógépből 4-ben az ő kártyájuk van, a fejlesztőknek saját jól felfogott érdeke Nvidiára optimalizálni, mert lényegesen nagyobb és értékesebb piac. Pénz, de nem a gyártó általi lefizetés, hanem a fogyasztóktól jön be közvetlenül.
40.
40.
ollie92
#36: Igen, de ez olyan kölcsönös dolog. Valójában minden a pénzről szól. Befektetnek.
Majd közvetlen, vagy közvetett módon nagyobb nyereségre tehetnek szert.
39.
39.
logic5
#38: ZÁRSZÓ! És be is fejeztem a vitatkozást.. Ti jöttök az AMD posztokhoz ugatni, nem az AMD userek az envídija posztok alá! És ez így van. Fáj nektek, ha valaki mást használ? Ettől te kevesebb leszel, vagy mi? Minden AMD poszt alatt PH-n is a magadfajták hajtják, hogy zöld az powaaa :D Ez a vicc!!!!! Dolgoztam szervízben, nem kevés ideig, és qrva érdekes, hogy a visszahozott kártyák 90%-a!!!!! ENVÍDIJA volt, mert megfőttek! De az AMD melegszik mi? :D Hagyjuk ezt! Na pá!
38.
38.
logic5
#36: Akkor végülis nem pénz?????????????? :D :D
36.
36.
Heldengeist
#29: "a legnagyobb fejlesztő cégek, mind az nVidiát támogatják (pénz)"

Nem csak pénz. Az Nvidia jelenleg a diszkrét videokártyapiac ~83%-át lefedi. Természetes, hogy a piacvezetőre jobban odafigyelnek, különösképp, ha nem csak pár százalékkal vezet a másik előtt, hanem a piac négyötödét uralja.
34.
34.
logic5
#33: De igazad van, az a mérvadó oldal, ahol csak a zöldeket támogatják. Olvass akkor IGN-t pölö... A PH-t meg kerüld el!
31.
31.
logic5
#29: Nekem MSI 290x-em van! AMI NEM MAI! 75 fok fölé nem megy. Mi a francról beszéltek?
29.
29.
ollie92
Tény, hogy játékok szempontjából jobb az nVidia, a legnagyobb fejlesztő cégek, mind az nVidiát támogatják (pénz) így az nVidiákra lényegesebben jobb az optimalizáltság. AMD már korántsem olcsó, persze ez is modell, illetve ország függő.
Mikor elértem a 970 vs. 390 kérdéshez, sokáig vaciláltam. Valamiben ez a jobb, valamiban az. De mivel reálisan a 970 "csak" 3500 mb és a másik része 1/7 sebességgel bíró 500 mb, kicsit kiábrándított. Meg persze az R9 390 8gb, ami a jövőre nézve jobb befektetés. Tehát mellettük döntöttem. Persze annyi hőt termel, hogy egy óra játszás után forró, mint a kipufogó. Csak jobb hűtővel ajánlom ( MSI, vagy Sapphire NITRO)
26.
26.
ollie92
Már várom mikor jön az : Ami az enyém az a jó, más szar !
22.
22.
Heldengeist
#15: 30 éve meg minden Mario klón volt, 20 éve meg minden Doom klón volt. 10 éve meg a Gears of War fedezékrendszere lett divatos. Mindig voltak sablonossá vált dolgok és mindig voltak jó játékok. Az elmúlt cirka 2 évben volt legalább egy tucat, ha nem kettő olyan játék, ami nem csak a mai felhozatalhoz képest jó, hanem a régiekhez képest is, amik között nagyon sok viszont a klasszikusnak hazudott túlhaladott vacak.
20.
20.
Formula1fanatic
#3: Nekem előszőr egy Radeon 280X volt aztán lecseréltem egy Nvidia GTX970-re. Mindkettő jó cucc a maga idejében. Ezt azért írtam le, mert lehet így is nyomatni és az aktuálisan legmegérősebb kártyát venni adott teljesítmény igényhez. Mi lesz a 970 után az majd elválik ősszel.
18.
18.
GAMEROD
#17: Igen, az még jó volt ennek ellenére nincs is eltúlozva a gépigénye.
17.
17.
Formula1fanatic
#13: Azért a Fallout 4 eléggé ott van, kegyetlen sok tartalommal és baromi jó hangulattal.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...