GDC 2016: Ingyenessé teszik a CryEngine-t

  • Írta: fojesz
  • 2016. március 16.
  • Bejelentés
Link másolása
A riválisok után a Crytek is úgy döntött, hogy ingyenessé teszi a CryEngine-t. Külön érdekesség, hogy a motorért ezentúl önkéntes alapon lehet fizetni, és az adományozott pénzt indie fejlesztők támogatására is el lehet költeni.

A Unity alaposan felforgatta a játékmotorok piacát. A berobbanásakor az egyetlen elérhető alternatíva volt a független fejlesztők számára a méregdrága Unreal Engine és a CryEngine mellett, és miután az Epic és a Crytek igencsak rá volt szorulva a kisebb csapatok támogatására (elvégre a nagyobb kiadók sokszor saját motorral dolgoznak), alkalmazkodniuk kellett az új jövevényhez, és üzleti modellt kellett váltaniuk.

2014-ben jelentették be, hogy előfizetésessé teszik a motorjaikat, az Epic pedig még tetézte is mindezt, amikor tavaly "ingyenessé" tette az Unreal Engine-t - azért az idézőjel, mert a motorját használó játékok bevételeiből továbbra is kap jutalékot a cég. A Crytek ebbe már nem mert beleugrani, mondván "semmi értelmét nem látja" egy ilyen váltásnak, úgy tűnik azonban, hogy a verseny és az Amazontól kapott pénz bátrabbá tette, és rögtön kettőt lépett előre.

A CryEngine ötödik, VR-barát főverziója ugyanis tényleg ingyenes lesz, a Crytek szerint mindenki annyit fizet érte, amennyit szeretne. A csapat azt mondja, teljesen rendben van, ha valaki nem tud a motorra költeni, ugyanakkor reméli, hogy a méretesebb projektek bevételeiből nekik is adományoznak majd valamit. Hogy a közösségi mentalitást erősítse, még egy tőkealapot is létrehozott: ha valaki fizet a motorért, az összeg 70 százalékát az alapnak adhatja, amely a független fejlesztőket hivatott támogatni a jövőben. A Crytek 1 millió dollárt helyezett el benne kezdésként.

A fenti videó az aktuális CryEngine-nel hajtott címeket vonultatja fel.

5.
5.
#4: Ha figyelmesen elolvasod a cikket, rájöhetsz magad is, hogy amíg a többi engine gyakorlatilag ingyenes, nyilván mindenki azokat használja inkább -> ezzel kevesebb nagy cím jön.

Én meg gondoltam kipróbálom, kicsit szórakozok vele, de neeem, a Crytek szerverei nem képesek normálisan működni. Elment a kedvem az egésztől.
4.
4.
crytek
Na most már a videót is látom. Szánalmas ez a videó. MMO fosok + 1 bukásra itált folytatás ,Crytek VR szarja + a Kingdome Come :(
Nem értek hozzá ,de ennyire szar lenne használni ezt az engin-et , hogy értelmes game nem fog vele soha készülni?
1.
1.
crytek
Nagyon remélem, hogy ez ér is majd valamit és készül majd vele raklap game mint pl UE4-el
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...