Frissítve: Már megint valami újat talált ki a Microsoft

  • Írta: fojesz
  • 2016. március 27.
  • Biznisz
Link másolása
Egyelőre csak egy marketinges kérdőívben tapogatózik a cég, arról kérdezi a játékosokat, megszabadulnának-e a használt digitális játékaiktól, ha cserébe a vételár 10 százalékát visszakapják.

A digitális játékok térhódítása megállíthatatlan, azonban sok játékost zavar, hogy a letöltött címek megvásárlása sokkal több megkötéssel jár, mint a dobozosoké. Nem, vagy csak trükközéssel adhatjuk kölcsön őket, a használt példányokat pedig nem adhatjuk el - talán az utóbbi a legforróbb téma.

Érzi ezt a Microsoft is, egy marketinges kérdőíve szerint ugyanis olyan modellben gondolkodik, ami választ kínálhat erre a problémára: arról faggatja a játékosokat, hogy lemondanának-e a használt (vagy egyáltalán nem használt) letöltött játékaikról, ha cserébe visszakapják a vételár 10 százalékát. Ez azt jelenti, hogy egy 60 dolláros játék után 6 dollárt juttatna vissza a cég, és további megkötés, hogy az így szerzett pénzt nem kapjuk vissza a bankkártyánkra, azt csak az Xbox Store-ban költhetjük el.

A kezdeményes rengeteg kérdést felvet, és nyilvánvaló, hogy a vételár 10 százaléka nagyon kicsi összeget jelent az esetek többségében. Ezzel együtt viszont érdemes megjegyezni, hogy más hasonszőrű ötlet nem született még, és tulajdonképpen az is fejlemény, hogy valamelyik digitális bolttulajdonost elkezdte foglalkoztatni a kérdés. Kíváncsiak vagyunk, mi sül ki belőle!

Update! Aaron Greenberg, a Microsoft Xbox-marketingért felelős vezetője azt nyilatkozta, hogy a kérdőívben megpendített ötlet pusztán tapogatózás, semmi ilyesmit nem terveznek konkrétan. Ő a maga részéről "már azon is meglepődött, hogy egyáltalán megkérdezték a dolgot".

83.
83.
sasncore
#77: Ezt hívják üzletnek:) Miért ők elvárják hogy konzolon kiadj x ezerrel többet a pc verzióhoz képest mikor jóval kevesebb munkájuk van a fix hardver miatt... Eleve úgy kezdődött milyen jó lesz a digitális mert nincs annyi költség vele, ehhez képest..
82.
82.
pocla4
Nem válaszoljatok neki, pont erre vágyik hogy beszélgessen végre az életbe vki vele :D ne etesd a trollt, alap szabály az interneten
78.
78.
shatterhand
#77: Nem varom el (nem is irtam ilyet). A tényeket soroltam konzolon. Akciósan veszik a legtöbben a digit játékokat. Szóval eleve nem er annyit a 10%. hogy gondolkodóba essznk.
77.
77.
godach
#67: Lentebb is írtam. Amikor már eleve akciózva veszel egy játékot, még el is várod hogy a teljes ár xy százalékáért vegyék vissza?
67.
67.
shatterhand
#66: És természetesen egy leakciózott pár font5os játékot mondjuk eleve nem éri meg 10%ért visszaadni. helyet nem foglal, meg akárhogy számolom a 10% az 10%.
Boltokban is mondhatni 5-10% nem akció kis értéknél. Talán 2-3százezer fölött ér vmit.
66.
66.
shatterhand
#65: Na jó, de ez nagy mennyiségnél van így. Konzolon a legtöbb ember akkor kezdte venni az igazán a nagy játékokat amikor már 2-5fontért szórta havonta pl a sony. Nekem van 20 ilyen játék (red dead,gta4 compl. ed, max payne,AC4,Dead Space,Tomb raider,stb). Ha azt visszaadnám kapnák értük 10fontot. Amiből tudok venni jelenleg ps3on 2db pár éves nagy játékot amit már tuti megvettem vagy kijátszottam.
Ha sokat vettem volna 15-20ezerért és már nem játszanék velük akkor nyernék vmit de így ez továbbra is lutri. Konzolon! pc-n nem tudom milyen akciók vannak. Itt olyan 3év után adnak 5fontért (kb 2ezer ft) játékot.
65.
65.
dcba
#60: Megmondom mi a jo. En eme cikk hatasara megneztem, h steam konyvtaramban hany Favorite jatek van(ezek azok amikhez, lenti kommenttarsam szohasznalataval eljek, hiena modjara nyalcsorgatva ragaszkodom) es mennyi a tenyleges jatekmennyiseg az accountomon. A teljes steam konyvtaramban van 558 jatek, mig a favorite-ban csak 391, tehat 558-391=167. 167 jatek amik akar mar most torlodhetnenek az accountomrol meg total nem erdekelne. Ha az ms mindegyikert csak egy 1 fontot adna, akkor az 167 font lenne, azaz 3 Day One AAA jatek. En tamogatnam ezt a megkozelitest es a masik, h en itt Angliaban szoktam visszavinni regi lemezes jatekokat es nem hazudok a multkor az Uncharted Trilogiat (3db jatek, tokkal vonoval, karc es barmi serules nelkul, akar mintha uj lett volna) kemeny 3 fontert vettek be. 3 FONT. Na akkor most szamoljunk, en minda3 jatekot eredeti aron vettem azaz kb 30-40 font korul legyen csak 30 az akkor 90 font. Annak a 3 font kb 3.333 %-a, na akkor ki a nagyobb rablo? Neztem ebay-t, neztem amazont es kb 3-4 helyi itteni boltot es ok adtak meg a legjobb arat erte. Akkor miert is nem jo egy sok-sok eves jatekert a 10%?

Abban egyetertek, h egy 1 honapos jatekot de 6 dodoert vegyenek vissza, de ha 5 eve ott van a konyvtaramban egy csomo jatek, en dobalnam ki oket akar fillerekert is, mert nem kellenek es ha mar penzt lehet kapni erte akkor foleg. De abban igaza volt vhol lentebb az egyik kommentelonek, h ehhez magyarorszagi mentalitassal nem lehet hozzaallni, mert otthon mindenki inkabb elteszi a szekrenybe a "jo lesz az meg vmire" gondolatmenettel, mig nyugaton az 1 eves iPhone-t is bedobjak akar 10%-os aron, mert uj vasarlas eseten nem szamit neki, h mi lesz a regivel. Sokan vagy odaadjak a gyereknek, vagy nevetseges aron feldobjak ebay-re. Hidd el tudom, sajnos en is atvettem mar ezt a mentalitast. Hordom haza a szegenyebb barataimnak a regi teloimat meg jatekaimat, mert szamomra ertekelenek, az eladassal nincs kedvem veszodni, mert annyit nem er az egesz. Ellenben ha megnyomhatok egy gombot es a wallet-embe kerul nemi "ingyen" penz, annak baromira orulnek. Hidd el az igazi nyugati ember is hasonloan gondolkozik.

Es most lehet ram anyazni :D :D
64.
64.
lacinho01
Ha 30-40 % lenne azt mondanám esetleg de igy .......egy 18000ft ért megvásárolt játékot mondjuk 1 év után akarnék eladni akkor kapnék érte 1800ft ot ??? Miközben tudjuk hogy a játékok ára még digitálisan is tartják az árukat mondjuk nem 18 hanem 12-14 ezer lesz ujba akkor ez a 10% nagyon karcsu
63.
63.
mestermagyar
#62: Ez a pszcihopatás meglepődés. Nehogymár a microsoft még pénzt is adjon a szarokért! Na takarodjatok a büdös francba hogy ilyen ötleteket hoztok fel amit eddig sikerült a véka alá rejteni. Most elcseszték a tömegkontrollt!
62.
62.
MikelGun82
Ő maga is meglepődött??? :D :D 33 évesen biztos csak számomra szánalmas, de előttem van, hogy bemegyek a kocsmába, kérek 2 sört, a pultos visszakérdez, kettőt, és sört? Én meg azt mondom neki, hogy tényleg sört kértem volna, és kettőt? Na ezen magam is meglepődtem, ja akkor nem is iszok semmit :D :D
Ilyenkor a gyerekeket nézik segg hülyének? Vagy még hatott nála a hétvégén, Mexikóban betermelt cucc? :)
61.
61.
Caleon
"Ő a maga részéről "már azon is meglepődött, hogy egyáltalán megkérdezték a dolgot"."

Médiaheck, hogy a MS konzolja bekerüljön a hírekbe. Mostanában elég gyakori.
60.
60.
shatterhand
10%? Ebbe mi a jo? Megvan veve, nem töltöm le a gépre es nem foglal helyett. De ilyen keves összegért nem erdemes visszaadni.
Talan 30%-tol mar gondolkodnék.
59.
59.
koviprog
#55: na végre ez tükörképe az én véleményemnek, csak jobban kiélezve köszönöm a szép levezetést.
57.
57.
delphijos
#55: Na, ez ez kultúr komment volt és jó hozzáállás. Abszolút egyetértek. Arra szerintem lehet várni hogy majd 50%-ért számolják be. A lemezes terjesztésnek meg már ássák a sírt.Akár tetszik nekünk, akár nem.
55.
55.
Orrharapo
#53: Gazdaságilag nem logikus a döntés. Van egy szoftver amit jó eséllyel soha nem fogsz már elővenni. Kijátszottad, meguntad, nem tetszett... Akkor meg minek álljon a könyvtáradban. Érdemes ilyenkor akár 10%-ért is raktárat söpörni. A szoftverek iszonyatosan gyorsan veszítenek az értékükből. Ha kitakaríthatnám 10%-ért a "szemetet" a Steam könyvtáramból, akkor megtenném. A büszkeség nem kifizetődő. Persze van egy két játék amihez szentimentális okokból ragaszkodom, de nem ez a jellemző.
Az üzlet meg a Microsoftnak egyszerű. Az online boltokban, ha jól tudom jellemző a 30% közvetítői díj. (Steam, Play market, stb) Ebből a díjból kalkulálja az MS a beszámítást, mint befektetést. Elvégre csak náluk lehet elkölteni a pénzt, így a rendszerben marad. Tobább lehet forgatni. A kulcsokat meg további is értékesíthetik (igaz gombokért, nem hinném hogy ezen nyernének.).
Az ötlet nagyon jó. Inkább folyamatosan forogjanak a szoftverek a könyvtáramban, mint hogy "porosodjanak". Tartsak meg valamit csupán büszkeségből? Hiúságból, dühből? Szerintem ez ostobaság. Néhány kivételes cím megérdemli, de a többségen felesleges ülni.
Főleg azon szoktam mosolyogni, hogy valaki veri az asztalt, hogy ő márpedig 15 ezerért vette az adott címet. Nem fogja gombokért eladni. Pedig jellemzően már most töredékét éri az a játék.Ma 15, 3 hónap múlva 8. 1 évesen meg már 2-3000 Ft. Szórakoztatott? Igen. Megérte? Igen. Játszom még vele? Nem. Elő fogom még venni? Nem. Akkor meg minek tartsam?
54.
54.
Edgar26
#52: Én nem tudok róla, de javaslom próbáld ki. Vedd meg az összeset és kiderül:)
53.
53.
Jhonyy
Inkább a por lepje el, mind eladjam 10-ert.
52.
52.
Blueberry
Előre szólok:én az xbox-hoz hülye vagyok,abban van valami limit, hogy mennyi digitális játékom van?
50.
50.
+Azért sok országban egy óra alatt simán megkeresed egy új játék árát,minek ragaszkodna egy megunt szarhoz?Lásd autók pl
46.
46.
markoci555
#45: Értem, hogy nem Steam-re vonatkozik a hír, de ha ott lenne ilyesmi, akkor sem.
45.
45.
markoci555
Még a rosszabb játékaimat is megtartanám, ennyiért nem adom őket :D
Csak a nagyon rosszakat adnám el, de mivel Steam-en nem vettem olyat, csak valami csomagban, 1 dollár mellé, így arra biztos kitalálnának valamit, hogy azt úgy nem lehet.
44.
44.
godach
#42: Szerintem a Microsoft sem a G2A és egyéb vásárlásokra gondolt.
Egyébként, meg mennyiért kellenének a játékok akkor? :)
Kedvezményesen kaptad meg a Dead Islandet 400 forinttért.
Ha jobban esik, akkor Gold és akciók nélkül vedd meg 4000-ért. Akkor visszakapsz 400 forintot. Vagy továbbra is megvetted a játékot kedvezményesen 400 forintért. Mikor jártál jobban?

Többieknek: Nem is a 2-300 forintos akciókra kell gondolni, hanem azoknak szól ez, aki megvette a játékot megjelenéskor. És 5-6 ilyen 18 ezres címből, már azért be lehet vásárolni.
Hozzáteszem, ettől független én sem tartom korrektnek a 10%-ot és kicsit fel is kacagtam, amikor megláttam mit ajánl az MS.
43.
43.
Juha
#34 személy szerint én a dobozost jobban szeretem (maradi vagyok,na), és még sohasem adtam el egy játékot sem ( max. Kölcsön, és nem került vissza).

Viszont hamarosan olyan lesz a dobozos kiadás, mint a gyűjtői, csak x ember érzi úgy, hogy szüksége van rá.

Azért írtam, hogy jól járhatunk vele, mert az MS legalább elindult egy jó irányba. Ha a későbbiekben mondjuk egy játék több Store-ban is kapható lesz, akkor még akár ezzel is versenyezhetnek, ami nekünk csak jó, mert eddig max. nagyon körülményesen tudtál továbbadni egy steam játékot például.
42.
42.
McDuff
Ez mind szép és jo,de ha én megveszek egy játékot 400 forintért mint legutobb a dead islandet,akkor ha visszaadom biztos nem a 60 dollár 10% kapom vissza ugyanis nekem még annyiba se fájt.tehát kemély 40 forintot kapnék vissza...ezen még gondolkodjanak.
37.
37.
Valami itt nagyon bénán van tálalva.

Mi haszha a Microsoftnak abból, ha "visszaadom" a játékot? Nyilván nem lesz a készlete ettől nagyobb. :)

Az ő érdeke nyilván az, hogy digitális játékokat vegyen minél több ember, ne lemezest, mert azok továbbértékesítéséből neki nincs pénz. Ha viszont ez így van, akkor a 10% lófasz.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...