Tarolt a Battlefront, jövőre érkezik a folytatás

Az Electronic Arts is közzétette az aktuális pénzügyi jelentését, melyből több érdekességre is fény derült. A Star Wars: Battlefront például óriásit ment, aligha meglepő, hogy jövőre jön is a folytatása.

Az Electronic Arts 4,566 milliárd dollár árbevétellel és 1,018 milliárd dollár nyereséggel zárta a március 31-én véget ért üzleti évét, vagyis a cég egyáltalán nem panaszkodhat; a teljesség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy tavaly 4,319 milliárd dolláros forgalmat és 806 millió dolláros profitot könyvelhetett el a kiadó. Az árbevétel 55 százaléka származott a digitális csatornákból.

A jelentés szerint a nyugati piacokon az EA az első számú cég, ha PS4-es és Xbox One-os játékokról van szó, de a mobilszegmens is jól megy, az App Annie statisztikái szerint a 2015-ös naptári évben az ő játékait töltötték le a legtöbbször. Szuperül teljesítenek az EA Sports-játékok, ezek csak az elmúlt egy évben 54 millió játékost "mozgattak meg", ami 65 százalékos növekedés éves szinten, de kétharmadával nőtt a The Sims 4 játékostábora, és rengetegen voltak a Battlefield-játékosok is - 9,4 millióan csak az elmúlt negyedévben.

A Star Wars: Battlefront remekül teljesített, úgy látszik, a kritikák ellenére is eladta a név a játékot. Az EA szerint az elmúlt üzleti évben 14 millió példányt szállítottak ki belőle a boltoknak, a sikert pedig jól mutatja az is, hogy a játék 15 százalékkal bővítette az EA teljes játékostáborát.

Jön a folytatás

Úgyhogy annyira nem meglepő, hogy a kiadó már be is tárazta a folytatást, amely 2017-ben fog megjelenni - valószínűleg csak a következő üzleti évben, vagyis április után. Habár az EA szerint a következő három-négy évre évi egy Star Wars-játékkal készülnek, az még kérdéses, hogy idén mire számíthatunk: az biztos, hogy a Battlefront támogatása nem áll le, és ugye egy PlayStation VR-változatot is kapunk a multiplayer lövöldéből.

Akárhogy is, a cég már azt is megerősítette, hogy a Visceral-féle Star Wars-cím 2018-ban várható, és az is biztos, hogy előbb-utóbb az új filmekből is átvesznek bizonyos elemeket - a Battlefront folytatásánál ez például triviális lehet. Az már nem derült ki, hogy a Respawn-féle Star Wars mikor érkezik, de erre valószínűleg még többet kell várni.

Merthogy a Respawnnál most a Titanfall 2 élvez prioritást, ez az FPS már az idei év negyedik negyedében boltokba kerülhet. Ez azt jelenti egyébként, hogy a játék nagyjából egyszerre debütál majd az eddigiek alapján kifejezetten ígéretes Battlefield 1-gyel, az EA viszont kizártnak tartja, hogy a két játék kannibalizálni fogja egymás eladásait, elvégre "az FPS-ek piaca óriási".

Ahogy azt már megírtuk, idén nem kapunk Need for Speedet, az új rész jövőre érkezik, továbbá a cég újra megerősítette, hogy a Mass Effect: Andromeda csak 2017 elején fog debütálni. Meglepő, hogy az új NBA Live-játék is kihagyja 2016-ot: az NBA Live 17 az EA Sports szokásos őszi megjelenéstervét felrúgva csak a jövő év elején mutatkozik be, valószínűleg azért is, mert az NBA 2K-sorozat mellett az EA kosárlabdás játéka már nem tud labdába rúgni. A cég egy mobiljátékkal tölti ki az űrt idén.

Végül egy új IP-ről is említést tettek, ez szintén jövőre készülhet el, viszont a bemutatására már nem kell sokat várni.

19 komment - szólj hozzá!