Vivendi: a Gameloft elesett, következik a Ubisoft

  • Írta: fojesz
  • 2016. június 2.
  • Biznisz
Link másolása
Minden jel szerint a Vivendi sikeresen végigvitte azon tervét, hogy irányítást szerezzen a Gameloftban. A cég alkalmazottainak már kiküldtek egy levelet a közös jövőről, és úgy tudni, a jelenlegi vezérigazgató hamarosan lemond.

Olyasmi történik a Gameloft (és a Ubisoft) háza táján, amire nem sűrűn volt példa a játékiparban: a jelek szerint a Vivendi folyamatos részesedésszerzéssel, lényegében a vezetők akaratának ellenére átvette az irányítást a cégben.

A történet tavaly ősszel kezdődött, ekkor kezdte el bevásárolni magát a Vivendi a Guillemot-testvérek által alapított Gameloftba és a Ubisoftba. Az előremenetel az előbbinél volt látványosabb - ami a méretkülönbségeket tekintve nem meglepő -, februárban már arról számolhattunk be, hogy a Vivendi a Gameloft-részvények 30 százalékát tudhatja magáénak.

A Vivendinek akkor a törvények szerint ajánlatot kellett tennie a papírok maradékára, és bár az ajánlatát nem voltak kötelesek elfogadni a részvényesek, ahogy szokták mondani, "úgyis van az a pénz", amiért engednek. És hát sokan engedtek is.

A legutóbbi fejlemények szerint a Vivendi jelenleg 8 eurót kínál papíronként, ezzel már meg tudott nyerni annyi befektetőt, hogy átvehesse az irányítást a cégben, így többek között a 14,6 százalékos részesedéssel bíró Amber Capital is elfogadta az ajánlatát. Jelen állás szerint a Vivendi a szavazatok 56 százalékával rendelkezik, vagyis képes arra, hogy a saját kedve szerint irányítsa a céget.

Habár a hírek szerint az alapító Guillemot-testvérek nem fogják eladni a részesedésüket a Gameloftban, és továbbra is bíznak abban, hogy jogi úton megmenthetik a céget, az jelzésértékű, hogy Michel Guillemot vezérigazgató le fog mondani állítólag. Ez persze nem meglepő, elvégre a Vivendi már most munkához látott: június 29-én lecserélik az igazgatótanács nagyját, és már az alkalmazottakat is értesítették arról, hogy "csatlakozni fognak a Vivendihez".

Az elemzők szerint a Vivendi a Gameloft után a Ubisoft bekebelezésének lát neki, igaz, ez már nehezebb harc lesz, mert egy ötször nagyobb cégről beszélünk, amit Guillemot-ék foggal-körömmel védenek. Itt jelenleg 17,73 százalékos részedése van a Vivendinek.

7.
7.
mestermagyar
2 kapitalista tanult szociopatákból álló oldalának a harcában valahogy egyiknek sem lehet nagyon drukkolni.
6.
6.
xanatos0911
En visszahoznam azt a minoseget, amit a 2000-es évek elején produkáltak, lásd: Prince of Persia széria
5.
5.
#4: Egy ilyen ceget miert erdekelne a minoseg? Tomegcikkek, lehuzasok annal inkabb...
4.
4.
dante92
Nekem tetszik, mennyire erőszakos a Vivendi :D
Remélem övéké lesz a Ubisoft is és innentől kezdve minőségi címeket kapunk (értem ezt úgy, hogy nem bughalmaz, évenkénti AC -tudom, idén nem lesz).
Mondjuk egy Ubisoft által készített Scarface II-re vevő lennék :)
3.
3.
azureknight0715
Már láthatoan nemigen tudnak jó maradandó játékot alkotni szal ez annyira nemis érdekel.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...