E3 2016: Microsoft-konferencia - LIVEBLOG

Az Electronic Arts konferenciája után a Microsoft sajtótájékoztatóját is liveblogoljuk. Leírunk mindent, ami érdekes, emellett fordítunk, összegzünk és véleményezünk - tartsatok velünk most is!

20:00 - Most már ténylege vége, hamarosan folytatjuk a PC-s konferenciával. Köszönjük a figyelmet!

19:52 - Phil Spencer újra a színpadon, úgy néz ki, ennyi volt a buli. De! Levezetésként bedobja, hogy mire készülnek a jövőben: megmutatják nekünk az új Xboxot, amiről csak úgy áradoznak a fejlesztők a felvezető videóban. Brutális teljesítmény (6 teraflops!), 4K- és VR-támogatás - egyelőre Project Scorpióként hivatkoznak rá, és 2017 karácsonyán kerül boltokba. "A legerősebb konzol, ami készült." Az Xbox One, az Xbox One S és a Scorpio mind kompatibilis lesz egymással, "senkit nem hagynak hátra".

19:48 - A változatosság kedvéért jöjjön megint egy exkluzív: Halo Wars 2. Hangulatos CG-trailert látunk, amely nyilvánvalóan nem mutat semmit a játékból, de legalább meghozza a kedvünket a címhez. A 343 Industries stratégiai játékokért felelős vezetője lép színpadra, hogy bemutassa a játékot: új frakcióról, új főgonoszról beszél, és elárulja a megjelenési dátumot is. 2017. február 21-én jön a játék PC-re és Xbox One-ra, és ahogy az már kiszivárgott, az xboxosok nyílt bétának is örülhetnek a héten. Gameplay trailer zárja a blokkot.

19:46 - Újabb Xbox One- és Windows 10-exkluzív következik. Itt is a zombik kapják a főszerepet, hogy úgyhogy nem nehéz kitalálni, hogy a pletykált State of Decay 2-t látjuk. A nyitott világú túlélőjáték lényegesen szebb lett, és látszólag rengeteg lehetőségünk lesz benne. 

19:44 - Hajózás, pakolás, vedelés - mindegyik csapat mást és mást csinál. Az italtól tényleg berúgnak hőseink, a hajón jóformán mindenhová felmászhatunk, és komolyan oda kell figyelnünk arra, hogy hova fér be a lélekvesztőnk. A rajzfilmes grafika ellenére egész látványos az alkotás, a csaták során csak úgy dörögnek az ágyúk, és nem árt vigyázni magunkra - ha léket kapunk, elönt minket a víz, és elsüllyedünk. Nem rossz!

19:38 - A Scalebound után a Rare tavaly bemutatkozott játéka, a Sea of Thieves következik. Hangulatra olyan, mintha a Pixar multis kalózos játékot fejlesztene, nem mellesleg pedig Xbox One-ra és Windows 10-re is megjelenik - nyilván. Először látunk belőle komolyabb gameplay jeleneteket: három csapatnyi játékost szedtek össze, az ő "történetüket" vázolja fel a demó.

19:37 - A négy játékos egyszerre küzd a rémség ellen, a sárkányaik tűzgolyókkal bombázzák, mi pedig random varázslatokat eregetünk felé, és az íjunkat használjuk. Első blikkre elég kiszámíthatatlanul mozog a szörny, elbújik a víz alatt, véletlenszerűen odaharap nekünk és látszólag nagyon nehezen adja meg magát. Még szerencse, hogy kéznél van a fejhallgatónk, elég feltenni, zenére máris jobban megy a harc!

19:33 - Színpadon a Microsoft Studios fejese, aki elmondja, egy sor új játékon dolgoznak. Ezek közül az egyik a 2017-ben Xbox One-ra és Windows 10-re is megjelenő Scalebound, amit Hideki Kamiya mutat be a nagyközönségnek. Egy olyan kooperatív módban játszott demót látunk, ami a PlatinumGames eddigi legnagyobb bossharcát vonultatja fel. A velünk szembenálló csúnyaság egyébként tényleg hatalmas, még hőseink sárkányai is eltörpülnek mellette!

19:31 - Talán korán van a Jingle Bellshez, de nem most: bemutatkozik a Dead Rising 4. Frank West visszatért, és betegebbnél-betegebb ruhákban, fegyverekkel és járművekkel írtja a zombikat. A játék Windows 10-re és Xbox One-ra is megjelenik. 

19:27 - Hohó, újabb meglepetés, a Microsoftnál mutatkozik beTekken 7 konzolos változata! A gameplay demóval kísért előzetes főszereplője Akuma és Heihachi, melynek végén ott a megjelenési dátum is: 2017 eleje. Katsuhiro Harada vezeti le a látottakat, és bejelenti, hogy sztorimóddal érkezik a játék. Apró meglepetés még a Gold-előfizetőknek: a Tekken Tag Tournament 2 az egész héten ingyenes.

19:23 - Most pedig a CD Projekt RED várva-várt bejelentése következik, amit egy élőszereplős előzetessel vezetnek fel a lengyelek - a Gwent-játékról van szó. A vezető dizájner szerint az adta nekik az ötletet a projekthez, hogy a játékosok feltűnően sok időt töltöttek el a Gwenttel, hiába raktak köré egy méretes nyitott világot, tele kalanddal. Így született meg a Gwent: The Witcher Card Game, aminek természetesen alapvető fontosságú eleme a multiplayer, de kapunk hozzá egyjátékos kampányt is. Az ígéretek szerint a siker nemcsak a kártyalapokon múlik, hanem a játékosok képességein is. A bétára már lehet regisztrálni a playgwent.com oldalon.

19:17 - Bejelentik, hogy az ARK: Survival Evolved is az Xbox Play Anywhere program része lesz. Ezután a konzolok közül elsőként Xboxra érkező We Happy Few fejlesztője lép színpadra, és demózza a BioShock elborult hangulatát idéző játékot. Tudjátok, ez az, amiben a játékvilág lakosai gyógyszerfüggők; érdekes látni, milyen hatásai vannak annak, ha hősünk épp nem veszi be a piruláit. A kalandjáték már most óriási WTF-nek tűnik, de érdekesnek érdekes, nekem bejön! Július 26-án veszi be a Game Preview-t.

19:14 - Végre: újra megmutatja magát az Inside, amely a Limbo alkotóinak új játéka, amely június 29-én válik letölthetővé. A bejelentés apropóján az ID@Xbox vezetője lép színpadra, és hozzáteszi, ennek apropóján a Limbo Xbox One-os változata ingyenes lesz egy időre. Jöhet a szokásos indie-montázs: Cuphead, Outlast II, The Culling, Beacon, Stardew Valley, Hand of Fate 2, Below, Bloodstained, Yooka-Laylee és más finomságok a házban!

19:13 - Az új kontroller szerepel most a kivetítőn. Az Xbox Design Lab segítségével testreszabhatjuk az irányítónk kinézetét.

19:07 - A Mojang képviselői érkeznek, nyilván a Minecraft miatt. Az Xbox Live közreműködésével bevezetik a keresztplatformos játékot a Windows 10-, az Android- és az iOS-júzerek között - az újdonság a beszédes nevű The Friendly Update-tel érkezik. Most demózzák a lehetőséget, és miután a GearVR-ral is próbálgatható a cucc, John Carmack is vendégszerepel egy picit. A demó végén bejelentik, hogy a mobilos kiadások is kapnak majd kiegészítőket az ősztől.

19:05 - Ősszel vezetik be a Klubok rendszerét, közösségeket hozhatunk majd létre ízlés szerint. Jön a csoportkeresés lehetősége, viszonylag részletesen testreszabhatjuk, hogy milyen szűrők mentén szeretnénk játékospajtásokat. Illetve bemutatkozik az Aréna, amely egy új "bajnokságplatform", nem csak profiknak. Utóbbit a FIFA már biztosan támogatja.

19:03 - A színpadon Mike Ybarra a Microsofttól. Elmondja, hogy több szervert telepítettek, így gyorsabb és megbízhatóbb az Xbox Live, és felsorolja az utóbbi egy év új fícsöreit - keresztplatformos játék, visszafelé kompatibilitás és hasonlók. Idén nyáron azonban jönnek más újdonságok is: háttérzenét rakhatunk be és jön a Cortana is.

19:00 - Battlefield 1! Patrick Bach a már ismert infók mellett elmondja, hogy az EA Access-előfizetők már október 13-án rácuppanhatnak a játékra. Ezután az EA-konfon levetített gameplay trailert mutatják meg újra. Nem gondolták túl a bemutatót... 

18:59 - Jöjjön egy kis The Division: a pletykáknak megfelelően június 28-án rajtol el az eleinte Xbox One-exkluzív Underground DLC. A kiegészítő New York földalatti világát térképezi fel, többek között véletlenszerűen generált küldetéseket is kapunk.

18:54 - Final Fantasy XV bemutató következik, az első Xbox One-os demót láthatjuk. Noctisnak egy méretes titánnal kell megküzdenie, és kitartania addig, míg a társai megérkeznek. Bár viszonylag sablonos bossharcot látunk, nem hiszem, hogy volt ennél látványosabb Final Fantasy - hiába no, a Square Enix tényleg a lehető legtöbb embernek szeretné eladni a játékot. Megjelenés szeptember 30-án. 

18:52 - A következő cím is egyszerre jön Xbox One-ra, illetve Windows 10-re: íme, az első gameplay képsorokRecore című játékból! Az akció-kalandjátékban hősnőnk segítségére különböző robotok lesznek, mindegyik másban jó: valamelyik a harcban lesz segítésünkre, valamelyik a platformer részeknél. Megjelenés szeptember 13-án.

18:46 - Újabb exkluzív következik, íme, a sokat pletykált Forza Horizon 3, amely Xbox One-ra és Windows 10-re is elkészül. A sportkocsik mellett homokfutók, raliautók és terepjárók is szerepelnek a trailerben, Ausztrália változatos helyszínein mérethetjük majd meg magunkat, akár négyfős kooperatív kampányt is játszhatunk. A lehetőségeket szemléltetik, méghozzá nem is akárhogy, több gameplay demót látunk párhuzamosan, itt-ott már-már Motorstorm-szerű az élmény. A játék is az Xbox Play Anywhere felhozatalát erősíti. Szeptember 27-én érkezik.

18:44 - Ennyi volt a Gears, színpadon a Killer Instinct közösségi menedzsere. A kötelező helyzetjelentés után bemutatja a következő vendégszereplőt, aki nem más, mint a Gears of Warból ismert General Raam. A héten ingyenesen próbálgathatjuk.

18:43 - A demó végén egy Gears of War mintájú Elite kontrollert is bemutatnak.

18:40 - A grafika javulásával mintha az összkép is mocskosabb lenne: brutálisabbak a kivégzések, mint valaha, most épp a pengevető Buzzkillt próbálgatja Marcus fia. A demó egy méretesebb csúnyaság felbukkanásával ér véget, majd kapunk egy kis meglepetést. Megjelenés október 11-én.

18:36 - Laura Bailey, az egyik főszereplőt megszólaltató szinkronszínész lép színpadra - demó jön. Ahogy a legutóbbi gameplay demóban, hőseink most is kénytelenek megküzdeni az elemekkel, egy óriási vihar kellős közepén veszik fel a kesztyűt a swarmmal szemben. A szokványos Gears-játékmenetet láthatjuk: külső nézetből lövöldözünk, fedezékbe bújunk, közelharcnál pedig előkerül a kötelező láncfűrész is. Látványos scriptelt eseményeket kapunk, a tereptárgyak gyönyörűen morzsolódnak szét.

18:34 - A showt Phil Spencer, Xbox-főnök nyitja meg, de nem húzza sokáig az időt: azonnal színpadra hívja Rod Fergussont (The Coalition); következik a Gears of War 4. A játék az Xbox Play Anywhere program egyik első képviselője, jön Xbox One-ra és Windows 10-re is, ráadásul elég megvenni egyszer, megkapod mindkét platformra. Még jobb, hogy támogatott a keresztplatformos játék, és a mentéseinket is folyamatosan szinkronizálja a program.

18:31 - Ez gyors volt, azonnal hardverbejelentéssel indítunk: hivatalosan is bemutatkozik az Xbox One S. 40 százalékkal vékonyabb, fehér, legfeljebb 2 TB-os merevlemezzel szállítják, és beépítették a tápegységet. (Végre!) Támogatja a HDR-t és a 4K-s médiatartalmakat is, emellett új kontrollerrel jön, ami többek között megnövelt hatótávolsággal működik. 299 dolláros árcédulával rajtol, valószínűleg tárhelyfüggő a pontos árcédula.

18:30 - Kezdünk! Phil Spencer a képen, az orlandói tragédiára emlékeznek meg a műsor elején.

18:27 - Három perc!

18:21 - Most épp azt pletykálják egyébként, hogy a felturbózott Xbox One-t nem fogja bemutatni a Microsoft, csak a már kiszivárgott vékonyabb modellt.

18:13 - Egy kis mellékes Microsoft-anyag: a cég az imént bejelentette, hogy 26 milliárd dollárért megveszi a LinkedInt. Ehhez képest a Mojang-üzlet aprópénznek tűnik.

18:02 - Szép estét mindenkinek! A liveblogot megnyitom, igyekszem egy kis tartalommal szolgálni a konferencia kezdetéig. Tudom, hogy játszanak az írek és a svédek, meg WWDC lesz, de nem kell a kifogás, egy gamernek ez ma a kötelező program!

***

Az E3 nulladik napjának programját a Microsoft niytja meg a már-már hagyományosnak számító idősávban. Az eseményt nemcsak élőben nézhetitek nálunk, de ezúttal is készítünk liveblogot, hogy egyetlen részletről se maradjatok le!

Habár a műsor 18 óra 30 perckor kezdődik, a közvetítést már hamarabb elkezdjük, érdemes sűrűn csapkodni az F5-öt. Addig is jöhetnek a jóslatok, vélemények és kérdések, és persze a konferencia alatt se fogjátok vissza magatokat!

Jó szórakozást!

Itt nézd élőben a Microsoft-konferenciát!

55 komment - szólj hozzá!