E3 2016: Íme, az expó legjei - szerintünk

A tavalyi évhez hasonlóan idén is összeszedtük az E3 legjeit: a Gamekapocs szerkesztői egyenként mondják el, melyik volt szerintük az expó legjobb játéka, melyik volt a legnagyobb csalódás, és min lepődtük meg a leginkább.

Az E3-as hírtengert követően jöjjön egy kis szubjektív tartalom levezetésként. Íme, a szerkesztőség legjei!

barackostej

A legjobb játék az E3-on: Nem kellett csalódnom a Battlefield 1-ben, az első gameplay jelenetek megtekintése után is nagyon várom a játékot. Sikerült a DICE-nak egy egészen egyedi hangulatot megteremtenie azzal, hogy visszamentek az első világháborúhoz. A videók alapján a játékmenetbe is sikerült némi újdonságot csempészni, de azért továbbra is méltó marad Battlefield névhez, nem úgy, mint a Hardline.

A legnagyobb csalódás: Az, hogy ezúttal sem mutattak valami sokat a Mass Effect: Andromedából. Az EA showja előtt azt hittem, hogy végre jobban megismerhetjük a játékot. erre tessék: megint kaptunk egy marketingdumával teletűzdelt fejlesztői naplót. Nem akarom még a vészharangokat kongatni, de számomra kicsit gyanús, hogy így bújtatják a játékot, ráadásul év elején több kulcsember is otthagyta a csapatot.

A legnagyobb meglepetés: Nem sokkal az E3 előtt kiszivárgott a Watch Dogs 2, melyet egyáltalán nem vártam, mivel az első részt csalódásként éltem meg anno. Ennek ellenére a folytatás nagyon megtetszett - hátrahagyták az előző játék túlságosan is komoly (és borzasztóan unalmas) miliőjét és könnyedebb, lazább stílusra váltottak, melyhez az új helyszín is remekül passzol. Jó GTA-klónt nehéz összehozni, de a Mafia III mellett a Watch Dogs 2 lehet a másik idei GTA-pótlék.

Daks

A legjobb pillanat az E3-on: Emlékszem, régen minden júliusban rohantam megvenni az új 576-ot, hogy megtudjam, mi történt az E3-on. Azóta sok minden történt. A kezdeti években még angol liveblogokat olvasva írtunk a bejelentésekről, aztán elindultak a streamek, de két-három linket is be kellett készíteni, mert mindegyik vagy folyamatosan összeomlott, vagy megjavíthatatlanul le is halt, nyilván a legizgalmasabb részeknél. Idén épp kajáltam, amikor jött egy push üzenet, hogy a Facebook élő videói között elindult az EA konferencia. Nem is volt fejemben az időpont, rányomtam telefonról, és már kezdődött is a műsor, a 2016-os E3 legjobb pillanata talán ez volt. A ráeszmélés, hogy 15 éve játékújságíró vagyok.

A legnagyobb csalódás: Microsoft-konferencia. Azért vagyok csalódott, mert semmi izgalmas nem történt. Bemutattak néhány folytatást, de a listában semmi igazán eget rengető cím nem volt, a State of Decay 2, a Forza Horizon 3, Halo Wars 2, a Dead Rising 4 és a Gears of War 4 is mind olyan, hogy azt mondom rájuk, jó. Jöhetnek. Klassz kis játékok lesznek, élvezni is fogom őket, de egyik se olyan, amitől egy generációnak dobbant volna meg a szíve. És akkor a mélypontokról még nem is beszéltem. A két dög unalmas japó bossharcról, a kalózos bohóckodásról, meg az indie gagyikról. Teljesen kivagyok.

A legnagyobb meglepetés: Na, az nem volt. Vagyis talán az volt a meglepetés, hogy semmin se lepődtem meg. A legnagyobb címeket előre bemutatták, tudtunk a Mass Effect: Andromeda, Battlefield 1, a Ghost Recon: Wildlands, a Watch Dogs 2 és a Dishonored 2 készültéről, de kiszivárgott nem csak az Xbox One S, de még az új, és erősebb konzol híre is. Az új címek közepes meglepetést okoztak csak, jó a Death Stranding, a God of War, a Days of Gone, a Prey és a Resident Evil 7 is, de minden más csak töltelék volt csupán.

fojesz

A legjobb játék az E3-on: Battlefield 1. A Hardline-ról lepattantam, de a folytatás elkapott annak rendje és módja szerint. A játékmenet kellemesen frissnek tűnik, az első világháborús körítés pedig az egyik legmenőbb, amit elmúlt években játék felmutatott: kockázatos, de eddig szupernek tűnik a megvalósítása.

A legnagyobb csalódás: Úgy általában a teljes rendezvény. A Sony-konferencián éreztem azt először, hogy igen, végre elkapott a hangulat, érdekesek a bejelentések és a gameplay demók. Egészen addig végtelen letargia és csalódottság, amire csak rátett egy lapáttal, hogy a Ubi szokásos meglepetése idén egy síelős játék volt. Komoly?

A legnagyobb meglepetés: Visszatér a Crash! Nem érdekel, hogy remasterként, már így is tűkön ülve várom. Olyan szintű terelés ment az elmúlt hónapokban, hogy kezdtem elveszíteni a reményt, de most már hivatalos, nyugalom van és fülig érő száj. Meggyőződésem, hogy ez valami nagynak a kezdte.

iNKARNATE

A legjobb játék az E3-on: Az új God of War. Igaz, hogy folytatás, igaz, hogy korábban is tudtunk az északi mitológiáról, mégsem volt teljes a kép. Az E3 után bizonyossá vált, hogy (Kratos szinkronjának cseréje mellett) komolyabb játékmenetbeli változások elé nézünk, s egy korszak lezárult. Én kíváncsian várom ezt a változott-frissített játékmenetet.

A legnagyobb csalódás: A PC Gaming Show mellett, a Microsoft töketlenkedése az új Xbox One-típusok (legfőképpen a Project Scorpio) körül. Rengeteg pletykát hallottunk a frissített modellekről, dobálóztak a verziószámokkal, 4K-val, miegymás. Hiába szivárgott már az E3 előtt ez-az, gyakorlatilag utólag sem vagyunk számottevően okosabbak, "hála" a rendkívül zavaros PR-nyilatkozatoknak. A játéklistát meg sem említem, itt Daks véleményével maximálisan egyetértek.

A legnagyobb meglepetés: A Prey folytatása. Az első meglepi, hogy idén már eljutottunk oda, hogy a játék tényleg létezik és érkezni fog, a másik pedig, hogy teljesen más koncepció mentén készül majd el, mint sejteni lehetett. A trailer egyszerűen lehengerlő, és már most elgondolkodtató a történettel kapcsolatban. Az új készítőgárda, a Dishonoredet fejlesztő Arkane Studios is bizakodásra ad okot.

Kronik

A legjobb játék az E3-on: A Horizon: Zero Dawn. Ez a játék minden egyes bemutatóval egyre jobban néz ki, és egyre szórakoztatóbbnak, keményebbnek tűnik. Nem tudom, mit gondolt a PlayStation vezetősége, amikor a Guerilla Games eléjük állt egy női ősember főszereplős, robotdinós játék ötletével, de nagyon örülök, hogy rábólintottak, hogy ez elkészülhessen.

A legnagyobb csalódás: Egyértelműen a Scalebound. Rengeteget várok Hideki Kamiyától és csapatától, hiszen elméletileg most megvalósíthatják álmaik játékát. Ehelyett a Scalebound mostani bemutatója rettentő unalmas lett, és nem is nézett ki valami jól.

A legnagyobb meglepetés: Számomra a legnagyobb meglepetés az új God of War. Habár imádtam az előző részeket, mégis nagyon örülök, hogy a fejlesztők alapjaiban át merték alakítani a játékot, és nem ugyanazt adják el nekünk sokadszorra. Fantasztikusan néz ki, és az apa-fiú kapcsolat is nagyon érdekes lehet.

Lesroy

A legjobb játék az E3-on: Számomra az idei E3 expó legjobb játéka az új God of War lett. Kicsit féltem tőle, hiszen rengeteg pletyka látott napvilágot még a rendezvény előtt (például Kratos helyett egy teljesen új karakter lesz a főszereplő) örülök, hogy némi átalakítás után végül maradt mindenki kedvence. Mindezek mellett a készítők okoztak még pár meglepetést, merész váltásként belerakták az egyik kedvenc mitológiámat, ráadásul a játékmeneten, illetve magán a grafikán is sikerült gyúrniuk, az áll-leejtős prezentáció pedig minden kétségemet eloszlatta.

A legnagyobb csalódás: Nem gondoltam volna, hogy a legnagyobb csalódást az EA konferenciája, azon belül is a következő Mass Effect-rész fogja okozni. A tavalyi bejelentés óta tűkön ülve vártam, hogy ezúttal többet megtudjunk róla és láthassuk végre, milyen is lesz az előző generáció egyik legjobb játékának folytatása. Ehelyett öt perc alatt elmondták azt, amit eddig is tudtunk (vagy legalábbis sejtettünk), kaptunk egy látványos, bár a játékból keveset mutató videót, mindezt megjelenési dátum nélkül. Nesze semmi, fogd meg jól…

A legnagyobb meglepetés: Sokat gondolkodtam, hogy mit ír írjak ide, végül a Resident Evil VII-re esett a választásom. Bár nagyon megosztja a Capcom új irányzata a sorozat rajongóit, mégis talán pont emiatt lett nekem mind közül ez a legnagyobb meglepetés. Új főszereplők, új helyszín, belső nézet, és mindezt egy Silent Hillt idéző horrorisztikus környezetbe pattintották bele a japán fejlesztők. Kétségtelen, hogy sok port fog még kavarni az új megközelítés, mindenesetre kíváncsian várom a további fejleményeket.

Shifty

A legjobb játék az E3-on: A látottak alapján nehéz egyetlen egy olyan címet kiemelnem, amit legjobbnak nevezhetnék. Felcsigázott az új God of War és a Detroit, a Gears of War 4 is nagyon tetszett, ahogy a Titanfall 2 és a Battlefield 1 is. Alapvetően az idei felhozatalra nem lehetett panaszunk, de ha mégis ki kellene emelnem egyetlen egy játékot, akkor az a God of War lenne.

A legnagyobb csalódás: Az egész expó elég lagymatagra sikeredett. Volt jó néhány nagy hiányzó, a Ubisoft minden képzeletet alulmúlt, a Microsoft ötletei szimpatikusak, de képtelenek jól kommunikálni azokat, a Sony pedig élvezi azt az előnyét, amit az új generáció megjelenése óta szerzett. És az új, felturbózott konzolokról sem hallottunk szinte semmit, pedig az elmúlt hetek csak erről szóltak...

A legnagyobb meglepetés: A Ubisoft rémesen gyenge konferenciája. Az a kiadó, ami évekkel ezelőtt szárnyalt, gyakorlatilag pillanatok alatt nullázta le magát a játékosok előtt. Az idei E3 remek lehetőség lett volna, hogy megmutassák, még mindig képesek újszerű, szórakoztató dolgokkal előállni, de az, hogy egy Just Dance-szel nyitották a műsorukat és egy rémesen unalmas, szűk réteget megmozgató Steeppel zárták azt, mindent elárul arról a kétségbeesésről, ami a franciáknál uralkodik.

zoenn

A legjobb játék az E3-on: Days Gone. Ha már nincs The Last of Us 2, megteszi ez is. Már csak azért is mert nyitott világú, és süt az egészről a posztapokaliptikus hangulat. Ha fele annyi script lesz benne, mint a kiállított demóban, és kapunk egy nagy adag drámát is, akkor nálam nyert ügye van. Ilyen hömpölygő zomibhordákat a World War Z-ben láttam utoljára, lesz itt iszkolás, nem is kevés.

A legnagyobb csalódás: A PC Gaming Show. Az idei E3 megmutatta, hogy a jövőben PC-játékosnak lenni a legnagyobb királyság (lásd a Microsoft-féle Play Anywhere kezdeményezést például), ám ez a dedikált rendezvény nem sült el túl jól, s akkor még finoman fogalmaztam. Érdektelen fejlesztők még érdektelenebb játékai, idegesítő host, unalmas monológok, tolakodó termékelhelyezések túl hosszúra nyújtva. Már javában tartott a Ubisoft-konferencia, mire vége lett. Amatőr próbálkozás, méltatlan a platformhoz.

A legnagyobb meglepetés: Resident Evil VII-bejelentés! Végre a Capcom is ráérzett, hogy komoly változásra van szüksége a sorozatnak - nekem már herótom volt Jilltől és Leontól! Az új szereplő és helyszín nagyon jót tesz neki, ahogy a perspektívaváltás is - belső nézetből sokkal zsigeribb az élmény. A demót imádtam, tele van utalásokkal és apró titkokkal, bár nyilván a P.T. ihlette a fejlesztőket. Ha a végleges változat hasonló minőségű lesz, akkor az Outlast 2 mellett meglesz az új kedvencem.

És most ti jöttök, halljuk a ti véleményeteket is!

46 komment - szólj hozzá!