Etikátlanul viselkedtek a YouTuberek

Mostanság egy meglehetősen furcsa botránytól hangos a sajtó. Kiderült, hogy két népszerű YouTuber a saját csatornáján népszerűsített olyan szerencsejáték-oldalt, amiket ők maguk alapítottak. Csak erről elfelejtettek szólni.

A Counter-Strike: Global Offensive-fegyverskinekkel való szerencsejáték már önmagában is problémás jelenség, és ugyan megosztja a közönséget, ettől még az üzletág él és virágzik. Az sem ismeretlen dolog, ha a népszerű YouTube-videósok reklámozzák ezeket az oldalakat.

Nemrégiben azonban két videósról derült ki, hogy valójában ők maguk a tulajdonosok, csak éppen erről elfelejtettek szólni a rajongóknak.

Mindketten a CS:GO Lotto oldalt népszerűsítették a videóikban, mondván itt nagy pénzeket nyertek könnyen. Trevor "TmarTn" Martin és Tom "ProSyndicate" Cassel megmozdulása kétségkívül etikátlan, még szerencse, hogy egy másik videós, HonorTheCall utánajárt az ügynek, és az online fellelhető dokumentumokból kiderítette az igazságot.

A leleplezés után TmarTn először tagadta a dolgot, mondván az sohasem volt titok, hogy ő is a tulajdonosok között van, de az első reklámvideó készítésekor még nem volt az, csak később fektetett be az üzletbe. Ez is hazugság, hiszen az alapítóiratokból egyértelműen kiderült az ellenkezője. ProSyndicate elnézését kért a Twitteren, és megígérte, hogy ezentúl ügyelni fog az átláthatóságra a szponzorált videói esetében.

A Valve időközben letiltotta a CS:GO Lotto oldalt, ám ettől még a fegyverskinekkel való üzletelés és fogadás továbbra is kontrollálatlan. Egy kiskorú gyermek játszi könnyedséggel vásárolhat szülei bankkártyájával például.

16 komment - szólj hozzá!