HWSW: Fejlesztők rémálma volt a PlayStation 3

A PlayStation 3 kihívásairól beszélt a Gran Turismo széria atyja, aki szerint rendkívül nehéz volt kihozni a konzolban található Cell processzorból a fejlődéshez szükséges teljesítménytöbbletet.

A hosszúra nyúlt PlayStation 3-as időszak nehézségeiről beszélt Yamauchi Kazunori, a Polyphony Digital alapító elnök-vezérigazgatója. A Gran Turismo-sorozat megalkotásáról elhíresült szakember rémálomnak nevezte 2006 végén megjelent konzolt, ami még évekkel a megjelenést követően is komoly kihívást jelentett fejlesztői számára.

Yamauchi a népszerű szimulátor ötödik és hatodik epizódját emelte ki, melyekkel végül nem sikerült számottevő előrelépést elérniük a korábbi epizódokhoz képest, ez pedig a gyengébb eladásokban is visszatükröződött. A szakember szerint a PlayStation 3-ra megjelent utolsó, hatodik rész különösen kemény diót jelentett a programozók számára, akik végül sehogy sem tudták teljesen kiaknázni a rendhagyó felépítésű Cell processzor képességeinek teljes potenciálját.

Pedig a Sony, a Toshiba és az IBM mérnökeinek közös munkáját dicsérő Cell Broadband Engine a maga idejében több szempontból is kiemelkedőnek számított. A processzor összesen kilenc magból építették fel, egy 64-bites IBM Power architektúrájú központi egységhez (PPE) összesen nyolc egyszerűbb társprocesszort (SPE) kapcsoltak, igaz, utóbbiból a PlayStation 3-ban csak hét darab volt aktív.

A PPE a specifikációk szerint két utasításszál párhuzamos végrehajtására képes és 512 kilobájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, az AltiVec SIMD utasításkészlet támogatása mellett. Ez a mag gondoskodik az operációs rendszer futtatásáról és a társprocesszorok vezérléséről. Utóbbiak egyszerű vektorprocesszorok, darabonként nyolc végrehajtóegységgel és 256 kilobájt memóriával, melyek ugyancsak támogatják az AltiVec utasításkészletet.

Kíváncsi vagy a részletekre is? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

20 komment - szólj hozzá!