Ötéves mélyponton a Nintendo

A kiotói cég közzétette a legutóbbi üzleti negyedévre vonatkozó pénzügyi eredményeit, amikbe még nem szólt bele a Pokémon Go. A Nintendo masszív veszteséggel zárta a vizsgált időszakot, de mégis bizakodó.

A Nintendo a legutóbbi üzleti negyedévet 24,5 milliárd jenes (232 millió dolláros) veszteséggel zárta, holott a tavalyi év hasonló időszakában 79 milliárd dolláros profitot könyvelt el. A cég bevételei 31 százalékkal, 61,7 milliárd jenre (585 millió dollárra) csökkentek - erre 2011 óta nem volt példa.

Az elemzők szerint mindenki a Nintendo NX jövő márciusi premierjére vár, így érthető, hogy a hardvereladások is padlón vannak. A Nintendo 3DS-család tagjaiból 7 százalékkal kevesebbet, 940 ezer egységet passzoltak el április és június között, míg 2015 hasonló időszakában 1,1 milliót.

A Wii U-eladások 53 százalékkal estek, 220 ezer darab talált gazdára a konzolból, szemben a tavalyi év 470 ezrével. A masinából világszerte 13 millió példányt szórtak szét eddig.

A szoftverek terén kicsit jobb a helyzet: a 3DS-játékokból 8,5 millió darabot értékesítettek, míg 2015-ben csak 7,9 milliót. Wii U-s szoftverekből 4,7 millió egység talált gazdára, míg egy évvel ezelőtt 4,6 millió.

A Nintendo is fejet hajt a Pokémon Go előtt, a cég befektetőinek megígérte, hogy meglovagolja az őrületet, így a jövőben még több játéknak és kiegészítőnek örülhetünk. A cég egyébként a The Pokémon Companyt a Game Freakkel és a Creaturesszel közösen birtokolja, 32 százalékos szavazati joggal.

Idevágó hír, hogy a Pokémon Go Plus karperec megjelenése szeptemberre csúszott.

Mindezek figyelembevételével a kiotóiak 500 milliárd jenes (4,7 milliárd dolláros) bevételt jósolnak az aktuális üzleti év végére.

6 komment - szólj hozzá!