Amerikai toplista: gyengén sikerült a július

Habár az NPD Group már lelőtte a poént, és idő előtt kihirdette a konzolverseny részeredményét, a teljes összefoglalót csak most tette közzé az amerikai játékpiac júliusi teljesítményéről.

Rendben, a július hagyományosan gyenge, csakhogy az USA-nak még így is sikerült alulmúlnia a tavalyi eredményeit: a teljes játékpiac forgalma 14 százalékkal, 559,1 millió dollárról 480,1 millió dollárra esett vissza.

A legkomolyabb esést a hardverpiac szenvedte el, itt 30 százalékos volt a csökkenés éves szinten, ami azt jelenti, hogy 141,3 millió dollár bevételt könyvelhettek el a piaci szereplők. A konzolos játékok eladásai 5 százalékkal csökkentek (210,3 millió dollárra), a PC-seké 12 százalékkal (11,4 millió dollár), és nem ment jól a kiegészítőknek sem, itt 5 százalékos volt a csökkenés (117,1 millió dollár).

Ahogy azt már megírtuk, a nappaliba szánt konzolok között ezúttal az Xbox One győzedelmeskedett, amire régen nem volt példa. A leginkább azonban a Nintendo örülhetett: a Monster Hunter: Generationsnek és a 2DS árcsökkentésének hála 44 százalékkal több pénzt költöttek az amerikaiak 2DS-re vagy 3DS-re, ezzel a Nintendo kézikonzoljai lettek a hardverpiac királyai a hónapban.

A csökkenés viszont nem véletlen: habár a kézikonzolok szegmense 23 százalékkal erősödött, a nagytestvéreké 37 százalékkal esett vissza, ami egyszerre magyarázható az eladások és az átlagos eladási ár csökkenésével. A játékosok nagy része látszólag kivárt, illetve kivár, augusztus elején került boltokba az Xbox One S, hamarosan pedig jön a vékonyabb PlayStation 4 is - a felturbózott gépekről nem is beszélve.

A játékeladási toplistát alább láthatjátok. A júliusi játéktermés (hiába szerepel a felsorolásban a digitális kínálat egy része) gyenge volt, az új címek közül a már említett Monster Hunter szerepelt a legjobban - de az is 52 százalékkal múlta alul a tavalyi július legjobb újoncát, a Rory Mcllory PGA Tourt. A toplistás címek együtt is 21 százalékos mínuszban vannak a tavaly júliusi számokhoz képest, itt persze nem árt figyelembe venni, hogy akkor még mindig tartott a Batman: Arkham Knight húzása.

  1. Grand Theft Auto V
  2. Overwatch
  3. LEGO Star Wars: The Force Awakens
  4. Monster Hunter: Generations
  5. Call of Duty: Black Ops III
  6. Minecraft
  7. NBA 2K16
  8. DOOM
  9. Destiny: The Taken King
  10. Rainbow Six: Siege


(A lista a digitális eladásokat is méri, kivéve az Overwatch PC-s változata, a Monster Hunter, a Minecraft és a DOOM esetében.)

6 komment - szólj hozzá!