Megéri befizetni a PlayStation 4 Próra?

  • Írta: fojesz
  • 2016. szeptember 8.
  • Hardver
Link másolása
A Digital Foundry három órán keresztül nyúzhatta az erősebb PlayStation 4-et, benyomásaikat pedig velünk is megosztották. Eközben a Microsoft dörzsöli a tenyerét, a Scorpio valóban erősebb lesz.

A tegnap esti PlayStation Meetingen bejelentették a lefogyott PlayStation 4-et, és megmutatta magát a PS4 Pro is, amely felturbózott vassal célozza az extrém látványra vágyókat. Ahogy azt a két masina dizájnja és az új gép elnevezése is sejteti, a PlayStation 4-család egy újabb tagját tisztelhetjük a Pro személyében, ahogy azt Mark Cerny is leszögezte, a generáción belüli frissítéssel még nincs vége a PS4-érának, és nem céljuk a generációk összemosása sem. Ez a kommunikáció szöges ellentétben áll a Microsoftéval.

Habár önként szaladunk be a konzolháború pusztító taposóaknái közé, muszáj felemlegetnünk a redmondiakat. A szivárgások beigazolódtak, a PS4 Pro valóban gyengébb a Project Scorpiónál, a hivatalos specifikációk szerint 4,2 TFLOPS elméleti számítási teljesítményre képes, míg a Scorpio 6-ra. A Microsoft már le is csapta a labdát, ugyanakkor korántsem állíthatjuk, hogy ez a hajó elúszott volna a Sony számára: a japánok már idén novemberben boltokba küldik a PS4 Prót, méghozzá teljesen vállalható, 400 eurós áron - akárhogy nézzük, ez minimum egy év előny.

A teljesítménykülönbség viszont teljesítménykülönbség. A Microsoft persze még semmi konkrétat nem mutatott, a PS4 Pro bejelentésére érkezett reakcióikban hangsúlyozták, hogy a Scorpióval natív 4K mellett tudunk majd játszani. Nem véletlenül: habár a PS4 Pro esetében is a 4K az egyik fő hívószó, a Digital Foundry beszámolója alapján nagyon úgy fest, hogy a Sony gépén a játékok egy jelentős része nem natívan támogatja majd ezt a felbontást.

Lesznek persze ilyenek is, a már kapható PS4-játékok közül néhány biztosan kap natív 4K-támogatást, de a legtöbb címnél marad a felskálázás - a Sony first-party címeinél, a Horizonnál és a Days Gone-nál is. Félreértés ne essék, a végeredmény még így is nagyon jó a beszámolók szerint, és egyértelmű az előrelépés. A PS4 Próban használt skálázási technológia - amit amúgy bármelyik fejlesztő könnyedén kihasználhat - a 4K pixelmennyiségének feléből dolgozik, ami ugye már eleve több, mint amennyit a full HD felbontás kínál.

Hálátlan, de fontos újítás a HDR-támogatás bevezetése is, ugyanis a brutális színtengert ígérő fícsört képtelenek visszaadni a tegnap mutogatott YouTube-videók. Pedig a Digital Foundry szerint rengeteget hozzátesz az élményhez, egyes esetekben annyi részletet, mint a 4K felbontás. Az is óriási hír (és ezzel a Sony is tudna üzenni a Microsoftnak), hogy a jövő heti firmware-frissítéssel az összes PS4-modell megkapja ezt a funkciót, nem csak a Pro - igen, a játékok esetében is.

A feketeleves? HDR-kompatibilis tévé nélkül ebből az égvilágon semmit nem fogsz látni (ez természetesen igaz a 4K-ra is), a Digital Foundry szerint ezért is alaptalanok azok a félelmek, hogy ez a lépés esetleg visszaveti a Pro iránti keresletet. A lap szerint egyfajta kapudrognak szánja a Sony a firmware-frissítést: ha elég jó a tévéd, és látod, mit tud a HDR, valószínűleg befizetnél a "teljes csomagra", a PS4 Próra is.

A szűk keresztmetszetet mindenesetre inkább a tévé jelenti, ezért is fontos, hogy mit ad az új konzol azoknak, akiknek nincs 4K-, illetve HDR-barát tévéjük. A Sony szerint ilyenkor a super-sampling és az egyenletesebb teljesítmény jelenthet előnyt, de a fejlesztők adott esetben rámehetnek arra is, hogy full HD-tévén részletgazdagabb látványt nyújtsanak. Állítólag a Rise of the Tomb Raider tűnik a legígéretesebbnek ebből a szempontból: a Crystal Dynamics három különböző üzemmódot tesz a játékba, tolhatjuk 4K-ban 30 fps mellett, 1080p-ben 30 fps mellett, de szebb látvánnyal, illetve 1080p-ben korlátlan fps-számmal (ami a gyakorlatban 40-60 fps-t jelent).

Összegezve: ha van 4K-, illetve HDR-kompatibilis tévéd, a Digital Foundry verdiktje szerint megéri ráugrani a PS4 Próra, mert viszonylag jó áron kínál eddig soha nem tapasztalt látványt. Egy bosszantó hiányossága persze így is van: az UHD Blu-ray-támogatás kimaradt a gépből, noha - újabb pont a Microsoftnak - ezt már az Xbox One S is hozza.

79.
79.
Pain
#77: Azért ez elég nagy túlzás.
78.
78.
kopic
#76: Tényleg, hülye vagyok.
77.
77.
gyerecske
A gond csupán annyi hogy kis túlzással csak egy játék van PS4-re, az Uncharted 4.
76.
76.
kamgecam
#75: Ez csak egy meeting volt és nem konf. mint az E3-on, ott kimaxoltak mindent.
75.
75.
kopic
A dizájnerek sem törhették túl sokat a kinézeten a fejüket az is biztos, meg ez a Pro inkább "meh" kategória számomra és megvolt a Sanyi első hulladék konfja is.
74.
74.
6drian
#18: Megéri nézni a hardveraprót. Én onnan vettem 75-ért 8 letöltött játékkal a ps4-em.
73.
73.
kopic
#1: Így van.

Egy mamutvállalat ilyen Sea of thieves, Recore féle kacatokkal szúrja ki az ember szemét. 0 innováció. Csak a Qb-t, SO-t mondanám, ami jó rá, de ez lópikula.
72.
72.
Pain
68.
68.
Norbiii
#66: Majd meglátjuk, hogy neked, vagy nekem lesz e igazam, ha neked meghívlak egy sörre! XDD
67.
67.
Norbiii
PS1: 1994, Ps2: 2000, PS3: 2006, Ps4: 2013.
66.
66.
Pain
#64: Kizárt. Ez a gép nem fogja bírni 2020ig, egy upgrade amivel beelőzik az MS-t és talán csitítanak valamit azokon, akik hangoztatták, hogy gyengék a gépek. Valljuk be ennek a pronak 3 évvel ezelőtt kellett volna jönni, mint sima PS4, és félre ne érts, nekem is elég lenne az amit a mostani masinák bírnak, még mindig a ps3-at nyúzom, de a prora beruházok már. Továbbá ha megnézed iszonyatos iramban fejlődik a technológia és ez nem mostanában fog belassulni.(ha csak nem lesz újra valami válság) Mernék fogadni arra, hogy 2018-ban vagy lesz új gép karácsonyra vagy bejelentést kapunk az e3-on.
65.
65.
Pain
#63: Az egy különleges helyzet volt. Több ilyenre nem kell számítani, ez borítékolható.
64.
64.
Norbiii
#62: Véleményem szerint, ha csak két évet akarnának kihúzni, azt megtehették volna a sima Ps4-el is, annyira nagyok voltak az eladások, hogy simán megtehették volna, hogy még két évig eldöcögnek. A Ps4 Pro-val szerintem minimum 2019-20-ig terveznek! :)
60.
60.
Norbiii
Általában olyan 6-8 évenként van generációváltás. Mivel a Ps4 sikeres, ezért azt mondom, hogy kihúzták volna még 2-3 évig a sima Ps4-el is, véleményem szerint akkor is szépen zárhattak volna.
Na már most szerintem pont azért jönnek a Ps4 Pro-val, mert a világban beköszöntött a 4K, ilyen konzolt akarnak hosszabb távra, és egy darabig nem szeretnének új Ps konzolt, Persze lehet tévedek, de ezekből én így gondolom.
59.
59.
Pain
#58: Én megvárnám azt a natív 4K-t ott is. Ahogy írták már itt is többen a 4K gaminghez bitang PC kell. És itt jön képbe az ár. Az eddigi infók szerint 500€ felett lesz az induló, a natív 4K-hoz ennyiből pedig nem lesz elég kakaó. Ha drágább lesz, akkor hatalmasat is bukhatnak. Viszont, ahogy írtam nagy különbséget nem kell várni grafikában a pro és a scorpio között, max a belsős ms címeknél.
58.
58.
kamgecam
#57: Hát nem tudom szerintem hatalmasat bukhat most a sony mert aki natív 4K-t akar az megvárja az skorpiót.Elsietettnek tûnik ez a lépésük.
57.
57.
Pain
#18: Ez a konzol pont arra volt jó, hogy alávágjanak az MS-nek. Erősebb valamennyivel, mint a mostani gépek. Ahogy írják 3 féle opció lesz 1080p/30fps jobb grafika mellett(gyanítom pc high-ultra high szint), 1080p/60fps és a 4k/30fps. Mire kijön a scorpio lesz egy év előnyük, egy jóval olcsóbb konzoluk, a 3rd party stúdiók nem fognak vacakolni egy negyedik géppel is, ez borítékolható. Ott maximum az exkluzív címekben jöhet ki az erőfölény, de gyanítom nem eshetnek át a ló túloldalára, ha nem akarják teljesen magukra haragítani a one tulajokat. Ezzel a húzással újra lépéselőnybe került a Sony. 2, max 3 év múlva jöhet részükről a gen. váltás, amit az MS nem igazán léphet meg, ha a gépük csak jövő év végén(gyanús, hogy holiday-re időzítik) jobb esetben közepén jelenik meg.
56.
56.
semike
Ebben az egesz 4k efpees mizeriaban csak az a bibi h elfelejtik a jatekosokat....ne mondja mar nekem senki h a fejlesztok mostantol "haromfele"verzioba fognak jatekokat gyartani anikor ket harom eve szarabbnal szarabb gamekat adnak ki es pecccccselik fel evig mire eleri a megfelelo szintet. Ha eleri....igy is minden felkesz szart kiadnak persze majd most a kamu 4k meg 60fps....persze.....
48.
48.
Neo1989
Ezzel kellet volna kijönniük 13-ba. De legalább pótolták.
45.
45.
DON GONDOCS
Oké-Oké hogy a Scorpio technikai előnybe lesz meg crossbuy play funkióval lesz ellátva, szóval minden földi jóval amit egy mai játékos kíván, de milyen áron? Itt fog eldőlni minden.
43.
43.
#42: Nem :-) En leszarom a 4K-t meg a HDR-t, a VR-t meg foleg. Ez elott a 3D volt ugyanez a hulyeseg. Nekem a full hd boven eleg, sokkal tobbet er a jo jatekmenet. Igazabol csak az elso fel evben ereztem atverve magam a ps4-gyel, mert a jatekfelhozatal egy nagy nulla volt, azota meg nem gyozm venni...szoval a pro nem hianyzik.
42.
42.
MrLentoFan
Miért nem lehet megmondani kerek perec hogy EKURTUK! MER NEM GONDOLKODUNK CSAK VÁSÁROLUNK????
Ennek kellett volna lennie A PS4-nek! Kapkodva kiadta mindenki a pénzt (PS4 XO) egy FÉLKÉSZ valamire! Tudták ők ezt nagyon jól csak evvel húzták az időt! Most őszintén nem érzi senki se magát egy picit ÁTVERVE? Bár ez most nagy divat legyen szó a telefonokról (lsd: Iphone7 Samsung S7 ) vagy akármilyen tech termékről ! Ezen felül meg gondolkodjon el mindenki aki lenézi a Nintendo-t aki csak próbál egyéni maradni! Bár nem tudom azok is...... akkor mostantól Márió almás pólóba fog rohangálni? :(
35.
35.
#33: Egyetértek veletek, megy ez a nagy 4K meg HDR meg faszom, minek?? JÁTÉKOKAT, JÁTÉKÉLMÉNYT adjanak, ne szar felbontásokkal jöjjenek!
34.
34.
#18: Ha PS4-et akarsz venni akkor szerintem addig vegyél amíg az alap kiadás kapható, ha csak nem jön be neked az az ocsmány Slim...mert az váltja az alapot. Csak gondoltam szólok, mert addig halogatod, hogy végül befizethetsz a Slimre ami hát hogy úgy mondjam szerintem bűn ronda! :)
33.
33.
semike
#26: Ott a pont!!! Igy bizony!!! Kicsit elszaladt a lo az emberekkel...jodolgunkban semmi se jo ....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...