Sony: nem félrevezető a PS4 Pro és a felskálázás

Link másolása
Miközben mindenki a PlayStation 4 Pro erősségeiről beszél, kicsit megfeledkezünk a tényről, hogy a konzol igazából a legtöbb játékot felskálázva fogja 4K-ban futtatni - Andrew House szerint nem félrevezetésről van szó.

Nemrég jelentették be a PlayStation 4 Prót, mely erősebb hardverével a 4K-s felbontású tévével rendelkező játékosokat célozza meg. A konzol azonban nem natív 4K-ban fogja futtatni a legtöbb játékot, hanem egy kisebb felbontásról skálázza fel azokat.

Andrew House a Digital Skynak adott interjút nemrég, ahol ez a téma is szóba került. Az úriember megerősítette az értesüléseket, miszerint a legtöbb játék felskálázva fogja elérni a 4K-s felbontást. Szerinte azonban ez egyáltalán nem félrevezető, mivel a lényeg inkább az, hogy az emberek látni fogják a különbséget, és nem az, hogyan érik el ezt a minőséget. Lefordítva tehát a PS4 Pro annak ellenére is látható javulást hoz, hogy igazából nem natívan futtatja a 4K-s játékokat.

Szerintetek átverés a PS4 Pro és a felskálázás, vagy már maga a látványbeli javulás elég indok az új konzolra?

141.
141.
crashpipi
Én csak azt nem értem, hogy mindenhol leírták kerek perec, hogy azok a régi játékok, amik nem kapnak foltot a Pro-hoz igazítva, pont úgy fognak futni, mint a sima PS4-en és semmi változás nem lesz érezhető, de kérdem én, miért?
Azok a játékok, ahol nincs fix fps (pl: Project Cars) és kínkeserven fut PS4-en, hogy nem fog tudd fps számot produkálni, ha gyorsul a cpu és a gpu???
Ez a része szimpla matek.
140.
140.
Eddie Krueger
Szerintem nem félrevezető. Hogy lenne az? Ha lerenderelem 320*200-ban, aztán felskálázom 4K-ra, az emberek észre sem fogják venni, hogy nem natív 4K. De akkor már miért is csinálnám 320*200-ban? Legyen 32*20. Sőt! 3*2! 50000000000fps-sel!
139.
139.
Naridar
Még a GTX1080 sem tud minden játéknál 60FPS-t elérni 4K-ban, pedig nyers erőben kb. 2-szerese a teljesítménye (8.8 vs 4.2 TFLOPS) a PS4pro-énak. Aki mindenáron 4K-ban akar játszani, inkább vegyen PC-t, 400 dolláros konzoltól nem érdemes olyan teljesítményt várni, amit a 400 dolláros videokártyák se tudnak.
138.
138.
Ooorky
#137: Sikerült rossz képet linkelni, de mind1 ez is megteszi :D
137.
137.
Ooorky
#133: https://newzoo.com/wp-content/uploads/2016/04/Newzoo_Global_Games_Market_Revenue_Growth_2015-2019-1.png

Itt egy statisztika. Igaz e szerint csak a PC/MMO kategória majdnem annyira jövedelmező, mint a komplett PC+Konzol játékeladás...
136.
136.
DON GONDOCS
#107: Már az, csak jobban csinálja.
133.
133.
Stranger
#131: Hol vannak a statisztikák?
132.
132.
Galdech
#120: Időközben megelőztél, csak későn kapcsoltam :)
130.
130.
kamgecam
#128: Ja,hogy az egy év múlva megjelenõ skorpióról van szó?Az ütõs cucc lesz lehet én is benevezek rá csak még odébb van,addig ugye meg még sok víz fog lefolyni a dunán, még a szavahihetõ ms-nél is...
128.
128.
Hunszi
#127: Ha az infómorzsák igazak a Scorpio tényleg tudni fogja, főleg ha a híresztelések helyesek, 12GB GDDR5 ram és GTX 1060 erejéhez hasonló kártyáról beszélnek, ami kb. 50% erősebb lesz, mint, ami a PRO-ban van. A PRO-ról meg azt mondja a Sony a 4k 80-90% natívan futtatni tudja, a maradékot meg felskálázzák 4Kig.
126.
126.
Stranger
#123: Csak azért mondtam, hogy ne multis létszám alapján tippeljünk eladásokra. Lehet, hogy sokan megveszik aztán rájönnek hogy a régi jobb volt és nyomják azzal, stb. Ezt úgysem tudjuk meg... jobb lenne olyan játékokat nézni mint az új Doom vagy Tomb Raider... ja, hogy azoknak meg nem tudjuk az eladásait? Akkor meg felesleges kimondani, hogy melyik platformra adnak el többet.
125.
125.
Hunszi
#123: A jelenlegi "generációban" a PC van helyzeti előnyben, 5-10 évvel ezelőtt viszont durván a konzol volt...ilyen az élet
124.
124.
Ooorky
#120: PC-t nehéz a konzolokhoz mérni, mert alapvetően egy idősebb korosztály játszik rajta leszámítva egy-két kivételt (Minecraft kiddies). Emiatt sokkal nagyobb az olyanok aránya akik évekig, akár évtizedekig ugyanazokkal a játékokkal játszanak (Civ ii,Transport Tycoon, Age of Empires 2, CS 1.6...). Másrészt sokkal alacsonyabb az ingerküszöb is, pl. most a No Man Sky fiaskó után hatalmas visszaváltás hullám volt, ami miatt az a "játék" se lesz sikeres ezen a platformon.
123.
123.
Hunszi
#122: Persze, evvel egyetértek, de ehhez hasonlóan vannak még ps3on vagy 360on is multizó emberek. Ha az összöt vesszük természetesen a PC a konzol felé emelkedik, de itt most az aktuális AAA cimeken ment a vita, így ezekre fektettem a hangsúlyt.

Az az igazság, hogy senkinek nincs igaza mikor PC vs Konzol fanboykodás van, mert mindenki elfogult a maga odalát illetően, PC is jó, a konzol is jó, kinek mik a preferenciái. Mindkét oldalnak vannak előnyei és hátrányai ezért nincs egy végleges győztes és soha nem is lesz, ameddig létezik PC is konzol is...mikor a GTA V vagy a Red Dead Redemption csak a konzolokra jött ki, vagy az FIFA-k sokkal szebbek voltak akkor a konzol dominált, mikor 2x jobban ment és festett PCn valami, mint a konzolon akkor a PC, valaki reggelre rántottát, másik meg müzlit eszik és bármennyire és védik a saját vonalukat mindkettőjüknek igaza van. Csak helyzeti előny van egyik hónapról a másikra valamelyiknek...de győztes nincs és nem is lesz.
122.
122.
Stranger
#120: Eladásokról még mindig nincs valós statisztikánk.
A BF4, SW Battlefront multiját pedig egyszerű megmagyarázni, nincs konkurencia, nincs választék konzolon. Ha belépsz hétvégén a BF1942-re még azzal is játszanak 500-1000 között (kiírja a menüben). És akkor ez csak egyetlen sorozat, száz éves címe. Gondold végig hány tucat játékra osztódik szét a PC-s közösség, ami konzolon nincs meg.
121.
121.
Hunszi
#120: - maradjunk #legyenszerkesztesgomb
119.
119.
Hunszi
#116: Yanez...itt most átlagkeresetről volt szó (az te is tudod mindig nagyobb, mint amit az ország 60% keres) s nem arról, hogy egy diploma nélküli ember mennyit keres. Ha meg egy bevándorló 1000et keres, akkor azért messze nem hinném az ottaniak is csak egy ennyit. Ez, amit kifejtettél helytálló, viszont a tényen s a mondanóm lényegén nem változtat.
116.
116.
Yanez
#114: Nem Csodaországban élünk. Az átlag kereset itt 1500-2000 dollár. A nagyobb fizukhoz kisebb vizsga és tudás szükséges, vagy mesteri szint az adott szakmában. A jó keresethez pedig diploma kell. Úgyhogy nem talált, nem süllyedt. Azért még az átlag pénzbôl is nagyon jól kijönnek az emberek! Persze ebben közrejátszik sok minden más is.
115.
115.
Galdech
#109: Ezt mind szép és jó, csak lassan egy álomvilág lesz belőle. Vagy már az is. Hiába sokkal erősebb és innovatívabb a PC, ha veszteséges, csak a pénzt viszi és nem hoz vissza semmit. MOBA, MMORPG műfajban virágzik a platform, de AAA kategóriában durván veszteséges, tized akkora sincs mint a konzol. A cégek szemszögéből nézve (jogosan) hülyék lesznek egy veszteséges platformra a minimálisnak több pénzt belerakni a fejlesztésbe, nem érdekli őket hogy most éppen milyen Titan videokártya jelent meg, ha csak pár ezer fő veszi meg.

Ahogy én látom, a PC lassú de biztos átalakuláson megy keresztül. AAA kategóriában szép lassan eltűnik és megmarad az mmorpg, moba szintjén. Utolsó védőbástya maradt a MS.
114.
114.
Hunszi
#112: Ami pedig a legjobban megmutatja ezt az érzékeny helyzetet, az a konzol árainak a fogadtatása...kint keresnek átlag 3-4000 dollárt, de mégis mikor anno a PS3at vagy a XBOX Onet bejelentették és átlépte a "bűvös" 400-450 dolláros határt, akkor mekkora felhördülés volt...na kb. pontosan ezért nincs kint se mindenkinek high end gaming PCje és pontosan ezért nem fogja a Scoprio se sokkal durvábban átlépni ezt a határt.
113.
113.
CitromH
#111: Így van. És azt sem szabad elfelejteni,hogy a gyártók még veszteségesen is képesek eladni a vasat, mert a játékokon hosszú távon sokkal többet keresnek vele. Míg egy PCn előre tejelsz és utána meg olcsóbb az élet. Az egyéb funkcióktól most eltekintve, ha csak a kiadásokat nézzük 8 év alatt(most már ugye kevesebb) nem is biztos, hogy olcsóbb, viszont kevesebb az önerő és azonnal elvihető.
112.
112.
Hunszi
#109: A Topkonfig szavaddal elmondtál mindent...a konzolok a mainstream közösségnek szólnak, az áruk meg pontosan azért olyan baráti a top PC-hez képest, hogy minél több háztartásba eladják őket és minél nagyobb közönséget megnyerjenek maguknak. Csak gondolj bele...40 millió eladott példány (ez meg ugy-e csak a PS4) e mellé még jön tuti vagy 30 millió XBOX, szerintem high end gaming PC-je nincs ennyi embernek, illetve nem csak szerintem, hanem biztos. Pontosan ezért nem nyomják a hardcore PC gaminget a fejlesztők, mert sokkal de sokkal kevesebb lenne a profit az eladásokban, mert az ilyen jellegű közönség jóval kisebb. Így lényegében az igaz, amit mondtasz, hogy a konzolok visszahúzzák a PC-t...de ezt inkább úgy fogalmaznám meg nem a konzol húzza vissza, hanem a gyártók a magasabb eladások érdekében.
111.
111.
Hunszi
#107: Nem lenne baj vele, hogy fejlesztik, a baj az, hogy teljesen új gépként kell megvenni, így talán a sega megoldása barátibb volt. Kölcséghatékonyan úgy tudnám elképzelni ezt az egészet, mint a külső videókártyákat pl. laptopkhoz. Lenne egy kis doboz, amit rákötsz s lenne benne egy GPU fejlesztés vagy valami, de nem az, hogy lényegében kezdhetsz nulláról mindent egy teljesen új géppel...itt valaki megemlítette az árát és az ebből várható teljesítményt. Teljesen igazat adok neki...100 dollár különbség van az alap kiadás és a PRO között, 100 dollárért azért szerintem senki ne várja azt, hogy 900p 30fpsből 1080p 60fps lesz...bár csak 30, persze az olyan játékoknál, mint a Last of Us, amivel megy a kampányolás ott sima lehet a 60fps, mert az valójában egy PS3as cím, de nem hinném az újonnnan kijövő játékok sorra 1080p 60fpst hoznak majd (a multit leszámítva) de persze kiderül a tesztekben. A jövőt nézve per pill az MSnél van az ütőkártya, sokkal nagyobb teljesítményű gépet adhatnak ki szinte hasonló árban, szerintem szintén 400-500dollár lesz rajtkor a Scorpio. Miért? mert bár per pill a konfig lehet tényleg 600-700 dollárt ér, ahogy sok cikk írja...de a megjelenés még egy bő évre van, az idő múlásával meg jócskán esni fog az ár is. Az MS pedig szerintem pontosan ezért tervezi következő évre a megjelenést, mert ha idén egy 600 dolláros árcédulával hozták volna ki, a Pro megjelenése miatt nagyon nagyon kevesen vették volna meg. Megy a nagy taktikázás, de ebből a második körből úgy gondolom az MS fog kijönni győztesen...legalábbis hosszútávon. A Sonynak meg lényegében avval van nyert helyzete, hogy idén az ünnepi szezonban egyeduralkodó lesz a PRO az üzletekben.
110.
110.
CitromH
#80: Srácok ezt fejezzétek be! kamgcam és HUNRova, nektek nem kell reagálnotok egymásra, egyikőtöket sem foglak kitenni, nem vagytok trollok!


Hát először is, HUNrova nem mindig troll, csak amikor olyanja van. Elég gyakran van olyanja :)

Másodszor, mit vártatok? Nyilvánvalóan heves vitákra buzdít a cikk utolsó kérdése, és ez nem először fordul elő a gamekapcson. Saját magatok generáljátok, aztán meg megy az ejnye bejnye... /facepalm
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...