Kiábrándító hónapon van túl az amerikai játékpiac

A megújult PlayStation 4 sem pörgette fel a konzoleladásokat, miközben a tavalyi évhez képest gyenge játék- és toys-to-life-felhozatal is visszafogta az amerikai játékpiac szeptemberi teljesítményét.

1,09 milliárd dollárról 838,2 millió dollárra esett vissza az amerikai játékpiac szeptemberi forgalma éves szinten, ami 23 százalékos csökkenést jelent. Az NPD Group számai szerint minden fontosabb szegmensben masszív zsugorodást tapasztaltak, a hardverek, a játékok és a kiegészítők sem szerepeltek a legjobban.

A konzoleladások okozták a legnagyobb csalódást, itt 25 százalékos volt a visszaesés és 234,3 millió dolláros a forgalom. Eddig arra vártunk, hogy megérkezzenek az új Xbox One- és PlayStation 4-modellek, és a játékosok elkezdjenek vásárolni, ehhez képest sem az Xbox One S, sem a megújult PS4 nem hozott megváltást. Talán majd a PS4 Pro? Akárhogy is, a hónap legkeresettebb konzolja az Xbox One volt, és viszonylag jól ment a Nintendo 3DS-nek is, amely ismételten erősíteni tudott - a kézikonzolnak nagyon jót tett a Pokémon GO-mánia.

A kiegészítőknél 27 százalékos csökkenést mértek, ami 130,8 millió dolláros forgalmat jelentett. A visszaesés 82 százaléka a toys-to-life kategória számlájára írható fel: most nem kaptunk új Amiibókat, a Disney Infinitynek annyi, nem volt új LEGO Dimensions és a Skylanders-sorozat következő része is csak októberben jelent meg. 

A játékoknál 22 százalékos volt a mínusz, és 453,4 millió dollár a forgalom. A csökkenés itt azzal magyarázható, hogy tavaly valamivel erősebb volt a játékfelhozatal, míg most a sportjátékoknak és a Forza Horizon 3-nak örülhettünk, tavaly ilyenkor debütált a Mad Max, az új Metal Gear Solid, a Disney Infinity 3.0 és a Super Mario Maker is. Így alakult ezúttal a toplista:

  1. NBA 2K17
  2. Madden NFL 17
  3. FIFA 17
  4. NHL 17
  5. BioShock: The Collection
  6. Destiny: The Collection
  7. Grand Theft Auto V
  8. Overwatch
  9. Forza Horizon 3
  10. Call of Duty: Black Ops III


(Az Overwatch esetében nem számolták a battle.netes eladásokat, és a Forzánál is kimaradtak a digitálisan értékesített példányok.)

13 komment - szólj hozzá!