Hivatalosan is elbúcsúztatta a Wii U-t a Nintendo

Tartalmas pénzügyi jelentést tett közzé a Nintendo, a cég profitja kilőtt az elmúlt negyedévben, miután megszabadult a baseballcsapatától és a Pokémonnak is rendkívül jól ment. A Wii U katasztrofális számokkal búcsúzott.

A Nintendo jelentése ezúttal is kumulált számokat vonultat fel, és a cég az üzleti évének első kilenc hónapja alapján számolt be a teljesítményéről. Eszerint az árbevétele 2,7 milliárd milliárd dollár volt, ami 27 százalékos csökkenésnek felel meg éves szinten, a nettó nyereség azonban kilőtt: a 904 millió dollár 154 százalékos növekedést jelent.

A teljes kép kedvéért érdemes megjegyezni, hogy ez a kiugrás egy rendkívüli tételnek köszönhető: a Nintendo az elmúlt hónapokban 558 millió dollárért szabadult meg a Seattle Mariners nevű baseballcsapatától. Ha ez az eladás nincs, a profitja lényegében stagnált volna.

A 3DS köszöni, jól van

Azonban a világért sem becsülnénk alá a Nintendo teljesítményét, a kiotóiaknak igenis van okuk büszkeségre. A Nintendo 3DS-nek például igen jól ment, 6,45 millió darabot adtak el belőle az elmúlt kilenc hónapban, és 46,8 millió 3DS-es játék fogyott - ez 10, illetve 20 százalékos erősödés éves szinten.

Az aktuális slágercím a Pokémon Sun & Moon volt természetesen, amiből 14,7 millió (!) példány fogyott a novemberi megjelenése óta, ezzel pedig a kézikonzol harmadik legsikeresebb címe. Továbbra is kelendő a Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire (1,8 millió példány) és a Pokémon X & Y (1,3 millió), de a 3DS-es Super Mario Maker (2 millió), a Mario Kart 7 (1,5 millió) és a Kirby: Planet Robobot (1,3 millió) is a kiemelt címek listáján szerepel.

Köszi, Pokémon!

A Pokémon-mániát részben a Pokémon GO hajtotta, amely elemzők szerint már több mint 1 milliárd dollárt termelt, ráadásul ezt az összeget rekordidő, alig hét hónap alatt hozta össze a játék. A The Pokémon Companyből 147 millió dollárnyi nyereség csorgott vissza a Nintendo zsebébe.

A Super Mario Run teljesítménye azonban nem ilyen rózsás. Habár a játék elérése továbbra is óriási, ahogy azt a Nintendo elnöke, Tatsumi Kimishima megerősítette, a 78 millió letöltőből csupán 4 millió vásárolta meg a játékot, ami 40 millió dolláros bevételt jelent.

Ennek ellenére a kiotóiak láthatóan erősödnek az okostelefonos szegmensben: habár a 94 millió dolláros bevétel még mindig csak a töredéke a nagy egésznek, így is több mint kétszerese az előző év hasonló időszakában elért eredménynek. A Nintendo ráadásul nem ül a babérjain, a Fire Emblem Heroes holnap érkezik, és készül már a mobilos Animal Crossing is. Rossz hír, hogy ez utóbbi ebben az üzleti évben (vagyis március végéig) már nem jelenik meg.

Búcsúzik a Wii U

Habár a Nintendo már novemberben megerősítette, hogy hamarosan leállítják a Wii U gyártását, a formális búcsút a pénzügyi jelentéssel párhuzamosan ejtette meg. A döntés a világon mindenhol érvényes, a legutóbbi beszámoló alapján a konzolból 13,56 millió példány talált gazdára összesen.

Miután a Nintendo masszívan hanyagolta a konzolt az elmúlt évben, és a Switch érkezése is a nyakunkon van, annyira nem meglepő, a Wii U utolsó hónapjai borzalmasra sikerültek. A játékeladások 45 százalékkal estek vissza, összesen 12,48 millió szoftver fogyott az elmúlt kilenc hónapban, míg a hardvereladások 76 százalékkal csökkentek, így alig 760 ezer Wii U-t vittek haza a boltokból.

A kiotóiak ezzel együtt egyébként azt is elárulták, hogy a NES Miniből 1,5 millió egység kelt el - ez a szám persze lehetett volna izmosabb is, csak éppen a Nintendo nem tudott/nem akart többet gyártani a masinából.

Közeleg a Switch

A cég most megerősítette, hogy felpörgeti a gyárszalagokat, sőt a Switch esetében is tett ilyen ígéretet. A Nintendo Switch ugye sok helyen már most hiánycikk, ami a Nintendo számára biztató hír, azonban a készlethiánynak csak egy darabig örülhetnek a marketingesek, az akár könnyen vissza is üthet.

A Switch 300 dolláros áron kerül majd boltokba, és már a kezdetektől fogva nyereségesen fogják árulni. Itt érdemes megemlíteni, hogy hiába adná magát a lehetőség, a Nintendo azért nem csomagol játékot a Switch mellé, mert állítása szerint csak így tudja tartani a 300 dolláros árcédulát.

A vállalat 790 millió dollár profitra számít az üzleti év végén. 

46 komment - szólj hozzá!