HWSW: A Valve-nak is nekimegy az EU

  • Írta: fojesz
  • 2017. február 5.
  • Bejelentés
Link másolása
Az Európai Bizottság azzal vádol több nagy céget a videojátékos, a konzumer elektronikai és a szállásfoglalási piacon, hogy országonként más-más árat ajánlanak a vásárlóknak, vagy bizonyos tagállamokat ki is zárnak a vásárlásból.

Három antitrösztvizsgálatot indít el egyszerre az Európai Bizottság olyan videojátékkal, elektronikai eszközökkel és hotelfoglalással is foglalkozó turisztikai cégek ellen, amelyek a feltételezés szerint versenyellenes kereskedelmi gyakorlatot folytattak - az ügyben érintett például a Steam mögött álló Valve, öt videojáték-kiadó, továbbá az ASUS, a Philips, a Pioneer, valamint a Denon és a Marantz. A vizsgált cégek földrajzi hely szerint tettek különbséget az áraik megállapításakor vagy éppen kizártak országokat bizonyos ajánlatokból. Ha ez bebizonyosodik, az azt jelenti, hogy megsértették az Európai Unió szabályait, mivel korlátozták a digitális tartalmak egységes piacát.

A legmeglepőbb talán a videojátékok vizsgálata a célkeresztbe került három témakörből. A Bizottság ebben az esetben a kétoldalú megállapodásokat vizsgálja a Steam játékplatform mögött álló Valve, továbbá öt PC videojáték-kiadó, a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home, a Koch Media és a ZeniMax között. Ez esetben a Bizottság a területi alapú tartalomkorlátozásra keres bizonyítékot, amellyel a cégek megakadályozták lakóhelyük alapján a vásárlókat abban, hogy a digitális tartalmakhoz, azaz a játékokhoz hozzáférjenek.

Ha mélyebben is elmerülnél a témában, olvasd el a HWSW cikkét!

18.
18.
Shannaro
#17: Ahogy a Pokemon Go sem elérhető.
17.
17.
Shannaro
#15: Még ha Únión belüli országokról lenne szó, amiről a cikk is szól, de mi köze ehhez az oroszoknak? Nálatok Magyarban legalább elérhetőek az ilyenek. Szerbiában még csak nem is lehet beszerezni egyes dolgokat. Pl a Google Play-ből dolgokat. Jelenleg azon háborgok, hogy a Fire Emblem Heroes-t se tölthetem le, mert nem érhető el ebben a tetves országban...
16.
16.
crytek
#15: Ez semmit nem fog elérni felesleges időt pazarolni rá..
15.
15.
pstomi
Írjátok alá a peticiót!
https://www.change.org/p/steam-valve-steam-take-the-same-prices-to-hungarians-as-russians

Már csak 400 darab kell.
14.
14.
crytek
#13: Ha emberbarát lenne bevezetett volna már rég valami hulladél szűrőt.

Sok indie féreg (jobb szó nincs ezekre) olyan szart pakol fel (érthetelen hogy azt brki hogy a rákba szavazza be) hogy én égek... TIZENHÁROM perces játékok drága pénzért... ráadásul az is egy gány ingyenes engines ótvar. Hát hol élünk?
Steam paletta egyre nagyobb és több ezer SZENNY-RETVA van fent és mivel engedik egyre csak ömlik a moslék.
De a Valve szarik bele hiszen neki ez csak termeli a bevételt....
13.
13.
Extol
Bárcsak ez lenne az EU legnagyobb problémája! Valóban, némileg igazságtalan a díjszabás mivel Steam nemes egyszerűséggel egyenlőségjelet tesz az € és a $ valuták között, ez sokaknak szúrja a szemét. Viszont azt is látni kell, hogy más platformon nem találkozik a vásárló olyan leárazásokkal mint Steam-en. Az ott regisztrált játékaim 90%-a 60-75%-os akciókkal megvásárolt termék, ami kevés kivétellel megjelenés utáni években elérhető a vékonyabb tárcájú játékosok részére is, viszont nem árt résen lenni, és nézni ha mást nem az E-mail fiókot, hogy nem-e küldött-e Steam kívánságlistás leértékelésről értesítést. Az meg hogy a Steam nem áll a játékosok mellett, baromság. Elevenítsük fel mi történt a Digital Homicide nevű kiadóval. Beperelte azokat a játékosokat, akik gyenge termékeiket negatív értékelésekkel, kommentekkel jutalmazták. Valve tudomására jutottak az ügyek és egyből törölte a Steam rendszerből D.H.-ékat, összes játékukkal együtt. Azt gondolom ez azért egy egészen emberbaráti lépés volt tőlük.
9.
9.
Necreon
#8: Csak hogy Oroszország nem EU tag, okoska. Én személy szerint nem vagyok ellene hogy idehaza valamennyire alakulnak az árak a magyar vásárlóbázis fizetőképességéhez képest reálisan. Rengeteg minden olcsóbb nálunk, mint külföldön, ha átszámolsz egy teljes árú, 10k-s játékot euróba, épp hogy 30 fölött jön ki. Aztán az mennyi mindenhol máshol? 50-60 euró.

Más kérdés hogy akinek esze van így is régiózár mentes terméket vásárol EU-n kívülről és töredékét fizeti az alapárnak.
7.
7.
mestermagyar
#6: Mondjuk egyenlőre a kalóztársadalom a denuvot is nevetve porbatiporta.
6.
6.
mestermagyar
#5: Amúgy volt erről egy blogom és te is elolvastad.

Az a lényeg, hogy ez az egész szoftver licenszelősdi és birtoklósdi szerintem egy babacipőben járó terep. Nincs megoldás rá hogy egy szoftver értékesítése hogy mehet végbe egy uniform, a cégek bűzlő EULA-it mellőző piacon normális fogyasztóvédelemmel és a szoftverhez való korlátlan hozzáférhetőséggel, hacsak nem akarunk mindenkit valami orwelli módszerrel lekorlátozni mind az interneten, mind a hardverben, mind a fizikai térben. A cégek persze folyton próbálkozhatnak ilyenekkel mert nekik ez is megengedett.

Viszont már egy fokkal beljebb lennénk, hogyha államilag vagy EU-s szinten meg lenne határozva hogy bárki bárhol és minimum 10 évig hozzáférhessen a vásárolt szoftverhez.
5.
5.
Heldengeist
#3: A játékot sosem birtokoltál, csak felhasználói licencet vásároltál, az arra vonatkozó szerződést pedig telepítéskor elfogadtad. Ez addig is így volt, amíg fizikai adathordozón teljesen offline működő játékot vettél. A különbség csak illúzió, illetve annyi, hogy az folyamatos online ellenőrzés nélkül az adathordozót tovább tudtad adni és aki megvette, az is tudta aktiválni. Ez is csak azért, mert nem volt elterjedt a technológia, amivel meg tudták akadályozni.
3.
3.
mestermagyar
#2: Szerintem az igazi probléma itt az, hogy a játékot nem birtoklod jogilag, és így a valve nevetve játssza a "dictator for lifetime" szerepet a saját kis platformján, ugyanígy a többi online játékbolt. A pszcihopata kapzsi vezetés bármikor szabadon korlátozhat a játékban úgy és ahogy akar, ha az nekik üzletileg megéri.

Ez legalább ugyanolyan szinten áll mint amikor a terméket csak gyártónál javíthatod, különben ilyen meg olyan megvonások lesznek veled szemben.

Hiába, manapság egy cégnek meg van engedve hogy ne legyen alázatos a vásárlóval szemben, sőt egyenesen zsarolja őt.
2.
2.
Kolompár Tarzan
Ami biztos, hogy van miért vizsgálódni. Amikor kint jártam a ruszkiknál és bekapcsoltam a laptopon a Steam-et, nevetségesen oclsó árakat láttam. Tudni kell, a ruszkiknál kb senki nem vesz eredeti játékot. Ha vesznek, az mind orosz piacra szabott, csak orosz nyelvű verzió, és kb fele annyiba kerül, mint itthon, vagy olcsóbb. Így lett nekem 2000 HUF-ért eredeti Half Life2-őm, amihez hozzádobták bónuszként a Counter Strike-ot is. Persze, kizárólag orosz nyelven megy.

Viszont, a Steam kedvesen közölte velem, hogy az orosz áron vett szoftvert, kizárólag orosz területről (gondolom IP-re szűrnek) aktiválhatom és használhatom._

Hát ez felettébb kibaszás.

(le ne írd, hogy Oroszország nem EU...)
1.
1.
hedzsooo
Egyrészről értem én, h az országonkénti nem egyenlő árfeltételek amolyan "double standard"-nek minősülnek. Másrészről jó lenne tudnunk mit gondol erről először is a Valve. Gondolom azért vannak jogászaik is, nem hinném hogy csak úgy mindenféle meggondolás / bebiztosítás nélkül működtek volna ezidáig így. Eddig legalábbis nekem a bizottságokról az a véleményem a túlnyomó többségben / estben, hogy nem éppen hozzáértő emberekből áll, magyarán fogalmuk sincsen hogy hogyan kell vezetniük a Valvnek a Steamet hogy az sikeres és fejlődőképes legyen továbbra is. Szóval egyenlőre vannak kételyeim a cikkben szereplő tartalommal szemben de ki tudja, talán ennek a vizsgálatnak haszna is lesz nekünk, játékosoknak is.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...