HWSW: Tovább zsugorodik a PC-piac

  • Írta: Shifty
  • 2017. július 13.
  • Hardver
Link másolása
Újabb, határozott csökkenésről szólnak a jelentések, az elemzők viszont stabilizálódást vizionálnak. Megerősítette vezető pozícióját a HP, közel egy százalékponttal vezet a Lenovo előtt.

Tovább folytatódott a PC-piac zsugorodása, a Gartner szerint az eladások 4,3 százalékos csökkenést produkáltak az idei második negyedévben. A gyártók által az értékesítési csatornába leszállított (tehát nem a végfelhasználók által megvásárolt) számítógépek (asztali PC-k, laptopok, ultrabookok és hibrid eszközök) mennyisége a tavalyi 63,87 millió darabról 61,1 millióra esett vissza. A Gartner adatai alapján ez már a tizenegyedik olyan egymást követő negyedév amely csökkenő tendenciát mutatott, ez pedig egy újabb negatív rekordnak számít.

A piac az előző két negyedévben látottnál nagyobb mértékben zsugorodott. A januári jelentés szerint a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal kevesebb PC fogyott, áprilisban pedig 2,5 százalékról beszélt a Gartner. Ezt megelőzően nagyobb volt az apadás, a tavaly októberi beszámoló 5,7 százalékos visszaesésről számolt be a piackutató, egy évvel ezelőtt pedig 5,2 százalékkal csökkentek az eladások.

Ha érdekelnek a további részletek, olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

63.
63.
Formula1fanatic
#62: Elfogadom, hogy neked tetszik. Nyilván jó a játék arra amire szánták, csak az én ízlés világomnak nem felel meg és sz@r a sérülésmodell, és hogy merik RPG-nek nevezni :P :D Jó lenne ha nyerne igen, részemről a lényeg, hogy Ferrari győzelem szülessen.
62.
62.
Zoli0507
#61: Szerintem maradj a Formula 1-nèl mindenkinek jobb lesz ìgy :D

Szerintem ìrj a From software-nek ès megmondjàk neked.


(Holnap megnyerhetnè Kimi, màr tènyleg kijàrna neki egy győzelem)
61.
61.
Formula1fanatic
#60: Te marha nagy fogalom zavarba lehetsz :D Amúgy ha jó a regény akkor lehet elolvasom, de minek kell bizonygatni sorokon keresztül, hogy milyen jó a játék? Csak azért mert megmertem szólni, mindenáron meg kell védeni. Jössz a személyeskedő stílusoddal. Értem én, hogy miért kaptad fel a vizet, mert szerinted fogalmam sincs a játék valódi mélységeiről, de mégis ha a játék nagy %-a gyengén kidolgozott akcióból áll, milyen kritikát várnál?:D

Igen, te arra reagáltál, de nálam meg az rpg-n volt a hangsúly és képtelen voltál rá válaszolni :D Még mindig nem tudom mitől rpg a játék. Jól hangzik a három betűs rövidítés.
60.
60.
Zoli0507
#59: Nem vagyok gondolat olvasò, ehez nem èrtelmező kèziszòtàr kell hanem minimum telepàtia. Ha 12mondat melyből 4-5kèrdès, te litàniànak làtod akkor mit szòlsz ahoz ha egy 800-1000oldalas regènyt a kezedbe adnak? XDXD

DE, pont azon volt a hangsùly èn arra reagàltam ès nem arra hogy szerinted nem RPG.
Viszont hogy megnyugodjon piciny lelked, ezentùl az oldalon kötelessège mindenkinek H&S kategòriàba sorolni a From software souls szèriàjàt. Ezzel mèg divatot is teremtünk a jàtèkiparban, kizàròlag a gamekapocs forumozòi merik kimondani/leìrni az igazsàgot. Sőőt, tüntessünk XD
59.
59.
Formula1fanatic
#58: Az első mondatodra gondoltam, ajánlom kezedbe az értelmező szótárt és rákeresni a személyeskedés fogalmára. Nem a sérülésmodellen volt a hangsúly, te lovagolsz ezen, ez csak egy adalék ha már H&S mert másnak nem nevezném legalább csinálják jól, liter vér minek kell ilyen alapon? Olcsó bazári megoldás. Az rpg a lényeg miért hívják annak ha egyszerűen nem az.
58.
58.
Zoli0507
#56: Milyen szemèlyeskedès? Egy gamer vèlemènyèt megosztom màs gamerekkel.. Ez màr olyan szemèlyes hogy szinte intim X)

Maximàlisan leszarom ki mièrt vagy mièrt nem tartja RPG-nek. A sèrülèsmodellen van a hangsùly.
Ha engem kèrdezel szerintem azèrt lett RPG besorolàsù mert ha màsban kategorizàljàk mèg 2017-ben is az èv jàtèka lenne a maga műfajàban :)
57.
57.
Formula1fanatic
#55: Nem írtam olyat, hogy AC szintű, az értelmezés inkább neked nem megy. Pedig az csak egy mondat volt. "Van akinek az AC is felejthetetlen élmény ha érted a lényeget." Próbáld meg értelmezni légyszíves. Elég egyértelmű utalás arra, hogy mindig van lejjebb. Ezek szerint nem értetted a lényeget.
56.
56.
Formula1fanatic
#54: Látom csak a személyeskedés megy. Teszek rá, hogy mit hova másolsz :) Még mindig nem válaszoltál a kérdésre, mitől RPG ez?
55.
55.
Zoli0507
#53: Csak hogy az AC gyerekeknek valò. :D
Ha szerinted a Souls game-ek AC szintűek akkor maradj a tetris-nèl.
54.
54.
Zoli0507
#52: Olvass inkàbb jàtèk helyett. Akkor az a pàr sor amit ìrtam kb 30màsodperc olvasàst ès èrtelmezèst jelent majd neked nem pedig litàniàt fogsz làtni. ;)

"Feldobja valamennyire" XDXDXD. Vicces figura vagy. Egy BB-t DS-t aztàn el kell làtni sèrülèsmodellel mert amùgy rohadt unalmas..XDXDXD. Ha nem haragszol ezt kèt màsik forumra bemàsolom, màsok is szopjàk tövig az alkarjukat XDXD
53.
53.
Formula1fanatic
#51: "mindhàrom egy felejthetetlen èlmèny volt" Van akinek az AC is felejthetetlen élmény ha érted a lényeget.
52.
52.
Formula1fanatic
#51: Most írsz egy litániát erre ez komoly?:D A holnapi napot nem akarod rám zúdítani? Amit írtam az egy rövid kritika volt. Egy ilyen hack and slash szerű akciójátékba aminek 80%-a ebből áll és röhejesen rpg-nek mernek hívni, legalább legyen sérülésmodell, hogy feldobja valamennyire. Mitől rpg ez most komolyan? :D Milyen alpári stílus? Még kérded?
51.
51.
Zoli0507
#48: Legyen nagyjàbòl mindegy. Nem azon nevettem hogy helytelenül ìrtad (azt csak "..." raktam). A kifogàson ès/vagy èrveden nevettem. Ugyanis elèg erősen idiòta kifogàst irtàl. 2015-ben ez volt az első igazi souls game. Az elődeit minden tèren meghaladta. Legyen az grafika, atmoszfèra, jàtèkmechanika, èlmèny....... te meg jössz ilyen sületlensèggel mert màst nem tudsz felhozni ellene.
A DS-ben milyen???
Vagy a DS-ben nem nevetted magad hülyère mikor a fànak a herèit csapkodtad? Esetleg mikor a màsodik bossnak kellett a seggèt paskolni? Nekem a DS a BB ès Nioh mindhàrom egy felejthetetlen èlmèny volt, de te lovagolj a nem lètező sèrülèsmodellen.
Milyen alpàri stìlus? Melyik rèszèt vetted zogon? Vagy esetleg mely szösszenet volt lelkedbe tiprò?
48.
48.
Formula1fanatic
#46: 2015 vagy 2017 nagyjábol mindegy. Igen rosszul írtam, helyesen sérülésmodell. Miért mi bajod ezzel a kifejezéssel? Nem hallottál még erről játékok kapcsán? Akkor most már értem miért nem hiányzik ez neked a játékból :D Alpári stílusodból pedig vegyél vissza mert még csak nem is vicces.
46.
46.
Zoli0507
#45: A Bloodborne 2015-ben jelent meg nem 2017-ben. "Sèrülès model" XDXDXDXDXD.
Gondolom senkinek nincs több kèrdèse. Picsàm eldurran....mèg azt ìrja "sèrülès model" :,D :,D XDXD
42.
42.
Formula1fanatic
#1: A processzor dologgal egyetértek, nekem egy 2500K van 4,5ghz-re húzva(terhelés alatt) de egyenlőre még elég, bár egy ryzen 1600 lehet dobna néhány fps-t a GTX 970 kombóval. Viszont vga-ból sosem elég, próbaképp megszoktam nézni néhány modern címet is és nagyon ritka az mostanában, hogy 1080p és állandó 60fps. Nagyon nem mindegy mi történik éppen egy játékban. GTX 1080-at is le lehet térdeltetni adott szituációban normál beállítások mellett 1080-ban is bizonyos címekben és akkor már rögtön nem elég. Veheted még jobban vissza a grafikai beállításokat.
36.
36.
Heldengeist
#32: De a PS3 2006 óta ment le, nem 2010 óta. Plusz nagyon esetleges, hogy a PC tart-e 10 évig vagy sem. Fejlesztésekkel talán, ha a 10 éves ciklus elején az abszolút csúcskategóriát vetted, hogy meglegyen az alap, amit csak fejleszteni kell. De egy LGA-1366 alapú i7-es konfigot, amivel ma még el lehet vegetálni, már nem 220 ezer forintból tudtál kihozni.

Ha pedig középkategóriával indulsz, akkor hamar eljutsz oda, hogy használni már kevés, foltozni már nem éri meg, eladni meg nincs értéke. Most volt egy olyan szerencsés időszak, hogy a teljesítményigény CPU fronton kicsit megrekedt. Ettől függetlenül az a 2500K egy hozzá illő alaplappal és 8GB RAM-mal került annyiba, mint egy PS4. Videokártya (egyebek mellett) pedig még sehol és a középkategóriás videokártyákat viszont lehetett serényen cserélgetni 2 évente. A GTX750 Ti is már kb szart sem ér. Piacon tartják belépőszintnek, mert az IGP-k miatt oda már nem éri meg fejleszteni.
32.
32.
Stranger
#31: De miért kellene eladni az egészet? Alaplap, processzor, táp, gépház, memória, HDD, egér, bill. Minden maradhat a videokártyán kívül.
Aki 6 és fél éve megvett egy 220 ezres konfigot i5 2500k, 8GB RAM-al, annak csak videokártyát kellett azóta cserélni.

A mai játékok processzor igénye így néz ki.
Doom
https://www.techspot.com/review/1173-doom-benchmarks/page5.html

Deus Ex
https://www.techspot.com/review/1235-deus-ex-mankind-divided-benchmarks/page5.html

For Honor
https://www.techspot.com/review/1333-for-honor-benchmarks/page3.html

Titanfall 2
https://www.techspot.com/review/1271-titanfall-2-pc-benchmarks/page3.html

Battlefield 1 i5 2500k real time:
https://www.youtube.com/watch?v=RMND2UG_OKI

Nem hogy egy I5 2500k, igazából egy 2008-as I7 proci elég. Sőt, a legtöbb játékhoz a 10 éves Xeonok is elegendőek. De azóta nyilván kellett legalább memóriát bővíteni egy olyan konfignál, ezért nem mondom azokat és persze akadnak játékok ahova nem elég.

De itt van egy Q9650 Watch Dogs 2 mellett. (2008 Q3)
https://www.youtube.com/watch?v=gUQ88URSlcQ

Jelenleg rettentően kevés a proci igénye a játékoknak, baromi jó optimalizálás mellett és úgy néz ki, hogy ez egyre jobb lesz. Egy i5 2500k ki fog tartani a jelenlegi generációban, eközben lement a PS3, megjelent a PS4, amit már frissítettek.

Ezért kell a PC-be kevesebb pénzt ölni, mert 10 évig elég az alap. 2 évente pedig senki nem vesz videokártyát, hisz annyi idő alatt nem is jön ki csak 1 szériával újabb kártya. Egy 3 éves középkat. GTX750Ti-t még újonnan árulnak, annyira "elavult".
31.
31.
Heldengeist
#23: Azért ennyire ne bolonduljunk. 7 éves erősebb PC, i5-760K (2010Q3), HD6870 1GB (2010Q3), plusz a sallang, elvertél rá mondjuk 220 ezret. Persze, a 7. generációs konzolokkal felmosta a padlót, de meddig is volt ez elég? 3 évig, mire adhattad el az egészet és kezdhettél nézelődni az akkori felső-középkategória után (i5 4570, 2013Q2; R9-270X, 2013Q3) megint elverni ugyanannyit?

Azóta viszont tény, hogy nem volt szükség többre a videokártya cserélgetésénél. Mondjuk 60 ezerért 2 évente. Vagyis a mai napig elvertél félmilliót hardverre, konzolból meg vettél volna kettőt összesen 160 ezerért.
30.
30.
Extol
Az biztos, hogy a videokártyák ára itthon vagy 40%-al nőtt
24.
24.
delphijos
#23: Nézd, az idővel kapcsolatban annyi igaz, hogy manapság egy átlagos instagram-twitter-FB, stb... jelenlétre több idő jut "utazás" közben, arra meg ott vannak a mobilok / tabletek. Aki egész nap online volt mondjuk FB-n, nem biztos hogy igényli már hogy hazaérve PC-n is be kéne lépnie.....
21.
21.
GAMEROD
Szép hogy haldoklik a PC piac, egy dögunalom lett az egész. Esküszöm hogy a tulajok háromnegyede már csak jutyub nézésre használja. Ezért nem is értem mit kell vergődni a hardvergyártók ellen vagy mellett. Majd dönt az ár/érték arány, de az sem a megjelenés napján hanem vagy 2 évvel később.
20.
20.
delphijos
HP-vel az én tapasztalatom hogy laptopot SOHA, de a szervereikkel elégedett vagyok. Főleg blade szervereink vannak tőlük, megbízhatóak, de a szerviz is rendben van.

Amúgy ez a csökkenés nem vészes , ezer tényezője van, szerintem is főleg az hogy aki nem játszik annak a csere szükségessége egyre inkább kitolódik. Nem hiszem hogy arról lenne szó hogy hirtelen milliók kezdtek el gépeket összerakni. De kár azt vizionálni ebből hogy épp hal ki a PC. :)
17.
17.
user101
#15: Több, mint 100 gépért felelek és 12 évig kizárólag hp terméket vettem. Tudod mennyi romlott el belőle? 1 azaz egy darab amit 12 órán belül cseréltek a 3 év garin belül. A 10 éves 1 magos pentiumjainkat úgy ajándékoztuk el kollegáknak, ovodáknak és mentek a zúzdába, hogy mind működött! 10 és 12 éves nyomtatóink és plottereink azért lettek kidobva mert már nem érte meg festéket, dobot és fuzert venni bele és nem is lehetett kapni
Most csak azért rakjuk össze kézzel a hasonló konfigokat mert megváltozott az üzleti helyzet és árérzékenyek lettünk nagyon. Különben simán venném a hp termékeket. Most akkor ki nyert? :D

Apropó, amd-t a mi cégcsoportunk sosem látott és nem is fog amig élek és lélegzek. Magán emberként párszor befürödtem vele nincs az az isten, hogy saját magamnak csináljak problémát... és akármelyik társ-tervező cég rendszervezető kollégájával beszélek, ők is így látják. Szóval értem én az amd lelkesedését, csak nem érdekel. :D
16.
16.
Heldengeist
#15: Ezzel mindenki így van. Mármint hogy azt a terméket, aminek belelát a gyártásába, nem ajánlaná senkinek. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom, bármelyik iparág bármely területéről is legyen szó.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...