Kizárólag erőszakmentes eSport lehet az olimpián

A párizsi olimpiai szervezői megszellőztették már a témát, mely szerint nem elképzelhetetlen, hogy 2024-ben az eSport is része legyen az olimpiának, azonban ennek kemény feltételei lehetnek.

Azt már tudjuk, hogy a 2024-es olimpiának Párizs ad majd otthont, azt azonban még nem, hogy ezen jelen lesz-e az eSport. Voltak ugyanis ilyen felvetések a szervezők részéről, azonban ennek létrejötte még elég ingatag lábakon áll. A napokban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Elnöke, Thomas Bach nyilatkozott a témában.

"Mi a diszkriminációellenességet, az erőszak-ellenességet és a békét szeretnénk hirdetni az emberek felé. Azon videojátékok, amelyek az erőszakról, gyilkolásról és robbantgatásról szólnak, nem összeegyeztethetők az elveinkkel. Itt szeretnénk meghúzni a határvonalat."

Ezzel a kijelentéssel természetesen sok cím kiesett a potenciális jelöltek közül, úgy mint az Overwatch, a Counter-Strike, a Dota 2 vagy éppen a League of Legends, amelyek egyértelműen tartalmaznak olyan összetevőket, amikről Bach beszélt. 

Egyrészt érthető, hogy egy világszinten követett sportrendezvényen nincs helye az erőszaknak (Párizsban meg végképp), azonban ezzel a legnépszerűbb eSport-címek bukják az olimpiai részvételt. Az említett programokon kívül tehát maradnak a sportjátékok, mint a FIFA- vagy éppen az NBA-sorozat, esetleg valamelyik versenyszimulátor. Ezekkel csak az a probléma, hogy közel nem olyan felkapottak, mint a fent említett címek.

Az tehát még messze nincsen kitalálva, hogy mi lesz az olimpia és az eSport közös jövőjével, de az már most biztos, hogy ha lesz is videojáték az olimpián, csak egy viszonylag szűk rétegnek fog kedvezni. Más kérdés, hogy egyébként sem biztos, hogy ott van a helye a programban.

39 komment - szólj hozzá!