Simán kiheverte a lootbox-botrányt az EA

  • Írta: Shifty
  • 2018. január 24.
  • Biznisz
Link másolása
Az év végén még úgy nézett ki, hogy a Star Wars: Battlefront II körül kialakult lootbox-botrány alaposan megtépázhatja az Electronic Arts részvényeit, de ebből végül semmi sem lett. A kiadó simán talpra állt.

A tavalyi év végét leginkább a Star Wars: Battlefront II lootbox-botránya uralta. Az Electronic Arts nem éppen elegáns húzása alaposan felbőszítette a rajongókat, akik nem kímélték az amúgy sem kedvelt kiadót. Ugyan pontos számadatok még nincsenek, de a Battlefront II eladásai ennek megfelelően nem úgy alakultak, ahogy azt az Electronic Arts remélte, ráadásul úgy tűnt, a Disney is kezdi megunni az évek óta tartó bénázást.

A kiadó részvényei is zuhanni kezdtek, december elején komoly mélypontra süllyedt az Electronic Arts papírjainak értéke. Ha viszont megnézzük, hogy most hogyan állnak, meglepetésben lesz részünk, az Electronic Arts ugyanis a kilengés után simán kiheverte a botrányt, és most már gyakorlatilag ugyanannyit ér egy EA-részvény, mint augusztus és szeptember környékén. Így ha a rajongók abban bíztak, hogy esetleg a Disney lépésre szánja el magát és elveszi a kiadótól a Star Wars-jogokat, akkor annak az esélye most már biztosan minimálisra csökkent, hiszen a számok nem hazudnak, és a befektetők bizalmát is élvezi a kiadó.

45.
45.
Zoli0507
#28: Èn nem azt mondtam hogy ez rendben van. Sőt mint vàsàrlò, mondanàm hogy a jò èdes anyukàjukat mikor egy HZD, UC4, Nioh, Witcher 3,....stb stb annyiba kerülnek mint a többi AAA cìmre hallgatò "szarok".
Viszont azt is meg kell "èrteni" hogy egy EA vagy UBI esetèbèn teljesen màs a helyzet. Ez a kèt cèg befektető a jàtèkiparban. Egyik sem jàtèkfejlesztő cèg. Ők abbòl hùznak hasznot hogy pènzt adnak jàtèkfejlesztőknek amièrt vannak elvàràsok. Hogy egy X összegből X idő alatt mit tud kihozni a jàtèkfejlesztő az javarèszt rajta mùlik.

Magyarul, neked van 100milliò eurod (pèlda), te ezt szeretnèd befektetni jàtèkba. Azt mondod egy jàtèkfejlesztő team-nek hogy itt a lòvè, van rà 2èvetek. A megjelenès napjàtòl szàmìtva maximum 1èven belül màr profitot akarsz làtni. Te mint fejlesztő erre mit tudsz lèpni?? A fejlesztő is pènzből èl. Ennyi fejlesztèsi időből/pènzből ennyit lehet kihozni. Ès a lootbox-ok "dlc"-k nèlkül nem is lenne akkora haszon amennyit a megrendleő (ea, ubi) elvàr.
44.
44.
kopic
43.
43.
pkflavio
#40: Csak az a vicces hogy nem minden esetben tesznek szert ezek az emberek előnyre, dobhatja neked a legrosszabb cuccot vagy a legjobbat ezért full random az egész ergo szerencsejáték. Vagy rendesen meg kellene jutalmazni azt aki költi a pénzét a lootboxra ami úgy sem tetszene annak aki 100+ órát belever a játékba érthető módon. Vagy nem is szabadna a játékokba elhelyezni a lootboxot... Ja hogy akkor nincs teletömve a kiadó zsebe?
42.
42.
pkflavio
#33: Csak egy TV-t ha megveszel pl. 120k-ért akkor az a következő évben nem fog 30-40k-t érni és valószínűleg több évig használod. Egy FIFA a következő évre már semmit nem ért, az emberek többsége az Ultimate Team miatt veszi meg... Azt pedig olyan szinten megöli a következő FIFA hogy szinte semmi értelme nem volt hogy jászottál.+ Ahogy bejelentik a következőt teljesen leszarják az előzőt, nem kapsz új sbc-t, lezárják a weekend leauge-et stb... Mindenki tudja hogy a fifa az egy éves játék és ezért mondja minden profi hogy ne költs lootboxra, mert nem ér annyit a játék :D
40.
40.
markoci555
nekem ebből az egészből annyi esik le: (és remélem nem sértek meg senkit,) hogy elég sokaknak nem tetszett ez a dolog és most vagy
1. aztán ők is lesz*rták és kidobva saját önbecsülésüket játszottak tovább
2. vagy alapból olyan sok idióta volt aki tojt rá a lootboxos dolgokra (vagy éppen élvezte is hogy előnyre tesz szert) hogy észrevehetetlen nemhogy a részvényeken, de a játékosszámon se, hogy páran felemelik a szavukat a normálisak közül
39.
39.
BrockSamson
Szerintem nem a lootbox-szal van a gond, ez egy elkerulhetetlen eredmenye volt a netes multiplayer elterjedesenek, a gond a box tartalmaval lehet.

Pay to win lesz tole egy jatek vagy sem? Ha Verpisike™ par dodo befizetesevel behozhatatlan elonyre tesz szert, vagy kepes atugrani azt a tobb tucat vagy netalantan szaz oranyi fejlodest, amit a tobbiek vegigjarnak, az rossz szajizt hagy maga utan.
Ugyanez igaz olyan tartalmakra, amiket jelentos grind, vagy paywall hasznalataval elzarnak a nem fizeto jatekosoktol.
34.
34.
delphijos
Persze nem a lootbox-ot támogatom, de abban mondjuk egyetértek Jetivel hogy a cuccok ingame árai viszont túl alacsonyak lettek, szerintem ez meg a másik véglet a baromi drága mellett. Főleg hogy játszani kell értük, így nincs akkora respektje. De ez az én véleményem
33.
33.
latis666
#28: Miért ne lenne rendben? A FIFA17 és a fifa 18 nem ugyanaz a termek. Az egyik ember az egyiket veszi meg a másik a masikat. Nem kell megvenned minden évben az újat ahogy tévéből is jön ki évente új kicsit jobb vagy csak kicsit más. Nem veszed meg csak azért mert újabb. Főleg ha a korábbi még jobban is tetszik.
28.
28.
pkflavio
#24: És szerinted az rendben van az EA-részéről hogy évről-évre gyakorlatilag ugyan azt adják el? AAA áron? Szerinted egy FIFA egy kategória egy UC-vel vagy egy Wicherrel? Oké... Jöjjön évről-évre de ne 18-19k ért, mert gyakorlatilag alig változik..Ezért nem veszek több Fifát nem teszem meg nekik ezt a szívességet, mert egyszerűen nem tudok azonosulni az EA mentalitásával mert undorító... Mondok egy példát, Molnár Gabó aki MO legjobb fifása 100k+ fifapontot nyitott el csomagokra, (szponzor) SEMMI, SEMMIT nem kapott... Semmi haszna nem lett ebből, értem hogy drága előállítani a játékot de ha már valaki ennyi pénzt fizet akkor legyen már értelme..Szóval ha te megveszel egy rókabőr játékot AAA-s áron, elcsábulsz a lootbox-nak és még nem is kapsz semmit akkor az nem lehúzás?? Egyre több ember fordul el az EA játékoktol, és ez nem csak hype, bégetés.
25.
25.
PaprikaJancsi
#13: Ez már rég eldölt (valamelyik cikkben olvastam), hogy nem számít szerencsejátéknak, mert aki vásárol ilyent, az mindenképpen kap valamit.
Aztán lehet kamu volt a cikk, benne van a pakliban.
24.
24.
Zoli0507
A Jeti-vel èn egyet èrtek abban amire cèloz. Èn is rühellem a microtranzakciòkat. Deeee senki nem kènyszerìt rà hogy megvegyem. Persze van aki multi "buzi" ès ezèrt pènzt àldoz arra hogy daràljon. De ennyi erővel az alkoholt is be kène tiltani mert vannak alkoholistàk.

Az előző generàciòhoz kèpest az AAA cìmek àra mennyivel is emelkedtek? "Àle na tur", nem gold edition, meg hasonlòk. Simàn a megjelenès napjàn extràk nèlkül. Az àrak èvről èvre emelkednek mindegy miről beszèlünk. A jàtèkok àrai (AAA cìm) pedig nem. Holott ha egy előző generàciòs AAA cìmet hasonlìtanànk egy mostani AAA cìmhez az nem egy kategòria lenne. Mègis szinte egy àrba van/volt a kettő megjelenès napjàn. A különbbsèg hogy 2-3-4-5X annyian kèszìtenek ma el egy tripla À-s cìmet. A hàttèrkölcsègekről nem beszèlve.
Valamilyen ùton mòdon hasznot kell hajtani. Persze lehet egy CD Projekt Red-et pèldànak felhozni deeee nem mindenki az. A többsèg mint az UBI vagy EA egy befektető ahol jàtèkfejlesztők dolgoznak. Van rà X idő, van rà ötlet ès van rà keret. Ebből adòdòan pedig a legtöbb esetben nem a fejlesztők hibàztathatòak hanem kizàròlag a kiadò illetve megrendelő. Bàrkinek lehet fasza ötlete a munkahelyèn vagy èppen kreativitàsa elkèpzelèse ha nincs rà se idő se keret.

Igen vannak olyan dlc-k ahol "kivàgtàk" a fősztoribòl. Hogy a jelenben maradjunk; AC Origins. Èn a goldot vettem meg, èv vègèn elmondom megèrte-e. Viszont ha egy Witcher 3, Uncharted the lost legacy-t vagy a Horizon dlc....viszonyìtom "joggal" èrezhetem magam àtbaszva. Viszont az ubi csak befektető, ha ők nincsennek valòszìnűleg AC sem lètezne.

Szerintem ezek ìgy is maradnak, a független fejlesztők ès exkluzìvok fogjàk a jövőben is szàlìtani az epic kategòriàt a többi maximum villantgatni fog nèha de ennek a legfőbb oka az szerintem hogy a jàtèkosok nem hajlandòak megfizetni az àràt
14.
14.
hadzsime
#13: +1
Én azért szurkolok az EA-nek, hogy jól húzzák le azokat, akik megvették a játékukat. Remélem a lőszert is 9.99$ per lövésért fogják árulni.
8.
8.
KőbányaKispest
#7: Hagyd rá. Ezt a hegyekben nem látja.
4.
4.
pkflavio
#2: A FIFA-s közösséget meg jól lehúzza az EA..
2.
2.
A FIFA kihúzta őket a gödörből.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...