Közel 15 millió példánynál a Nintendo Switch

A Nintendo is közzétette a legfrissebb pénzügyi jelentését, a kiotói vállalat kiváló számokat villantott. A siker természetesen a Switch-nek köszönhető, amely hivatalosan is utolérte a Wii U eladásait.

A Nintendo szokás szerint nem negyedéves bontásban közölte a helyzetjelentését, hanem az üzleti év első kilenc hónapjának teljesítményét összegezte - ez az időszak április 1-től december 31-ig tartott.

A cég bevétele 857 milliárd jenre (7,9 milliárd dollárra) rúgott, ami 175,5 százalékos növekedést jelent éves szinten. A profit is kilőtt, igaz, itt "csak" 31,3 százalékot sikerült erősödni: a Nintendo 135,2 milliárd jent (1,2 milliárd dollárt) könyvelhetett el nyereségként. Mindez természetesen a Switch érkezésének köszönhető.

A konzol óriási siker, 14,86 millió példányt szállítottak le belőle a boltoknak, ezzel a Switch hivatalosan is lehagyta a Wii U-t: az előző generációs masinát 1,3 millió egységgel előzi az új gép, ráadásul kevesebb, mint egy évvel a premier után. Mindez a játékeladásokon is érezteti a hatását, a harmadik negyedévben megjelent Super Mario Odyssey a legjobban fogyó Switch-játék 9,07 millió eladott példánnyal.

A Nintendo egyébként sem panaszkodhat, állítása szerint nyolc Switch-cím fogyott legalább milliós tételben, ezek közül további hat számait ismertette a cég: a Mario Kart 8 Deluxe (7,33 millió példány), a The Legend of Zelda: Breath of the Wild (6,7 millió), a Splatoon 2 (4,91 millió), a 1-2 Switch (1,88 millió), az Arms (1,61 millió) és a Xenoblade Chronicles 2 (1,06 millió) is a topligában focizik.

Az eladásokban a digitális értékesítések is szerepelnek, amelyek a Nintendo szerint lendületesen nyernek teret maguknak. Habár a digitális csatornákon érkező bevétel 87 százalékkal nőtt éves szinten, érdemes megjegyezni, hogy a cég teljes forgalmának így is csak az 5 százalékát teszi ki - 43,1 milliárd jenről (397 millió dollárról) van szó.

A Nintendo 3DS eladásai 9 százalékkal estek vissza, de még így is 5,86 millió darabot szállítottak le belőle az elmúlt kilenc hónapban. A játékeladások 33 százalékkal, 31,25 millió példányra csökkentek - a Pokémon Ultra Sun és a Pokémon Ultra Moon döbbenetesen teljesített, november óta 7,17 millió példány talált belőlük gazdára.

Végül emlékezzünk meg a cég mobilos számairól is: az Animal Crossing: Pocket Camp érkezésével a mobilos bevételek 172 százalékkal nőttek, de az okostelefonokhoz köthető forgalom összességében ez esetben sem sok, mindössze 29,1 milliárd jen (268 millió dollár).

A Nintendo az eredményeket látva újra módosított az éves előrejelzésén, a teljes üzleti évre 1,02 billió jenes bevételt és 120 milliárdos nyereséget vár.

6 komment - szólj hozzá!