Trump is elővette az erőszakos videojátékokat

  • Írta: fojesz
  • 2018. február 23.
  • Hír
Link másolása
A múlt heti iskolai lövöldözést követően több amerikai politikus is beleszállt az erőszakos videojátékokba, a minap pedig az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is megszólalt a témában.

Mint azt bizonyára hallottátok, múlt héten iskolai lövöldözés történt Floridában, amelyben tizenheten vesztették életüket és többen megsebesültek. Az eset nemcsak a fegyvertartás körüli vitákat erősítette fel: azóta több amerikai politikus, és a minap az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump is bűnbakként állította be az erőszakos videojátékokat.

"Oda kell figyelnünk az internetre, mert rengeteg rossz dolog történik a fiatalokkal és a fiatalok elméjével, amely folyamatosan formálódik. Talán tennünk kellene valamit azzal kapcsolatban, hogy mit látnak és hogyan láthatják azokat" - mondta az elnök. "A videojátékoknál hasonló a helyzet. Egyre több embertől hallom, hogy az erőszakos videojátékok hatással vannak a fiatalokra. Ha továbbmegyünk, ott vannak a filmek is. [...] Ha nincs szex benne, csak gyilkolás, a gyerekek már megnézhetnek egy filmet - talán ki kellene találnunk erre egy minősítési rendszert."

Habár az elnök már ebben a pár mondatban is sokat csapong, az egyértelműen kiderül a mondanivalójából, hogy részint az erőszakos videojátékokat teszi felelőssé a floridaihoz hasonló tragédiákért. A konkrét javaslata egy értékelési rendszer bevezetésére vonatkozik, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudni: mind a filmek, mind a játékok esetében létezik már ilyen rendszer, hogy Trump ezeket lecserélné vagy kiegészítené, arról már nem ejtett szót. Az elnök egyébként 2012-ben is kifejtette a véleményét a témában, igaz, akkor valamivel hevesebben: nemes egyszerűséggel arról tweetelt, hogy "az erőszakos videojátékok szörnyeket teremtenek".

Az erőszakos videojátékok elleni kampány nem új keletű, de jellemzően az ilyen esetek erősítik fel. 2005-ben egy kaliforniai törvényjavaslat azt célozta volna, hogy kiskorúak ne vásárolhassanak erőszakos játékokat, míg egy most született Rhode Island-i törvénytervezettel különadót vetnének ki rájuk. Robert Nardolillo elképzelése szerint, ha egy játék legalább M (Mature) besorolással rendelkezik, 10 százalékos adót kellene fizetni utána. Az így szerzett adóbevételt iskolai mentál egészségügyi programokra fordítanák.

Ellenvéleményeket is hallani persze, egy 2014-es kutatás például kimutatta, hogy nincs kapcsolat az erőszakos tartalmak és a való életben elkövetett erőszak között. A tanulmány kimondja: a bűnbak-keresés elvonja a figyelmet a valódi problémák, például a szegénység, az oktatás hiányosságai és a mentális egészségi állapot elől.

200.
200.
Firsttime
158.
158.
Shannaro
#156: Idézz tőlem személyeskedő megnyilvánulást. Érveltem, Tuco ellenérvelt, aztán jött a cod kölyök és elkezdte a sértegetést majd tuco egyetértett vele, és eddig a pillanatig kerüli kérdéseim megválaszolását. És ha nem érted a mondanivalómat, akkor leírom, amit már sokszor: civil embernek elég egy pisztoly is ha megvédeni akarja magán, hés nem kell neki olyan komoly fegyver, ami mellett Tuco is kampányol.
157.
157.
KőbányaKispest
Jók ezek a cikkek a GK-nak. Megdobja a kattintást rendesen az oldalon pár ilyen "a videojátékok a hibásak" sztorik.
156.
156.
Ooorky
#155: Tökéletes idézet, te is itt tolod a szövegedet napok óta, pedig nincs mögötte semmi mondanivalód, a személyeskedésen és kötözködésen kívül.
149.
149.
Ooorky
http://i.4cdn.org/pol/1519500562943.jpg
140.
140.
Shannaro
#136: Az megint más téma, hogy a migránsokkal beszökő terroristák miket művelnek. Nem voltak addig késes, meg teherautós tömeggyilkosságok ilyen gyakoriak, amíg nem szivárgott be ennyi szélsőséges. Nem mondtam egyetlen egyszer sem, hogy tiltsák be a fegyvereket, visszaolvashatjátok az összes hozzászólásomat, de arra, hogy megvédd magad, nincs szükség 8 gépfegyverre a háztartásban. Tartson pisztolyt, de ne kapjon komoly hadászati eszközöket olyan ember, aki nem háborúba készül. Amerikában sem azt mondják, hogy tiltsák be, azért könyörögnek diákok, szülők és tanárok, hogy korlátozzanak.
139.
139.
Jaqq
Amerikaban sem betiltani akarjak a fegyvereket, hanem atalakitani a szabalyozast, hogy akinek eppen elborul az agya, nehezebben jusson fegyverhez, mint tejhez. Csak erre a szokasos valasz az, hogy "elveszik a fegyvereket". Ausztralia es UK szigoritott a fegyvertartason a 90-es evekben es hopp kevesebb lett a halalos aldozat. Egy par evig kiporbalhatna amerika is. Hatha!
136.
136.
Juha
#132: Értem én, de amíg Miskolcon szamurájkarddal küzdenek, addig semmi értelme ilyen dolgokkal példálózni, a lőfegyver egy eszköz, ahogyan egy teherautó is az. Valaki arra használja, hogy biztonságban érezze magát (gy.k. pénzt keres vele a családjának teherautó esetében), valaki arra, hogy kinyírjon másokat.
SZERINTEM nem a használt eszköznél kellene kezdeni az oknyomozást, hogy hol mennyi tragédia történik. Legutóbb késsel szurkáltak, akkor tiltsuk be a késeket?
132.
132.
Shannaro
#130: Igazad van, az lemaradt, hogy a fegyverek miatt, de gondoltam a kontextus segít feldolgozni, és nem kell minden hozzászólásomban hangsúlyozni minden apró részletet, mert valaki nem figyel eléggé.
130.
130.
Juha
"Azt egyébként tudtad, hogy az utóbbi 5 évben több amerikai halt meg a hazájában, mint az afganisztáni, iraki, koreai és vietnámi háborúban összesen?"
Szerintem még Mo.-n is többen haltak meg 5 év alatt, de "én csak azoknak a statisztikáknak hiszek, amiket én magam hamisítottam!".

Lőfegyver egy dolog, de azért valljuk be, egy ingyenital is lehet halálos fegyver, nem itt, a végső stádiumban kell kezelni a dolgokat, ha valakit meg akarnék ölni, azt egy sállal is megtehetem... Rabolni meg manapság telefonnal menő, csak az elmaradottak használnak igazi fegyvert.
124.
124.
Shannaro
Lentebb, pár tíz hozzászólással ezelőtt valaki említett egy másik lövöldözéses esetet, legálisan szerzett fegyverrel, teljesítve a kétlépcsős tesztet, mindent. Ezektől függetlenül is szétlőtt néhány embert. A másik meg, hogy így is olyan laza Floridában a fegyverhez jutás lehetősége, hogy bárkinek lehet, és még ígyis, hogy bárkinek lehet, nem volt ott egy felelősségteljes civil se, hogy megakadályozza az esetet. Vagy te még kötelznéd is a teljes civil lakosságot, hogy menjenek ellenőrzésre, hogy megfelelnek-e a fegyverviselési követelményeknek, és gyakorlatilag besoroznád őket? Ti gondolkodtok egyáltalán mielőtt ezt a rengeteg elvakult, lobbista szöveget leírjátok? Azt egyébként tudtad, hogy az utóbbi 5 évben több amerikai halt meg a hazájában, mint az afganisztáni, iraki, koreai és vietnámi háborúban összesen? Olyan országban halnak meg napi 30-an, ahol nincs háború, és te még ezek ellenére is a fegyverkezés mellett kampányolsz? Hát ér neked egyáltalán valamit az élet? Vagy csak egy töltény árát?
105.
105.
Yanez
#103: Vagy csak nem kell MINDENKINEK fegyvert adni...
92.
92.
frankdelgado
#85: Azért mert élsz-halsz a videojàtékokért, még lehetne egy kicsit objektívabban. Nagyon is van köze hozzà. Lehet h nem a fő ok, de ok. Azt ne mondja nekem senki h akit màs sem éltet, annak nem torzul a személyisége. Elég csak alolvasni hogyan szídjàtok itt egymàst néha...meg ott van a példa amikor cod jàtékosok egymàsra küldték a rendőröket.
85.
85.
GAMEROD
Semmi közük a videojátékoknak az ilyesmihez. Felcsesznek valakit a suliban, vagy esetleg szerelmi dráma éri, bemennek és kinyírják a fél bagázst.
80.
80.
Shannaro
Jó tegyük fel, elfogadom az érvelésedet. De civil embereknek miért kell hozzáférnie gépkarabélyokhoz? Ha katona, vagy hatósági szerv az illető, akkor oké, ha vadász, akkor legyen vadászpuskája, de az egyszerű közembernek önvédelemre minak az AR? Ha másik közember is legfeljebb csak pisztolyt tarthatna, nem lehetne egy ravasz meghúzásával több tíz embert a másvilágra küldeni. Én mantrázom a hülyeséget, amikor te ki sem húzod a fejed a homokból (hogy mást ne mondjak), ha csak megpróbálnád más szemszögből is nézni a dolgokat, már haladna valamennyit a beszélgetés.
67.
67.
Ooorky
Megoldás az lenne ha eltörölnék a szutyok PC törvényt, ami nem engedi, hogy a retardáltakat elválasszák a többségtől, hanem beleerőlteti őket egy olyan közegbe ahol folyamatos utálattal és kirekesztéssel kell szembenézniük, aminek következtében egy részük még jobban bekattan és lövöldözni kezd. Jelenlegi politikai helyzetben ez lehetetlen USA-ban, egyszerűbb az aktuális vezetésre mutogatni és bambán vigyorogni.
64.
64.
simon 555
Black Mirror - Arkangel című része valaki?
Lassan oda jutunk, hogy a gyerekeket mindentől védeni akarják.
62.
62.
azureknight0715
Jaj hagyjuk már. Egy rossz nevelést kapó vagy rossz társaságba kérülő gyerek nagyobb eséllyel lesz tömeggyilkos mint aki 10 éves kora óta gtazik. Ezt birom hogy több szülő is inkább a játékot hibáztatja, miközben szimplán csak képtelen gyereket nevelni vagy csak nem is akarja. A játékok mindig is egy jó támadó felület lesz a elbutult embereknek akik még mindig hisznek ezeknek a meséknek. Trumpot inkább ki is hagyom, azt sem tudom ez hogy került ebbe a pozicióba bár ittenieket sem értem szóval mindegy jobb ebbe nem belemenni.
51.
51.
Shannaro
#47: Így van, egyet értünk. Nem a környezet a hibás, hanem az ember, az, aki nem tudja normálisan feldolgozni a bejövő "inputot". Mindegy milyen korban vagy környezetben nevelkedünk, akik normálisak, azok majdnem biztosan azok is maradnak, de akiknek gyenge a személyisége, az megintcsak mindegy milyen korba születik, ha hajlama van rá rossz irányba kezd el fejlődni.
47.
47.
Norbiii
#43: Gyorsan reagálnék, ha válaszoltál. Természetesen nem, tisztellek, és tudom, hogy rendes vagy, évek óta ismerjük egymást itt a GK-n. Persze, ezt mondom én is, hogy hiába ebbe a világba születtem, én sem lettem rossz ember, attól, mert sok minden rossz, a rossz példát nem követem, saját nézeteim szerint, és mások tanácsait is meghallgatva, szerintem 1 jólelkű tisztességes ember lettem.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...