Frissítve: Világszerte mattot kapott az Oculus Rift

  • Írta: fojesz
  • 2018. március 10.
  • Hír
Link másolása
Számos felhasználó számolt be arról, hogy egyik napról a másikra használhatatlanná vált az Oculus Riftje. A hiba szoftveres, úgy tűnik, egy lejárt biztonsági tanúsítvány okozta.

Több felhasználó is arról panaszkodik, hogy használhatatlanná vált az Oculus Riftje, miután a VR-szemüveg kliense képtelen elindítani bármilyen alkalmazást - már ha maga a kliens elindul egyáltalán. A válasz minden esetben hibaüzenet, és a beszámolók szerint az OculusAppFramework.dll fájl lehet a ludas, ez tartalmaz ugyanis egy lejárt biztonsági tanúsítványt, amely blokkolja a működést.

Az Oculus gyorsan reagált a hírekre, és állítása szerint már dolgozik a hiba javításán. Addig is a felhasználóktól érkezett ideiglenes megoldás lehet a segítségünkre: eszerint ha kikapcsoljuk a Windowsban az automatikus dátumozást, és visszaállítjuk pár nappal a dátumot, megúszható, hogy a rendszer érzékelje a tanúsítvány lejártát.

Update! Az Oculus nem sokkal később javította a hibát. Az idevágó patch-et manuálisan kell majd letölteniük a felhasználóknak, hiszen amíg a VR-szemüveg nem használható, az automatikus frissítés sem működik.

21.
21.
delphijos
#20: Ez egy nagy bullshit. Az Oculus setup-ja pl. semmivel sem egyszerűbb W10-en. Ha próbáltad volna, tudnád. A Mixed Reality compatibilis VR szemüvegeknek kell is a W10 - AZOKHOZ van benne natív support - de azéoknál nem is vár senki W7 támogatást.
20.
20.
Stranger
#19: "Previously, VR headsets were supported as PC monitors in Windows 7 and 8 and had to be calibrated so they could work properly. Native VR headset support for Windows 10 should allow those devices to "just work" when they are connected to a PC."
19.
19.
delphijos
#17: "Azért ajánlják a Windows 10-t, mert natívan támogatja a VR rendszereket"

Ennek semmi köze se az Oculus-hoz, se a Vive-hez, mindkettő teljesen egyedi API-t használ. Az MS féle Mixed Reality van támogatva, de az Oculus, és a Vive ebből semmit se profitál.
18.
18.
Szabby999
#17: Egészen bizonyosan az ő saruk, hiszen a fals hibaüzenetet az Oculus Setup.exe generálja. Nézd csak meg, hány VR fórumon téma az általam leírt probléma (példának okáért az Oculus fórumán is). Tudnak róla, mégsem javítják ki, szerintem azért, mert így kényszeríteni tudják a felhasználók egy részét arra, hogy lecserélje az operációs rendszerét. De mint mondtam, egyáltalán nem ez a lényeg, felesleges az oprendszereken ennyit rugózni. A lényeg az, ha az Oculus úgy gondolja, hogy nem kívánja támogatni a Win7 operációs rendszert, akkor az a tisztességes, ha ezt így kiírja a termékismertetőbe! De ameddig ott van a hivatalos leírásában a Win7, mint ajánlott oprendszer, addig kötelessége lenne javítani, mert ameddig ezt nem teszi, addig az a helyzet áll fenn, hogy megtéveszti a vásárlóit.
17.
17.
Stranger
#3: Azért ajánlják a Windows 10-t, mert natívan támogatja a VR rendszereket és vannak plusz fícsörök is... Olvass utána, hogy az új WDDM felület és persze DX11.x/DX12 miket nyújtanak a VR rendszerek számára...
A frissítések pedig lehet, hogy akár felhasználó hibából buggoltak be, ez nem biztos, hogy az ő saruk.
Egyébként minimum rendszernek Win8-t ajánlanak, ajánlottnak pedig Win7-t, szóval a szokásos nulla effort leírás...
16.
16.
delphijos
#14: “Átlag magyar mentalitás amit műveltek. Én időt szántam arra, hogy leírjam, hátha valakinek segíteni tudok vele, ti meg a lényeg megértése helyett nekiálltok okoskodni és megrugdosni, mert attól majd biztosan menőbbek lesztek. Pedig valójában csak ostobák vagytok.”

Azt kell mondjam, abszolút egyetértek veled.
15.
15.
Sir Galád
14.
14.
Szabby999
#13: Ja, pont nem beszólogatni akartál, aztán csak mégis. Hol lőttem magam lábon te agyalágyult?
1. A rendszerkövetelmény Win7 SP1 64x vagy jobb. Ezt vásárlóként teljesítem. Az Oculus eleget tesz a szerződéses kötelezettségének és biztosítja a hibátlan működést olyan rendszeren, amit előír? NEM biztosítja. Akkor itt hol a gond? Csak mert az eredeti gondolatmenet innen indult.
2. Ha nem a direkt kötözködéssel lettél volna elfoglalva, hanem inkább figyeltél is volna egy kicsit, akkor látnád, hogy egyrészt nem mondtam olyat, hogy grafikus motort építek, másrészt NEM az engine "megy csak évtizedes cuccokon", hanem az SDK-nak vannak gondjai a Win10-zel. Modot fejlesztek, tehát kizárólag olyan SDK-t tudok használni, ami rendelkezésre áll. Remélhetőleg, ettől még nem vagyok hülye. Ha futna problémamentesen, akkor nyilván Win10-re váltanék, én sem örülök ennek a helyzetnek. De mivel folyamatosan dolgozom rajta, ezért a két párhuzamos oprendszer számomra nem megfelelő megoldás.
Átlag magyar mentalitás amit műveltek. Én időt szántam arra, hogy leírjam, hátha valakinek segíteni tudok vele, ti meg a lényeg megértése helyett nekiálltok okoskodni és megrugdosni, mert attól majd biztosan menőbbek lesztek. Pedig valójában csak ostobák vagytok.
13.
13.
#9: Aki grafikus motort tud építeni, az tud egy bootloadert is feltenni. Különben sok sikert egy olyan engine-hez, ami csak évtizedes cuccokon megy. Nem beszólogatni akarok, de úgy tűnik, hogy magad lövöd folyamatosan lábon.
12.
12.
#3: Mondjuk azt nem nagyon értem, hogy egy gamernek, főleg olyannak, aki ezen jövőbemutató technológiákat használja, miért is kellene egy jövő re 10 éves, brutál elavult rendszert használnia?

Meg hogy mennyi pénzt kapnak a Microsoft-tól? Hát gondolom pont annyit, amibe került a Win 10 az első két évben. Semmit. Ez csak ilyen magyar mentalitás, hogy szándékosan és készakarva elavult és rossz cuccokkal állunk neki valaminek, utána meg összeesküvéselméleteket és hatalmas pénzmozgásokat látunk. Vagyis hát egyesek, hiszen én nem osztom ezt a nézetet.
11.
11.
Necreon
#6: Nagyon ritkán az életben, vannak olyan hozzászólások amikbe bele futok és azon túl hogy "falnak megyek b.zdm.g" más nem jut róla eszembe, és ha érne annyit, perceket lehetne eltölteni azzal hogy egyáltalán kigondolja az ember, hol kezdje a mondandóját, de ennél hamarabb jut eszébe, hogy disznó elé kaviárt...
9.
9.
Szabby999
6.
6.
abydos
Mellesleg mindenki kap 15 euró jóváírást az oculus storeban engesztelésül
5.
5.
abydos
#3: kimoderált üzenet
4.
4.
zozo76hun
#3: hat nem semmi szopas igy 2018-ban... :)

meg szerencse hogy se egy normalis pc-m, se egy oculus rift nincs itthon, igy nem kell ezzel a problemaval kuzdenem. pedig inkabb kuzdenek, ha lenne. de nincs. :(
3.
3.
Szabby999
Ehhez hozzátennék egy saját szorit is adalékként (a fórumokat nézve oculus tulajok tömegei küzdenek hasonlóval). Win 7 alatt az Oculus Setup nem hajlandó elindulni, mert közli, hogy a KB2670838 és KB3033929 Windows frissítések hiányoznak. Akkor is kiírja, ha azok telepítve vannak, sőt, akkor is, ha azokat manuálisan újratelepítjük (ellenben roppant "előzékenyen" javasolják a Win 10-re való átállást, ennek okát mindenki fantáziájára bízom). A lényeg az, hogy bár az Oculus ismeri a problémát, nem tesz semmit a megoldásáért (kíváncsi vagyok, mekkora pénzeket kap ezért a Microsofttól). Mivel tehát az Oculus csapat szándékosan NEM hajlandó kijavítani ezt a problémát, ezért azt csak egy speciális parancssorral lehet elhárítani cmd kezelőfelületről. Ezen kívül - igen, 2018-ban! - az Oculus telepítője NEM ad lehetőséget a 15 GB adatmennyiség (illetve nem is tudni előre pontosan, hogy mennyi, de ebbe most nem megyek bele) MÁSIK meghajtóra történő telepítésére! Tehát, akinek a rendszermeghajtóján nincs elég hely (gondolom, azért vannak így páran), az újra nekiáll netes fórumokat böngészni, mígnem rátalál egy másik speciális utasításkészletre, ami ezt orvosolja, természetesen ugyancsak parancssorból. Még keményebb a helyzet, ha a fent vázolt két probléma egyidejűleg áll fent, ilyenkor ugyanis előbb megfelelően szerkeszteni kell az *exe fájl parancssorát, majd a leírtak szerint ugyancsak Win parancssorból működésre bírni valahogyan a telepítőt. Ám itt még mindig nincs vége a gondoknak, ugyanis valami oknál fogva az OCRService számos esetben megadja magát, márpedig ha nem megfelelő az Oculus Runtime működése, akkor hiába akarja az ember a már nagy nehezen telepített Oculus Home-ot elindítani, mert hibaüzenetet kap azzal, hogy "a szolgáltatás nem elérhető". Itt az egyszeri Oculus tulaj újabb netes böngészésre kényszerül és ha mázlista, akkor rájön, hogy az OVR_Server.exe megbuherálásával feloldhatja a problémát... Na most gondoljátok el azt, ha például a számítástechnikában járatlan szülők vesznek egy ilyet a gyereknek és nem indul, mihez kezdenek? A mai világban, amikor már olyan szinten felhasználóbarát a legtöbb komolyan vehető program, hogy egy vak pulikutya is tudná telepíteni. Ezt nyújtja tehát 2018-ban a világ egyik legnagyobb cége a vásárlóinak! És hozzáteszem, gond távolról sem csak a szoftverrel van. Gyakorlott felhasználóként legalább 10 olyan dolgot tudnék mondani, amiben az előd DK2 sokkal jobb volt. Ami pedig akárhogyan nézzük, egy merő szégyen a sok-sok éve és irgalmatlan összegekből fejlesztett eszközre nézve. És valahol szégyen John Carmackra nézve is, hogy egy ilyen "színvonalhoz" adta a nevét. Nagy hiba volt megvennem a CV1-et. Aki Oculus vásárláson töri a fejét, a csalódások elkerülése végett jó, ha a fentieket megfontolja. Őszintén remélem, hogy a Pimax el fogja érni a kitűzött célt és tönkreveri az önteltségben pöffeszkedő Facebookot! Még, hogy prémium termék...
2.
2.
Grabowsky30+
Eddig a legújabb nvidia driverrel akadt az új dash, de hetek óta, most valami dll szarakodik és már az egész nem működik. Előtte valamiért néha úgy gondolta az oculus, hogy nem kapcsol be csak ha újra indítom, ez is valami softwares hiba volt. Oculusék nem igazán vannak a toppon software ügyileg, de már k....ra unom!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...