A Vivendi végre leszállt a Ubisoftról

Hosszú idő után végre pont került a Ubisoft és a Vivendi közti huzavona végére. A francia konglomerátum eladja az eddig megszerzett részvényeit a kiadónak, így az megmenekül a felvásárlástól.

Az elmúlt években a francia médiaóriás, a Vivendi egyre nagyobb részesedést szerzett a Ubisoftban, aki aggódott amiatt, hogy a vállalat végül felvásárolja a kiadót. A Ubisoft vezérigazgatója, Yves Guillemot többször is világossá tette, hogy ellenzik a Vivendi lépéseit. Szerencsére a veszély most elhárult: minden eddig megszerzett (27,3 százalék részesedést jelentő) részvényt visszavásárol a kiadó.

A Ubisoft tehát megállapodásra jutott a Vivendivel, így a több forrásból megszerzett részvények szépen visszavándorolnak hozzájuk 2 milliárd dolláros nettó áron - egy részük a Guillemot-testvéreké lesz, miközben visszavásárlási kedvezményt adnak a részvényeseiknek. A Vivendi emellett garantálta, hogy öt éven át nem vesz Ubisoft-papírokat.

Ezenkívül két új hosszútávú befektetőt szerzett a kiadó: az egyik az ontariói tanárok nyugdíjprogramját üzemeltető szervezet, a másik a kínai Tencent. Utóbbi a hatalmas ázsiai megacég, amely már számos játékfejlesztő tulajdonosa - köztük az Epic Gamesé is. A Tencent mintegy 5 százalékos részesedésre tesz szert a Ubisoftban, cserébe viszont segíteni fog abban, hogy a Ubisoft játékai könnyebben és gyorsan elérhetőek legyenek a fontos kínai piacon.

6 komment - szólj hozzá!