Új Oculus Rift van készülőben?

  • Írta: sirdani
  • 2018. május 7.
  • Hardver
Link másolása
Az Oculus egy teljesen új, 140 fokos látószöget kínáló Rift-prototípust mutatott be, melyben a megjelenítők a szemmozgásunknak megfelelően változtatják helyzetüket. A fogyasztói változatról egyelőre nem esett szó.

Ugyan csak nemrég számoltunk be az Oculus Go megjelenéséről, ám az Oculus nem áll le, máris új headset van a láthatáron, mely a korábbi Oculus Rifthez képest számos változtatással rendelkezik. Míg kinézetre meglehetősen hasonlít a jelenlegi Rifthez, az új készülék már 140 fokos látószöget kínál a virtuális valóságra vágyók számára, ami lényeges előrelépés a felhasználói élmény szempontjából.

Bár az Oculus még nem erősítette meg, de a termékmenedzsment vezetője, Maria Fernandez Guajardo a Facebook F8 fejlesztői konferenciáján említést tett a képernyők mozgásáról is. Tehát a kiemelt újítások közt szerepelnek a mozgó kijelzők, melyek a szem fókuszpontjának megfelelően közelítik vagy távolítják a megjelenítőket.  

Alapvetően, ha egy objektumot az arcunkhoz közel látunk a virtuális valóságban, akkor a képernyők eltávolodnak, hogy jobban szemügyre tudjuk venni az adott kép részleteit. Ha pedig valami távolabbi pontra irányítjuk a figyelmünket, akkor a képernyők közelebb kerülnek a szemeinkhez.

Mindennek köszönhetően nem fogjuk annyira homályosnak észlelni a megjelenített képet, illetve kevésbé fog hányingert kelteni a felhasználóban a headset. Ráadásul a prototípus alapján mindez nem okoz semmilyen kellemetlen rezgést vagy zajt a készülék használata során, sőt, a szemüveg méretét sem kellett drasztikusan növelni.

A legnagyobb újítás egyértelműen a látószög megnövelése, mely a jelenlegi Oculus Rift 100 fokos látószögét 40 fokkal szárnyalja túl. A különbséget az alábbi képpel lehet érzékeltetni:

Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy egyelőre csupán egy prototípusról van szó, a fogyasztói változatról még nem érkezett semmilyen konkrét információ.

1.
1.
Formula1fanatic
A szemfókusz követés szerintem nagyobb áttörés és sokkal fontosabb fejlesztés mint a megnövelt látószög, persze mindkettő fontos :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...