Az EA nem távolítja el Belgiumban a loot boxokat

  • Írta: Shifty
  • 2018. szeptember 11.
  • Hír
Link másolása
Folytatódik a loot boxok körüli kavar, az Electronic Arts ugyanis úgy döntött, nem tesz eleget a belga kormány felszólításának, és nem távolítják el az ott forgalmazott játékokból a loot boxokat.

A 2K Games ugyan eleget tett törvényi kötelezettségének, de a Belgiumban meghozott lootbox-törvénnyel ők sem értettek egyet, így a kiadó arra kérte a rajongókat, hogy lobbizzanak a pénzért vásárolható dobozokért. 

Ezzel szemben az Electronic Arts inkább beleállt a dologba, és úgy határoztak, hogy nemcsak, hogy nem értenek egyet a szerencsejátékkal azonosított loot boxok eltávolításával, de nem is tüntetik el azokat a FIFA 18-ból és a FIFA 19-ből. Válaszul a belga ügyészség eljárást kezdeményezett a kiadóval szemben.

Az Electronic Arts vezetője, Andrew Wilson egyébként korábban is leszögezte, makacsul kitartanak a loot boxok létjogosultsága mellett, így a jövőbeli címekből biztosan nem fogják eltávolítani azokat. Szerintük ha máshol sikeresen együtt tudnak dolgozni a megfelelő szervekkel, és azok szerint minden rendben van, akkor a FIFA Ultimate Team nem tekinthető szerencsejátéknak.

Persze érthető, hogy az EA nem akar meghátrálni, hiszen 2020-ra a loot boxokból több mint 160 milliárd dollár bevétel várható világszerte.

29.
29.
patka21991
Örülök, hogy már nem vagyok nagy multi játékos, mert undorító ami manapság megy. Engem nem csak ez zavar, hanem a rengeteg multis dlc is (single dlc-vel nincs bajom, ha nem a történetet vágták meg miatta). De az a baj, hogy teljes mértékben megértem mind a kettőt...

Amit nem tudok, hogyan lehetne a loot boxoknal kiírni az esélyeket? Fel lenne mindhez sorolva, hogy pl:
Nyitási eselyek:
Ronaldo 0,01 %
Messi 0,01 %
...
Böde 92,07 %
28.
28.
s4jtqkac
Szerintem az a gond, hogy random. Illetve, ha csak úgy elérhető. Ha simán játékkal is szerezhetsz dobozt és a nemkívánt nyereményeidet lesalvagelheted és ebből megveheted amit akarsz a legjobb rendszer. Ha mindenképp költened kell az szerintem lehúzás és nem költök, mert b@$$zák meg. Viszont opciót akarok, mert ruhákból sem ez egyszerű olcsót hordom, hanem a legjobbat, amit gond nélkül meg tudok fizetni. A munkámhoz szükséges eszközöket is megveszem magamnak, leszarva, hogy a munkáltató biztosít valamit ami éppen megfelel, ha az enyém nincs kéznél, tönkre ment etc. Illetve, a gaming nem olcsó hobbi, szerintem ha valakinek nem elvi szinten van gondja a lootboxokkal hanem konkrétan nem tudja megfizetni, akkor szerintem sokkal érdemesebb lenni inkább átvizsgálni a prioritásait. Just sayin tho.
26.
26.
delphijos
#21: Ilyen gyűjtögetős dolgok most is vannak, de egyik matrica se “értékesebb” a másiknál. Ha valamiből több van, és valami meg hiányzik, akkor ezer fórum van ahol cserélgetni lehet. De az hogy “mindenképp” kapsz valamit, az sovány vigasz annak aki már a tizedik box-ban is egy Észak Koreai másodosztály cserejátekosát kapja. Az a kutyának nem fog kelleni. És SENKI se ezekért vesz lootboxot. Mint ahogy szerintem az 500Ft-os sorsjeggyel sem 500 vagy 1000 Forintot akar nyerni senki....
25.
25.
Heldengeist
#23: A lootbox még free2play-ben is tűrhetetlen. Ha valamit meg akarok venni, akkor azt akarom megvenni, nem zsákbamacskát, amiben vagy az van, amit szeretnék, vagy valami tök más, ami esetleg már háromszor megvan és a rendszer még eladni vagy elcserélni sem hagyja.
23.
23.
Morgan88
#21: Igen, de ebben a példában a rágó a Fifa 19, és a matrica lenne a lootbox. Itt igaz hogy kapsz ingyen packot hébe hóba, de általánoságban fizetsz érte, játékbeli pénzel amit valódi pénzel vehetnél meg.
Engem a lootbox mint jelenség, nem zavar free to play játékoknál, valamint ha kozmetikai elemeket adnak (lásd Overwatch). Itt a probléma azzal van, hogy megvettél valamit, és ahhoz hogy teljes játékélményed legyen még több pénzt kell költened. Ez az ami nem helyes.
22.
22.
Heldengeist
#21: A Trubo-rágónál mondjuk értető. Mocsok szar íze volt.

Egyébként meg ugyanez volt a 90-es évek második felében a csipszekhez adott pokémon tazo (vagy Star Wars kártya meg egyéb gyűjtögethető biszbasz). Ott is mindig kaptál valamit, néha olyan is volt, hogy egy zacsiba véletlenül kettő vagy akár három is volt, máskor meg pont egy sem. Senki nem a csipszért vette és lehet hogy zsinórban 3-4 olyat kaptál, ami már amúgy is megvolt, amit meg tényleg szerettél volna, nem jött ki soha.

A zsákbamacska szerencsejáték, akkor is ha garantáltan kapsz valamit.
21.
21.
Juha
Most eszembe jutott a Lutra-album, meg a Turbo-rágó korszak. Utóbbit már nem is a rágóért vettük, hanem a képekért, hogy a miénk legyen a legjobb (90-es évek eleje), de a rágóért fizettünk amúgy. A lutra-album így visszatekintve (nálunk a jurassic-os volt aktuális) tényleg valamennyire hasonlít a mai lootboxra, mert kaptál ugyan 5-10 matricát, de már volt 8 ugyanabból, és akkor is vettél egy csomaggal, ha már csak az a nyomorult, ritkább 52-es lap hiányzott, és havernak már be van ragasztva.
A gyerekeket régebben is megvezették, amíg lehet ez így is marad (pl. Egy verdás/marveles gumilabda 5ezer ft, mellette a pöttyös 200 ft).
Viszont szülő legyen a talpán, aki szembemegy a bazinagy marketinggel, gyakorlatilag el kell zárni a gyereket a külvilágtól, mert megérteni még nem fogja, hogy miért f***ság az egész.
19.
19.
momant
#16: Valamelyest egyetértek, ugyanakkor egy kiskorúnál pl pont , h nem mindegy mire költi a pénzét. Iyen alapon mondhatjuk , h jó van az ha vesz belőle egy kis heroint mert majd a kárán megtanulja. Jó, sarkítás, de a lényeg , h egy gyerek nagyon befolyásolható, nincs kifejlődött képe a világról , magáról , értékekről, veszélyekről. Ezért sem adnak nekik alkoholt , cigit, vagy bármit ami függőséget , vagy más gyerekben kárt okozhat. ( akár a példamutatással ) Nyilván a szülő dolga ezeket megfogni , de a szülök sincsenek mellettük minden percben illetve nem mind normális. Itt most , h jó e ha pityuka elveri apu pénzét erre ( mert nem ő keresi valószínű, vagy nem arról a rétegről van feltétlen szó aki vesz 2 pakkot havonta ) és abból tanul e majd gyerek ha nem jön be neki a költekezés vagy inkább még többet akar majd, sztem abszolút gyermek és környezetfüggő. Normális szülőkkel általánosságban lehet igaz amit mondasz, de egy jó százalékában az eseteknek lehet káros is.
17.
17.
almaspite
#1: Igazad van, annyiban azonban nem értek egyet, ha ezeket a cuccokat amiket megszerzel a dobozból és tudsz vele kereskedni játékba, akkor már is megfordul a helyzet. A másik dolog, szerintem EA megérdemli, hogy hozzá dobálják a sz*r.

Harmadik dolog összerajzolunk akár még egy rondán kinéző skin-t és csinálunk neki arany keretet. Majd az esélyét belőjük 5% alá. És az emberek már is tépik egymást érte, hogy valamivel több legyenek mint a többi játékos társaik. Illetve lássanak valamit a karakterünkön ami máshogy néz ki az átlagtól.
16.
16.
Malzatar
Az én véleményem az, hogy szerencsejáték vagy sem.Ha pityuka keres 1000 forintot és azt ilyenekre költi akkor költse.Senki se mondja meg senkinek hogy mire költse a pénzét pláne nem ilyennél amikor semmi kézzelfoghatót nem kapsz.Egy szó mint száz: maradjon a loot box és akkor mindenki saját káran tanulva rájön hogy ezért pénzt költeni nem éri meg!
14.
14.
momant
Ha liberálisok akarunk lenni akkor az is hülyeség , h a szerencsejáték nem megengedett fiatalkorúnak ( miért ne tehetne rá egy kis zsebpénzt ), ha konzervatívok , akkor lootok ugyanúgy szerencsejátékok és sztem több bennük adott esetben a függőség veszély.
13.
13.
Morgan88
#6: Persze, de már fizettél a játékért majd 20 ezret, a sorsjegy esetében mást nem veszel csak a sorsjegyet. Más lenne a szitu az ultimate teamel ha egy ingyenesen hozzáférhető dolog lenne de nem az. Egy része annak amiért már teljes árat fizettél, de nem kaptál meg mindent hozzá, ezért azt a lehetőséget adja, hogy ha jobb akarsz lenni ezzel a nem ingyenes részével a játéknak fizess többet, és hátha (nem biztosan, és itt jön képbe a szerencsejáték része) jobb leszel.
12.
12.
momant
#11: Nem tudom, ha csak nyeremény oldalról nézzük én inkább veszek egy lottót , ahol ismerem az esélyeket és tudom ,h ha nyerek , bármit vehetek belőle, minthogy vegyek egy paklit ( amúgy drágább mint egy lottószelvény ) és legyenek belőle virtuális játékosaim egy játékban, ki tudja milyen eséllyel ( de rettentő alacsony azt tudni ). Ha a szerencsejáték oldalát nézzük akkor meg csak az arányokban különbözik a kettő. Igaz ,h kapsz mindig játékosokat , de ez annyit jelent lottóra lefordítva pl, h veszel egy szelvényt 250 ért és abból visszakapsz mindig 1 forintot tuti ( csak még ahhoz h visszakapd el kell adnod, időt kell rá szánnod ) nagyobb összeget meg ugyanúgy kisebb eélyektől függően. Nem látok nagy különbséget, sőt nekem egy sima lottó sokkal korrektebb, konkrétabb paramaéterekkel.
11.
11.
Gykrizsi
#9: És ezekkel kapcsolatban mi a helyzet, tudni valamit erről? Mert én sem vagyok oda ezekért a hülye dobozokért, de mégis igazságtalannak érzem, hogy a fejlesztők/kiadók lettek ezzel büntetve, mikor ezer ilyen dolog működik. És még mindig úgy vélem, hogy ha konkrétan vesszük a szószoros értelmében ez szerencsejáték, de azért a lottó, sorjegy stb. kategóriába nem sorolnám, mert az egyértelműen arra épít, hogy kiadsz kb. 300 Ft-t, és vagy nyersz valamennyit, vagy elúszik a pénzed. Itt ellenben garantált a jutalom, csak a mértéke változik. Nincs olyan doboz, ami üres lenne. Így végül is konkrétan bukni nem tudsz rajta. Azt elfogadom, hogy nincs tisztázva, miből mennyi van, de azért szerintem elég gyorsan kiderülne már, ha valamelyik játék csalna ezekkel, és valamit nem is dobna.
10.
10.
Arcadian91
Szegény FIFA, elesne egy kis bevételtől, tényleg mindjárt megsajnálom őket, ha lesz 5 percem (ja és EGYETLEN EGY országból való kivonásról beszélünk). Lehet, csak én vagyok szűk látókörű, de miért vannak olyan játékok, ahol, ugyan vannak Lootboxok, mégsincs semmi kihatással a játékmenetre, fejlődésre és játékélményre és elegendő mennyiségű és minőségű játékkal pénz nélkül is kinyithatóak? Legjobb példának a LoL-t mondanám, ahol főként skineket lehet nyitogatni, de ugyanakkor meg is vásárolhatod őket, ládanyitogatás nélkül, ha úgy tetszik (kevés játékok egyike, amibe én is pénz áldoztam, mert sokkal inkább támogatok egy RIOT-ot mint egy EA-t). És egy free-to play játékról beszélünk, nem egy 18.000 forintos, évenként megjelenő szériáról. Jómagam is FIFA-zok, de az életben nem léptem még bele a FUT módba. Semmi élvezetet nem látok abban, hogy valaki első nap vesz 1000 ládát/paklit/fabergé-tojást, mert megtehetni, nekem meg tele van megye 3-mas szintű játékossal a térfelem. Egy szó, mint száz, remélem olyan gyorsan vesztik el az ügyet a bíróságon, mint amilyen nagy elánnal beleugrottak.
9.
9.
momant
#7: Igen , ezek ugyanúgy. Viszont a kérdés itt az , h ha Belgiumban mondjuk pont ezért betiltják a kindertojást, vagy a jutalmat egyértelműsítve engedik csak árusítani, akkor azzal szembemehet e a Kinder. Sztem nem. Más kérdés , h ez hülyeség vagy nem, illetve az emberek aláírásgyűjtésekkel , tüntetésekkel elérhetik e , h mégis legyen random a kinderjutalom vagy megbuktathatják e a kormány emiatt.
8.
8.
momant
#6: A sorsjegynél is megkapod a sorsjegyet , amit papírgyűjtésnél beválthatsz :). Ugyanakkor a sorsjegy esetében közzé vannak téve az esélyek. Mennyit nyomtatnak , mennyi abból a nyerő. Az esélyek számolhatók. Itt nem. Az EA azt csinál amit akar, akár egyik napról a másikra csökkentheti. Nagyon sok bevétele van az EA nek az emberek naiv optimizmusából.
7.
7.
Keczanm
Kinder tojás? Gyűjthető matricák? Kosárlabda kártya, meg a többiek?
6.
6.
Gykrizsi
#3: Pont ezt írtam. Viszont szerintem nem egyenértékű. Mert itt biztos kapsz valamit. Egy sorsjegy esetében nem biztos.
4.
4.
momant
Pénzügyileg igaza van az eanek, illetve engem az sem zavar ha gazdag Pistike erre szórja a pénzét. Ugyanakkor egy kapitalista szenny a cég, az emberek gyengeségeire építi sikerét, csak a haszonra törve. Bizonyítja ezt, h egy ország törvényeit sem tisztelik. A legnagyobb aljasság amúgy és ami miatt rosszabb is kicsit a közismert szerencsejatekoknal, h az esélyek nem ismertek a csomagoknál. Erre tán keleten van is már törvény, h azokat közzé kell tenni. Egy lottónál, kaszinóban ez adott, kiszamolhato milyen valoszinuseggel jutsz hassonhoz. Itt rejtve maradnak. Számtalan videót látni a neten ahol dúsgazdag hülyegyerekek órákig bontogatnak és semmit nem kapnak. A rejtett információ tényével, az abba vetett hamis optimizmussal csalnak ki emberekből egy rakás pénzt. Persze aki hülye és erre költ megérdemli, ugyanakkor minthogy pénzdíjas esport alapját is képzi a szegények nagy hátrányban vannak. Persze ilyen szempontból olyan mint a golf vagy a tenisz, rengeteget bele kell ölni, h sikeres légy. A gond az, h az emberekkel elhitetik, h ez jó, rászoktatják ezekre a dolgokra a gyengeségeiket használva. Megvan a kihívás érzet, challengek emberek ellen, ugyanakkor semmit nem kell érte tenni. Csak leülsz a fotelba és úgy érzed lehetsz valaki. Szenvedélybetegség. Mindegy, sok vetülete van sajnos, nagyon elkanyarodtam. Nem hittem h egy kiadó szembe mer majd menni egy ország törvényeivel.
3.
3.
Morgan88
#1: Már bocs, de pont a kaparós sorjegy a legjobb példa erre. Persze kapsz valamit de nem mindegy hogy mit. Kaphatsz Ronaldot is de kaphatsz valakit a championshipből is, mi ez ha nem szerencse amiért lehet fizetni is? Minél többet fizetsz annál nagyobb esélyed van jobb kártyára, mi ez ha nem szerencsejáték?
1.
1.
Gykrizsi
Nem védeni akarom a kiadókat, az EA-t meg legfőképpen, de szerintem igazuk van. Ez nem szerencsejáték. Ha veszel egy dobozt, valamit biztosan kapsz, azt is tudod, miket kaphatsz. Nem egy kaparós sorsjegy, ahol lehet nem kapsz semmit, itt biztos a jutalom. Ha meg ez szerencsejáték, akkor miért csak a videójátékokat érinti. A játékboltok tele vannak zsákbamacska csomagokkal, az ezer féle gumi szaron át a Lego minifigurákig. Az miért nem szerencsejáték. A gyerek sokkal könnyebben meg is veheti őket, nem úgy mint egy online storeban, ahol minimum egy bankkártya kell. Ha hoznak egy ilyen törvényt, akkor 1. magyarázzák meg, mi is pontosan a szerencsejáték, mert ez alapján azért sok mindenre rámondható (teszem azt a diákcsemege is az, mivel lehet, hogy az egyik csomag tele van olcsó mogyoróval, a másik meg kesudióval van tele.), kettő akkor vonatkozzon mindenre, nehogy szerencsétlen gyerek még megálljon a fejlődésben egy FUT pakli okán. Gyerekként, (és még néha most is) én speciel hülye kártyákat meg matricákat vettem az újságosnál (mint minden más gyerek akkoriban), oszt mégis felnőttünk valahogyan.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...