Huawei Mate 20 X - kihívót kap a Nintendo Switch?

  • Írta: Shifty
  • 2018. október 17.
  • Hardver
Link másolása
Tegnap bemutatkoztak a Huawei Mate-család legújabb tagjai, amelyek között nemcsak a különböző méretű, árcédulájú és képességű telefonok voltak jelen, hanem a tabletméretű Huawei Mate 20 X is, ami a Switch babérjaira tör.

A Nintendo a hibridkonzoljának köszönhetően tulajdonképpen egyszerre van jelen a játékosok otthonában és a hordozható piacon is. Úgy tűnik, a Huawei is lát potenciált utóbbiban, így a tegnap hivatalosan bemutatott Huawei Mate 20-készülékek mellett bemutatkozott egy, a munkára és a játékokra alkalmas modell is. 

A Huawei Mate 20 X ugyanis egy 7,2 hüvelykes OLED-kijelzőt kapott, 5000 mAh-s akkumulátorral, ráadásul a belseje rejt még 6 GB RAM memóriát, továbbá 128 GB-os tárhelyet is. Mindehhez a kisebb modellekhez képest modernebb hűtési rendszer is társul, vagyis a nagyobb terhelést is jobban bírja majd a phablet, miközben a digitális tollakat is kezeli, ami ekkora méretnél azért eléggé előnyös. Külön vásárolható lesz hozzá egy gamepad is, amivel kényelmesebben lehet majd a játékokat irányítani.

A Huawei Mate 20 X 899 eurós árcetlit kapott, a premierre pedig október 26-án kerül sor.

43.
43.
#41: Ha ezt tényleg így látod, akkor szerintem vagy nem vagy PC-s, vagy csak simán nem jól tudod. Én kvázi az elejétől a végéig PC-s vagyok és mostanában a sok piaci dráma meg áremelkedés ellenére sem látom annyira veszélyesnek a helyzetet.

Az utóbbi 6-8 évben a játékok, portok minősége is hatalmasat növekedett, szó sincs már olyan rossz portokról, mint a Resident Evil 4, DMC3 és társaik. Az évtized talán legnagyobb blamája a Dark Souls 1 volt a kritikán aluli minőségével, de ettől eltekintve rend volt és van most is.

Hardverigény téren meg azt látom, hogy huzamosabb ideje alsó kategóriás hardver az ajánlott Full HD játékhoz és a játékok teljesen jól futnak rajtuk. Persze e téren is voltak blamák, mint pl a Dishonored 2, de nem ez a jellemző. Ráadásul ott vannak az ilyenek, mint az új Forza Horizon, elég megnézni milyen jól néz ki és hogy milyen alap gamer gépen tökéletesen jól elfut.

Maguk a hardverek, amik ehhez kellenek a bányászláz és a processzordrámák mellett is elérhetőek voltak és nem is különösebben drágán. Ott vannak a régebbi, 3-4 éves nyolcmagos procik, amik a mai napig röhögve meghajtják a játékokat. Ha ilyened van, akkor vagy sok éves már és még mindig jó, vagy mostanában vetted nevetségesen olcsón, úgyhogy ez nem jelenthet problémát. Memória terén elég ma akár 16GB is, de ezt is az évek alatt simán mellérakosgathattad, még ha 4GB-al is kezdtél. Videokártyából az 1060 meg már ultrához ajánlott. Ennek értelmében egy régi 970-es is majdnem mindent lehoz maxon droppok nélkül, nagy fps számmal, vagy beton fix 30-al. És akkor még mindig az ultráról beszélünk.

Szóval nincs arról szó, hogy azonnal félmilliót kell fizetned egy gépért és semmi sem fut rajta, meg valahogy elfutnak. Azt viszont PC játékosként nem teheted meg, hogy soha semmit nem fejlesztesz a gépen. Ha 8 éves gépe van valakinek, ami akkor is alsó kategóriás volt, az nyilván nem tud rajta játszani egy AC Odyssey-t. De ilyenkor pont hogy nem az ágyuval verébre, hanem a csúzlival tankra esélye áll fent.
41.
41.
zozo76hun
#38: a telefonos jatek pont ugyanazzal a problemaval kuzd mint a pc. ezer hardware van a mobilokbol, ugyanugy mint a pc-nel is. nem lehet egy fix hardware-re optimalizalni. ugyanaz a megolas is mint pc-n: agyuval verebre. joval erosebb hardware kell hogy ne essen annyira le a frame-rate, aztan valahogy csak elfut.
40.
40.
Codehook1337
Nekem meger egy mobil 250-300 ezret ,DE en ha mobilt veszek minoseget veszek es kiszolgal kb 3 evig nekem ennyit meger. Sokan vesznek 50ezerert de fel ev mulva mar a nyaka veres... annak meg semmi ertelme.
39.
39.
delphijos
#36: Sajnos ez a trend pont hogy döglik megfele, az említett okok miatt. Több cim meg se jelent már, van olyan “sorozat” amit abbahagytak ( GO-k ). Persze, biztos van még néhány, de nem erre megy az irány....
38.
38.
zola2000
#36: Mi adtak ki? Sok éve jött pár játék ps2ről (ps2 gtak, max paine, Dragon quest 8) de aztán aztán abba is hagyták a komolyabb címek mobilra portolását.

Switchre meg van jópár port ps2-ps3ról fullhdban futnak okami HD, dark souls remaster szintű címek tv módban PS4 portok mint a tavalyi doom idei wolfstein2, valkyria chronicles 4 stb meg csak sima HDben.

A switchnek annyi plusz előnye van a mobilhoz képest hogy arra igencsak optimalizálnak, mobilra meg valami általánosabb programnyelvben megírják a játékot és fut ahogy fut. Ja és a mobil pár perc játék után felmelegszik és alacsony órajelen fut, switch vastagabb van benn ventilátor (ami főleg tv módban pörög fel) ami ezt nem engedi.
37.
37.
Batman
Biztos jó lehet androidon, a leskálázott mosottas szarokkal játszani, akadni. Be van lőve a Huawei.
36.
36.
Heldengeist
#35: Azért van egyszervásárlós játék is, a klasszikusok mobil portjait rendre így adják ki, lehet telefonra emulátort telepíteni, akár windows virtuális PC-t is, pulsz ott vannak a felfutóban lévő játék streamelő szolgáltatások is, ahol asztali PC- és konzolos játékokhoz lehet hozzáférni. Ez nem kis kínálat jó játékokból.
35.
35.
delphijos
#34: Sajnos a "mobilos játék" nálam ott bukik meg hogy gyakorlatilag már nincs olyan játék a store-ban amit kifizetsz és játszol, hanem "ingyen" letöltöd, és után vagy egy tonna reklámot zúdít rád, vagy minden sz@rért vásárlásra ösztökél. Ha valamiért akar 10USD-t kérnek, már a kutya se veszi meg... Úgyhogy mobilon szinte mindenki az In App vásárlás" modellre állt át. Ezért az "élményért" én nem vennék 300e-ért ilyet. De persze nem vagyunk egyformák.
34.
34.
Heldengeist
A mobilos játék sem már csak Candy Crush és társai, ráadásul egyre kevésbé az. És egyre kevésbé az. Nem is szorítkozik kizárólag az érintőkijelzőn idétlenkedésre. Vagyis az összehasonlítás nem a valóságtól elrugaszkodott. Külön azért is, mert a Switch ereje sem egy másik dimenzió a felső-középkategóriás telefonokhoz képest.


https://i.ytimg.com/vi/FoQF2CMaDL4/maxresdefault.jpg
33.
33.
PaprikaJancsi
#32: 5G-s telefon, plusz az MS Project xCloud ötlete, na arra szívesen befizetnék :)
31.
31.
Ooorky
#26: 3ds koppintást írtam... Szerintem egyértelmű, hogy vannak rajta gombok, 2 analóg társaságában.
28.
28.
delphijos
#14: “Egy jó 500ezres tévé remek minőség lehet, csak az átlag keres 100-200ezeret, félmilliós tévé igencsak irreális egy hétköznapi embernek, ”

Lehet hogy fura lesz, de a tartós fogyasztási cikkek relatíve jóval olcsóbbak lettek, és ezért vannak ezek a kommentek. Félreértés ne essék, nem azt mondom hogy egy ilyen tv nem nagyon drága sok embernek, de amíg ma hazaviszel mondjuk 200e forintot, elvileg bemehetsz es veszel egy tevét mondjuk 100ért. ( Oké, persze élni kell, de csak a “lehetőség” szempontjából ) Még a 80-as években is a 3-4 ezres fizetéshez. 10-15 ezres tv ár társult. Az mennyivel irteálisabb, és azért az emberek osszespórolták az árát, vagy kigazdálkodták a hitel törlesztőt.Szóval azért nem csak úgy kéne nézni az árakat hogy mi az aminek 2-3 hónap alatt “osszedobom” az árát. Természetesen nem azt mondom hogy mindenki ilyet tud venni. Csak azért ez árnyalja a képet.
24.
24.
Ooorky
Aliexpress-en 150$ körül van egy androidos 3DS koppintás előtelepített emulátorokkal. Nem egy teljesítménybajnok, de régebbi konzoljátékok simán futnak rajta...
23.
23.
PaprikaJancsi
#20: Hasonlítják az iPhonehoz és a Note 9-hez is, nézd meg a videót, aztán írj kommentet.
22.
22.
PaprikaJancsi
#21: Nem vennék ennyi pénzért telefont, főleg hogy pár hónap múlva lesz egy még jobb, még erősebb. Csak mondom, hogy a mobil piacon ez ilyen specifikációk mellett nem túlárazott.
21.
21.
Max3000
#8: "Ez a mai piacon, ennyiért baromi jó áron van"

Vegyél akkor vagy 10-et öregem és aludj jól.
20.
20.
Max3000
#13: Akkor miért hasonlítja maga a gyártó is a switch-hez és nem az iPhonehoz?Úgy látom már megint hű leszel a nick nevedhez.Egyébként lehet akármi,például egy két kazettás kávédaráló,akkor is ár/érték (vagy funkcionalitás) arányban egy nagy büdös vicc marad.
19.
19.
PaprikaJancsi
#18: Tény, hogy funkcionalitás szempontjából hibrid konzol, de teljesítmény ügyileg sokkal közelebb áll egy kézikonzolhoz (szerintem).
Amúgy ha már cikk, Shifty miért írta ezt a címet? Semmi köze itt új kihívóról egyszerűen meg kellene nézni több ilyen konfot, és leesni, hogy a Huawei magas fokon űzi a hasonlítást mint marketing modell. Nem lesz a Switch kihívója egyszerűen fogtak valamit ami menő, leírták, hogy nagyobb a képernyő és jobb a hordozhatósága, meg akkumulátor és egyéb kisebb dolgok. Nem a Switch ellen indítják, jól tudják ők is, hogy két külön világ, csak hát ha gamer mobil, hasonlítsuk konzolhoz. Újabb nagyszerű marketing.
18.
18.
Yanez
#17: A Switch nem csupán kézikonzol. Amúgy azért írtam, mert gondolom innen van az olvasóknak a konzolokhoz való viszonyítási ötletük.
17.
17.
PaprikaJancsi
#15: Senki nem hasonlította nagy, asztali konzolokhoz. Egy kézikonzolhoz hasonlították, de ott is inkább csak a kijelző méretét.
16.
16.
Norbiii
#10: Auchanban láttam egymással szemben két brutál tévét, annyira szép volt, hogy arra nincsenek szavak. Igaz, az áruk is nagyon szép volt! XD Nekem 100 ezres tévém van, részletre lett véve, és mai napig csodálom a HD látványt! :)
15.
15.
Yanez
#13: A cikk már eleve arról szól, hogy egy konzolhoz viszonyítják. Már a címe is.
14.
14.
Norbiii
#10: Egy jó 500ezres tévé remek minőség lehet, csak az átlag keres 100-200ezeret, félmilliós tévé igencsak irreális egy hétköznapi embernek, de szerintem egy 2-300ezres tévé is. A GK-n sokszor olvasom az ilyen nagy bevásárlásokat, de pl itt az Auchanban azt tapasztalom, hogy a 100 ezres tévéket veszik. A telefonoknál pl nagyon népszerűek a 25-40 ezres készülékek.

De amúgy ahogyan írod, sokaknak van egy határ, 300 ezret egy telefonra, ahogyan delphijos is írja, abból már kijön egy Ps és ez Xbox, vagy egy használt autót. :) :)
13.
13.
PaprikaJancsi
#11: Ki nem szarja le egy tapipados csúcstelónál, hogy tapipados csúcsteló? :D
Mi a szar köze van a PS5-nek és annak az árának, egy teljesen más termékhez?
Ez egy telefon, nem Xboxhoz, hanem Samsunghoz vagy iPhonehoz lehet hasonlítani.
12.
12.
Kraudo
Semmi értelme nincs. Nincs olyan mobil játék amiért indokolt lenne ezt megvenni. Fortnite meg a Vain glory is van switchre. Aki ezekkel akar játszani út közben, az inkább switchet vesz harmad ennyiért. Még jobbanis jár a játék felhozatal miatt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...