PCSX emulátort futtat a PlayStation Classic

  • Írta: sirdani
  • 2018. november 10.
  • Hír
Link másolása
Ahogyan közeledünk a PlayStation Classic rajtjához, egyre több információ lát napvilágot a retrokonzolról. Most például azt tudtuk meg, hogy a nyílt forráskódú PCSX emulátor segítségével fog működésbe lendülni a gépezet.

A dolog azért is különösen érdekes, mert míg konkurens Nintendo a saját retrokonzoljainál, vagyis a NES és SNEC Classic esetében az európai kutatási és fejlesztési részlegük által kreált saját emulátort használták, addig a Sony önálló fejlesztés helyett inkább egy már jól bevált, szabadon hozzáférhető emulátort állított üzembe.

Egészen pontosan a PCSX ReARMedot. A PCSX emulátor fejlesztése 2000-től 2003-ig volt a legaktívabb Linux, Mac és Windows operációs rendszereken. Később ebből fejlődött tovább a PCSX Reloaded, ami aztán rengeteg új lehetőséggel és a bugok drasztikus csökkenésével a ReARMed-verzióban csúcsosodott ki. Utóbbi már olyan plusz funkciókat is lehetővé tett, mint a hálózati játék, vagy a visszajátszások elmentése - melyek egyébként hiányoznak a PlayStation Classicból.

Persze van, aki szerint mindez egy tökéletes példája annak, hogy néha egy „amatőr” fejlesztésű emulátor adott esetben ugyanolyan hatékony - vagy még jobb is -, mint egy „hivatalos” verzió, ám mégiscsak vegyes érzéseket kelthet az emberben, hogy a hazánkban akciósan 35 ezer forintos áron megvásárolható konzol ugyanazt a programot futtatja, amit a leggyengébb otthoni gépünkön is könnyűszerrel kipróbálhatunk.

Ugyanakkor igazán ironikus, hogy még 1999-ben a Sony perelte be a Bleem! vállalatot amiért megpróbálták emulálni az eredeti PlayStation-tartalmakat. A három éven át tartó jogi huzavona végül a Sony vereségével zárult, ám a Bleem! így is kiszorult a bizniszből a túlságosan magas jogi költségek miatt. Azzal, hogy 19 év után viszont pont az ellenkezőjét teszik, és egy hivatalos Sony-eszközbe egy nyílt forráskódú emulátort telepítenek, legalább az „amatőr” emulátorok végre talán megkapják azt az elismertséget, ami jár nekik, és nem a kalózkodás egy újfajta válfajaként tekintenek rájuk csupán.

10.
10.
Ooorky
Az az emulator fut ezen is...

https://bit.ly/2JUWVhe
5.
5.
Sir-Vival
Ha megfelelő licence alatt megy ez a nyílt forrású emulátor, a Sony simán megteheti ezt. Gondolom belemókoltak ezt-azt, elvettek belőle, és íme.
A probléma az emulátorosdival az volt, hogy az emulálandó játékokat nem igazán eredeti PlayStation lemezekről óhajtották beszerezni - így azért érthető a Sony felháborodása - amikor magának az emulátornak a fórumán tippeket adnak, hogy honnan is lehet töltikézni ezt-azt... Az nem oké.

Nézzük a pozitív részét: ezt nem lesz nehéz átalakítani... és most már talán a Sony sem bánja, ha nem veszi meg mindenki a lemezt (A PS1 szoftvereladások gondolom nem számottevőek, szóval csak a gép jól fogyjon).
3.
3.
Bnecne
Azért érdekes hogy a sok Sony fanboy nem itt van hanem egy hírrel feljebb osztja az észt a XO2018 hír alatt xd
2.
2.
Batman
Itt látszik a Sony mentalitása. Szarnak ránk, csak profit legyen.
1.
1.
mestermagyar
"Lunix"

Ki akarom próbálni ezt a lunixot.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...