Glukhovsky visszavette a Metro filmes jogait

Az MGM még 2012-ben szerezte meg Dmitry Glukhovsky posztapokaliptikus regényének a filmes jogait, ám az írónak az első vázlatok alapján nem tetszett a túlzott amerikanizálás, ezért a stúdió egyelőre elesett az adaptálás lehetőségétől.

Ahogyan az első videojáték, úgy a filmadaptáció is a könyv történetéhez ragaszkodott volna, ám az eredetileg kiválasztott forgatókönyvíró, F. Scott Frazier amerikai köntösbe kívánta átültetni a sztorit, így Moszkva helyett Washington D.C. metróhálózata kapta volna a főszerepet. Most azonban ezt az elképzelést Glukhovsky teljes egészében elvetette.

„Az MGM-mel közösen tervezett projekt a könyvön alapult volna, ám a forgatókönyv közös írása nem vezetett sehova, így a jogok visszaszálltak hozzám. Szóval jelenleg új producerekkel egyeztetünk a lehetséges adaptációkról, viszont ez egy igencsak nehéz és hosszú folyamat. Én még mindig optimista vagyok. Hamarosan meg fogjuk látni, hogy a Metro Exodus megjelenésével képes lesz-e az IP jobban megvetni a lábát az óceánon túl.”

Az író mindenképpen ragaszkodik az oroszországi helyszínhez, mivel véleménye szerint Washington D.C. és Moszkva teljesen más történelmi háttérrel rendelkezik, és így jelentősen eltérő problémákkal kell szembenéznie mind a mai napig. „Rengeteg dolog nem működne Washington D.C.-ben. Washington D.C.-ben nem működnek a nácik, egyáltalán nem működnek a kommunisták, és nem működnek a Dark One-ok sem.”

„A Dark One-okat helyettesíteniük kellene valamilyen véletlenszerű szörnnyel, ám amíg a szörny nem néz ki emberien, addig az idegengyűlölet metaforája sem működne, pedig az számomra, mint internacionalista embernek, rendkívüli jelentőséggel bír.”

„A stúdiók azért félnek Moszkvába helyezni a történetet, mert az amerikaiak általában azokat a sztorikat szeretik, amik Amerikáról szólnak. Viszont megismétlem, a Metro: Last Light és a Metro 2033 - a könyv és a játék egyaránt - példányainak milliót adtuk el világszerte, és mostanra az emberek valószínűleg már elfogadják, hogy a történet Moszkvában játszódik, mivel ez is hozzájárul az eladások sikeréhez. Az apokalipszis amerikai változatát már sokszor láttuk, és a műfaj iránt elkötelezett és alapos ismeretekkel rendelkező közönség nem igazán szeretne ebből többet kapni.”

Szóval a fentieket összefoglalva bizony még sokáig kell várnunk arra, hogy a mozivásznon is megcsodálhassuk kedvenc metróhálózatunkat. Ugyanakkor nem sokáig leszünk már újabb moszkvai kaland nélkül; február 22-én érkezik a Metro Exodus PC-n, Xbox One-on és PlayStation 4-en egyaránt.

15 komment - szólj hozzá!