A Disney szerint remek partner az EA

Bob Iger, a Disney elnöke az Electronic Arts pénzügyi konferenciája után adott interjúban elmondta, a lootbox-botrány ellenére teljesen megvannak elégedve a kiadóval és annak munkájával.

Volt idő, amikor a Disney is jelen volt a játékok világában és többek között azok kiadásával igyekezett bővíteni amúgy sem kicsi portfólióját. Végül ez az irány nem jött be a stúdiónak, és miután már a Disney Infinity és az Epic Mickey sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a stúdió végül úgy döntött, külsős partnereknek ad lehetőséget, ő pedig csak a jogok eladásával szeretne a jövőben foglalkozni. Ennek keretében született meg 2013-ban egy tíz évre szóló szerződés az Electronic Artscal közösen, aminek eredményeként az EA birtokolja a Star Wars-franchise játékok kiadásának jogait.

A kiadó tegnapi pénzügyi konferenciája után Bob Iger, a Disney elnöke is nyilatkozott kettejük kapcsolatáról, az ismert Battlefront II-féle lootbox-botrány után ugyanis több helyről is arról lehetett olvasni, hogy megromlott a kapcsolat. Iger azonban most tisztázta a helyzetet, és mint mondta, abszolút elégedettek az Electronic Artscal, így biztosan folytatódik a két fél közötti munkakapcsolat.

Mint mondta, korábban megpróbálkoztak már a játékkiadással, felvásároltak stúdiókat is, velük együtt fejlesztőket is toboroztak, de végül egyik sem sült el igazán jól, így be kellett látniuk, hogy hiába jönnek a sikerek a filmkészítésben, a sorozatgyártásban vagy a vidámparkok üzemeltetésében, bizony van olyan terület, amihez nem értenek. Így kerülhetett a képbe az Electronic Arts, akikkel Iger szerint remek kapcsolatot ápolnak és abszolút nincs okuk panaszra, így van rá esély, hogy folytatódni fog kettejük egyezsége.

Ezt a kapcsolatot a már említett lootbox-botrány sem törte meg, de miért is tette volna? Hiába az eltelt hat év és mindössze két Battlefront-játék, valójában a 2015-ben megjelent első rész és a tavaly bemutatott folytatás is remekül teljesített. Előbbiből 14 millió, utóbbiból pedig 9 millió talált gazdára. Ráadásul az egyezség állítólag úgy lett megkötve, hogy az EA fix licencdíjat fizet, vagyis ha elkaszál egy Star Wars-játékot, az őt érinti rosszabbul.

Éppen ezért is lehet érzékeny a kiadó számára, hogy kénytelen volt törölni a Visceral Games játékát. Reméljük, a Respawn Entertainmentnél készülő Star Wars Jedi: Fallen Order kiküszöböli a csorbát. 

21 komment - szólj hozzá!