Összehasonlító videón a TAA és a DLSS

  • Írta: sirdani
  • 2019. február 9.
  • Videó
Link másolása
Az Nvidia RTX-kártyáinak bemutatása óta rendkívül felkapott téma lett a valós idejű sugárkövetés mellett a vadonatúj DLSS vonalsimítási eljárás, melyet a 3DMark legújabb tesztjében végre már akció közben is megfigyelhetünk.

Egészen pontosan a 3DMark Port Royal tesztben, mellyel kapcsolatban a készítők a mai napon egy új videót tettek közzé, amin az igencsak nagy népszerűségnek örvendő TAA vonalsimítást vetették össze a gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló DLSS technológiával.


Az eljárás lényege, hogy a vonalsimítási feladatokba a kártyák RT-magjai is képesek besegíteni, így jóval nagyobb teljesítmény elérésére lehetnek képesek közel azonos minőségű grafikai megjelenítés mellett. Az Nvidia pár nappal korábban bemutatott videóján ugyanezen a teszt során akár 50 százalékos gyorsulást is képesek voltak elérni egy RTX 2080 Ti kártyával 1440p-s felbontáson, ami meglehetősen impozáns eredmény, ráadásul a tesztelők szerint a DLSS segítségével a kép sokkalta részletgazdagabb és élesebb marad a TAA vonalsimításával szemben.   

10.
10.
bitbandita
Érthető, hogy az átlagfelhasználók morognak, mert alig látnak érdemi változást, amiért ráadásul durván zsebbe is kell nyúlni. Nem a kártyagyártók faszságait akarom megvédeni, de azz azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a technológia elért egy olyan szintre, ahonnan a kisebb előrelépések is hatványozottan nagyobb számítási kapacitást igényelnek. Minél jobban közeledünk a valósidejű fotorealisztikus megjelenítéshez, úgy jelentenek egyre nagyobb kihívást az egyre kisebb különbségek. És ezek az egyenként, önmagukban nem látványos különbségektől lesz majd olyan, mint a valóságos. Az persze sokkal látványosabb, amikor pl egy szobrot 3000 helyett 30000 ponttal ábrázolunk, hatalmas a különbség, mint az, hogy milyen élsimítás van rajta, vagy hogy az árnyékoknál hogy szóródik a fény. A probléma ott van, hogy a hardware gyártó rögtön pénzre akarja váltani, minél nagyobb profittal. Azt is meg lehet érteni, csak általában ilyenkor basszák el, mert itt jön a képbe a mohóság, ill. a befektetők, részvényesek elvárásai és a realitás közötti különbségből adódó feszültség.
4.
4.
patka21991
Ja, emlékszem a haverokkal a suliban arról beszélgettünk régen, h hű de kafa a San Andreas és 10 év múlva majd öröm lesz földig rombolni a várost, meg ha neki száguldunk egy kirakatnak, akkor nem pattanunk le róla... nem a szebb grafikára vágytunk, mert akkoriban az is szép volt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...