Összehasonlító videón a TAA és a DLSS

Az Nvidia RTX-kártyáinak bemutatása óta rendkívül felkapott téma lett a valós idejű sugárkövetés mellett a vadonatúj DLSS vonalsimítási eljárás, melyet a 3DMark legújabb tesztjében végre már akció közben is megfigyelhetünk.

Kommentek

#21
#1: Ez aztán értelmes hozzászólás volt. Majd ha a digital foundry vagy hw unboxed, gamers nexus stb. áll elő hasonló véleménnyel, akkor készpénznek veszem. A hasonló tech oldalak véleménye, hogy jelenlegi formájában sem a ray tracing, sem a dlss-nek semmi értelme. Persze lehet, hogy mindkettőből lesz majd jobban optimalizált verzió a jövőben. Ez nem az én véleményem. Persze nyilván az nvidia reklámvideója mérvadó és a hardware unboxed idióta.
https://www.youtube.com/watch?v=nS58xlzZsLI
Lefordítom, ha nem értesz angolul: A DLSS 4K-ban FF XV-ben, (ami nem techdemó) egy 1800p TNAA-nak felel meg látványban és teljesítményben is pont az 1440p és a 4K között van.
#20
#18: Nem is multira van, ott pc-n amúgy is szinte mindenki grafikát butít a jobb framerate, jobb látásviszonyok kedvéért.
#19
#17: 16-os komment amúgy benne van a minimum fps is, igen leesett 53-ra néha. Mégegyszer, ez a patch elötti állapot. Patch óta több mint 50%-ot nőtt a sebesség.
Elötte sem volt "kb jatszhatatlan" azóta meg pláne nem.
#18
#17: Eleve nem állnék olyannal szóba, aki BF5 multiplayert ray tracinggel játszik... :)
#17
#15: Lehet hogy rossz a szemem, vagy a videóval van valami de nekem ez baromi "darabosnak" tűnik. Egyáltalán nincs az "smooth" érzésem amit azért 60fps-nél éreznem kéne.
#16
#15: És halkan jegyzem meg, ez a dxr patch elötti állapot. Azóta több mint 50%-ot gyorsult a játékdxr-el...
#15
#8: Egyszer megélnénk hogy nem hordasz össze baromságot amit a szokásos "nvidiám van" szöveggel szeretnél hitelessé tenni..
Íme. Jó játszhatatlan.. :D
https://youtu.be/upQ1xxnKqr8
#14
Amugy 50 colon 4k-n megnezve nekem hatarozottan az jon le, hogy a kep ket fele meg csak nem is ugyanugy van tomoritve.
Total maskep kockazik a tomorites.
De lehet nem igy van csak gyanus.
#13
#5: Vicces, hogy egy olyan featuret aminek az a lenyege, hogy ne barmolja szet a kepet mikozben megszunteti az aliasing-et, egy romma tomiritett videon kell bamulni. Ami alapbol megteszi azt csak 20* rosszabbul mint a legotvarabb aa utoeffekt.
Ha ez meggyozesre keszult video akkor
a video alapja semmi letjogosultsaga nincs ennek a cuccnak
#12
#11: *jobb
#11
#5: De van kulonbseg.
Csak sokszor kell elolvasd a marketing anyagot es egy par orat mantrazni kell is azt.
A lenyeg hogy tudd melyik kep melyik es ha jol atradiroztad az agyad elotte sokkal jobnnak fogod erezni az uj parasztvakitast.
Vagod?
#10
Érthető, hogy az átlagfelhasználók morognak, mert alig látnak érdemi változást, amiért ráadásul durván zsebbe is kell nyúlni. Nem a kártyagyártók faszságait akarom megvédeni, de azz azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a technológia elért egy olyan szintre, ahonnan a kisebb előrelépések is hatványozottan nagyobb számítási kapacitást igényelnek. Minél jobban közeledünk a valósidejű fotorealisztikus megjelenítéshez, úgy jelentenek egyre nagyobb kihívást az egyre kisebb különbségek. És ezek az egyenként, önmagukban nem látványos különbségektől lesz majd olyan, mint a valóságos. Az persze sokkal látványosabb, amikor pl egy szobrot 3000 helyett 30000 ponttal ábrázolunk, hatalmas a különbség, mint az, hogy milyen élsimítás van rajta, vagy hogy az árnyékoknál hogy szóródik a fény. A probléma ott van, hogy a hardware gyártó rögtön pénzre akarja váltani, minél nagyobb profittal. Azt is meg lehet érteni, csak általában ilyenkor basszák el, mert itt jön a képbe a mohóság, ill. a befektetők, részvényesek elvárásai és a realitás közötti különbségből adódó feszültség.
#9
#8: Az a lényege, hogy 4k-s felbontásban ha bekapcsolja a "paraszt" az AA-t, akkor az fps-e leesik 40-45-re, míg a dlss megoldással ez mondjuk marad 60-70 fps-en. A mögöttes technológiát nem értem, ennyire nem néztem utána. :) De ez is olyan, hogy kb. a 2080 és a 2080 TI-nél van értelme. Már amennyi... :)
#8
#7: De 4K-nál, meg minek???? Ismét öngól... Az nvidija így próbálja eladni a szarjait, mert érdemi előrelépés nincs. Ray Tracing? Nézzük már meg jobban, hogy kb a 2080Ti is úgy belassul tőle, hogy kb játszhatatlan a játék. (BF5 és társai)... Kellet egy ficsőr, amit lenyomnak a sok fanatik torkán. Nekem is envidijám van, tény, hogy jó, hát de na...
#7
A DLSS egy rettenetesen réteg dolog. Prémium fícsör, ha úgy tetszik. Eleve csak 4k-n működik (tudtommal), és ott azért sokat tud számítani, hogy max élsimításokkal mondjuk nem feleződik le a teljesítmény, azonos/kicsit jobb hatás mellett sem. Mondjuk engem nem fog érinteni mert se az RTX sorozat, se a 4k nem hozott lázba, de maga a dlss ötlete nem rossz, és ha nem csak 4k-n lenne elérhető, akkor szerintem mindenki imádná és nagyon hasznos lenne pl. VR játékoknál, ahol jelentős "AA javulást" lehetne elérni relatíve kicsi erőforrás árán.

A többiben egyetértek. Én is örülnék ha fizikára, játékmechanikára, AI-ra fordítanák az extra teljesítményt/energiát.

patka21991: a grafikai "hiányosságokat" könnyebben tudta az ember agya kompenzálni. A régi játékokat akkor pont olyan szépnek láttuk mint ma, a különbség az, hogy a kezdetlegesebb grafikák esetében az agyban lezajló folyamat jobban hasonlított az olvasáshoz, mivel sok mindent mi magunk "képzeltünk hozzá"... Tomb Raider 1 pl... a 3szög ciciket mi úgy éltük akkor meg, hogy "hűűűűhaa!". A fizikával ez nem működik. Ott nem tudjuk elképzelni, hogy a ház összedől, ha nem dől össze... :)
#6
úgy látom az embereknek már kurvára elege van a bullshitekből :D Kit érdekel a grafika? Először normális játékokat gyártsanak, mert már ott tartok hogy a 20 éves Resident Evil 2-t próbáltam ki életemben először, és 1000x jobban élveztem mint akármelyik mai futószalagon gyártott AAA fost :D
#5
#4: Amúgy kövezzenek meg de lehet én vagyok vak de sokszor nem látom az eltérést mondjuk a 2x AA meg a 16x AA és tesztalláció meg franc tudja mik közt sem.
#4
Ja, emlékszem a haverokkal a suliban arról beszélgettünk régen, h hű de kafa a San Andreas és 10 év múlva majd öröm lesz földig rombolni a várost, meg ha neki száguldunk egy kirakatnak, akkor nem pattanunk le róla... nem a szebb grafikára vágytunk, mert akkoriban az is szép volt.
#3
#2: Fizikat nagyon hatterbe szoritottak pedig olyan 2005 kornyken arra ment ra mindenki meg a rombolhato kornyezetre. :(
A Ray Tracing magok helyett inkabb a physic-nek kene extra mag a DLSS melle mert a RT meg raer.
#2
Ez mind nagyon szép és jó, csak már játékmenetben is kellene fejlödni nem csak effektekben. Esküszöm a fizika is sokszor rosszabb mint 10 éve.