Komoly leépítésekre készül az Activision-Blizzard

Szörnyen döcögős évet tudhat maga mögött az Activision-Blizzard, hiszen több húzócímük is a vártnál jóval gyengébben teljesített. Ennek nyomán pedig hamarosan akár több száz munkavállalójuk is állás nélkül maradhat.

2018 egész biztosan nem az Activision-Blizzard éve volt. A StarCraft 2, Diablo III és a Hearthstone egész évben csupán takaréklángon égtek, a Heroes of the Storm csapatának leépítésével pedig a vállalat gyakorlatilag bevallotta: hivatalosan is elvesztették a MOBA-versenyt. A World of Warcraft legújabb kiegészítője, a Battle for Azeroth ugyan hihetetlenül erősen startolt, a fejlesztőcsapat kétségbevonható döntéseinek hála azonban a játék az első néhány hónap után rengeteg előfizetőt veszített. Az PR-szempontból katasztrofális BlizzCon után pedig okkal rengett meg a rajongók bizalma a vállalat jövőbeli terveit illetően. A helyzet komolysága pedig csak egyre cudarabbnak látszott, miután a Blizzard elnöke, Mike Morheim 27 év után végleg elhagyta a vállalatot, a pénzügyekért felelős Spencer Neumann pedig átpártolt a Netflixhez.

A koporsóba az utolsó szöget talán a januári hír verte be, a Bungie ugyanis bejelentette: szakít a vállalattal és magával viszi a Destiny-franchise-t is. Csupán két cím maradt tehát az Activision-Blizzard zászlóshajójának élén. Az Overwatch remek ívű karriert futott, a Call of Duty: Black Ops IV pedig a tavalyi év egyik legsikeresebb játéka lett, az eladások azonban mindkét cím esetében lelassultak. Ennek nyomán az Overwatch bolti ára gyakorlatilag megfeleződött és a Black Ops 4 is megkapta a maga olcsóbb kiadását.

Az Activision-Blizzard márpedig egy óriási vállalat, s mint olyan, nem futhat a végtelenségig stagnáló címekkel. Kétségtelen, hogy egy újabb nagy dobásra van szükségük, de mivel ilyesmi nem várható a közeljövőben, úgy tűnik, hogy a vállalat a működési költségek visszafogása mellett döntött. A Kotaku információi szerint ugyanis a jövő hét kedden (február 12-én) történő üzleti konferenciahívás alkalmával a vezetőség bejelenti majd, hogy az erőforrások átrendezése során több munkatárstól is megválnak majd. Ha hihetünk a pletykáknak, akkor ez a szám elég vészesen fest: akár több száz ember is munka nélkül maradhat.

A Kotaku egyébként többször is megkereste az üggyel kapcsolatban az Activision-Blizzard szóvivőjét, választ vagy kommentet azonban nem kaptak a kérdéseikre. A cégen belüli források szerint egyébként nem a fejlesztői részleg felett leng a guillotine, elsősorban a kiadással és a marketinggel foglalkozó csapatok dolgozóit fenyegeti a leépítés. Mivel a Destinyt támogató csapatok - legyen szó PR-ról, közösségi médiás támogatásról, vagy marketingről - alól a Bungie távozása teljesen kihúzta a szőnyeget, az itt foglalkozó munkatársak is könnyen az átszervezések áldozatául eshetnek.

49 komment - szólj hozzá!