Túlfizetett az EA és az Activision CEO-ja?

Egy nonprofit szervezet, az As You Sow összegyűjtötte azoknak a cégvezetőknek a listáját, akiknek cégük alkalmazottaihoz képest kiemelkedően magas a fizetésük. A játékvilágból az Activision Blizzard és az Electronic Arts vezére is felkerült a listára.

Alig egy hete jelentettük, hogy az Activision Blizzard a pénzügyi beszámolója alkalmával megerősítette, legalább 800 embert küld el a vállalattól, miután annak egyes részlegei nem hozták az elvárt számokat. Az Electronic Arts ugyan csak kisebb leépítéseket eszközölt, de a negyedéves beszámolója szerint itt sem sikerül teljesíteni a kitűzött célokat, a bevételek bizony elmaradtak az elvártaktól.

Ennek tükrében viszont érdekes adalék, hogy mind Bobby Kotick, az Activision Blizzard, mind Andrew Wilson, az EA vezérigazgatója szerepel az As You Sow "legjobban túlfizetett" CEO-k listáján. Kotick a 2019-es lista 45. helyét foglalja el, a 28 698 375 dolláros éves keresete ugyanis 306-szorosa a kiadó alkalmazottainak átlagos keresetének. A részvényeseket ez viszont nem igazán érdekli, hiszen 92 százalékuk nemrég megszavazta és elfogadta, hogy megkapja a neki megítélt fizetési csomagot.

Hasonló a helyzet az Electronic Arts vezetőjénél, Andrew Wilsonnál is. Ő 35 728 764 dollárt keres, ami 371-szerese a kiadónál adott átlagfizetésnek, de annak ellenére, hogy évek óta botrányok övezik a kiadó tevékenységét, a részvényesek mindig bizalmat szavaznak neki. Legutóbb 97 százalékuk hagyta jóvá, hogy megkapja a neki megítélt fizetési csomagot. Teljesítménye a lista 98. helyére volt elegendő.

Az olló pedig biztosan továbbnyílik majd, hiszen míg az Institutional Shareholder Services szerint 2013-ban 11,5 millió dollár volt az átlagos CEO-fizetés, addig 2017-re ez a szám már 13,6 millió dollárra ugrott. Az Economic Policy Institute elemzője eközben úgy véli, hogy a részvényopcióknak köszönhetően az Egyesült Államok 350 legnagyobb cégénél 18,9 millió dollárt kaptak még kompenzáció formájában a CEO-k, ami 17,6 százalékos növekedés.

44 komment - szólj hozzá!