Túlfizetett az EA és az Activision CEO-ja?

Egy nonprofit szervezet, az As You Sow összegyűjtötte azoknak a cégvezetőknek a listáját, akiknek cégük alkalmazottaihoz képest kiemelkedően magas a fizetésük. A játékvilágból az Activision Blizzard és az Electronic Arts vezére is felkerült a listára.
  • Írta: Shifty

Kommentek

#44
#40: Nagyon korrekt hozzászólások, látszik a hozzáértés.

Amúgy meg, lehet hogy túl sokat keres ( kiváncsi vagyok ki kérne kevesebbet ha a részvényesek megszavaznak ennyit , kb. mintha behívna a főnök hogy lesz fizuemelés, és valaki visszautasítja ) , másrészt senki se CEO-nak született.Kotick pl. egyetemistaként az Apple fejlesztett programokat.... Aztán ha valaki tökösebb, esetleg "gátlástalanabb" mint a többség ( és esetleg van némi szerencséje ) az magasra juthat. Pl. Kotick se milliomos csemete volt, akinek ki volt kövezve az út eddig. Azért ezt sem szabad elfelejteni.
#43
#23: Van itt pár elég buta, de te magasan vezetsz :D Annyi kérdésem lenne hogy képzeled el a világot, de valószínű nem túl bonyolultan és az összes filléres beszólásodat is elpuffogtattad már.
Na jó mégis, nem bírom ki. Szerinted miből áll egy CEO munkája? Vagy akár csak egy aligazgatóé? Kávézgatnak röhögcsélnek, dumcsiznak, a sok zseton meg csilingel?
#42
Egy talánnal kevesebb
#41
És talán pont a játékipar talán 2 legfertőzőbb emberét emelték ki...
#40
Nincs ebben semmi ellentmondás (odaírtam, hogy "összességében" ... De mind1)
Az meg, hogy a cég máig a részvényesek "seggét nyalja" (?!)... Jelenleg 763.051.000 darab részvény van forgalomban... 1 részvény árfolyama 42 dollár. És az hogy manapság 100 milliót keresnek...ok. A részvényeseknek meg 42x763.051.000 $ral "tartoznak" (ennyibe kerülne "kiváltani az akkori kölcsönt" (ami tulajdonrész de mind1). Amúgy különböző pénzügyi szabályok miatt nem 42t kéne adni egy részvényért kivonuláskor, hanem többet.. A számolás könnyebségéért legyen 50. Szóval amint a cég kifizet egyben 38 milliárd!!!! Dollárt a részvényeseknek, onnantól nem kell többet nyalni a seggüket, újra garázsfelfogásban olyan játékokat csinálnak amilyet csak akarnak.
#39
Hát én elfogadnám azt az évi átlagos 90-100 ezer dollárt.
#35
... Lehetnek egy nagy asztal körül bőrfotelben. Ilyenek is vannak. De olyan is, hogy xy kommentelő szülei fizetik a megtakarítást a magánnyugdíjpénztárba. Ami egy roppant vonzó "Amerika technikai titánjai" portfólióba is rakja a pénzét... Ami mögött még az Activision is ott van = lehet még a szüleid vagy te magad is részvényes vagy....
Akkor most a "szemét részvényesek meg csak a pénzt akarják"...
#34
De még utolsó gondolatként, tényleg csak, hogy laikusként hétköznapi képbe kerülhessen az ember, hogy ki is lehet a részvényes.
Sokan lehet úgy képzelik el, hogy ők kizárólag félkopasz öltönyös 50es faszik lehetbem
#33
#32: Egy része abszolút nem. A cikk is kitér a részvényopciókra. Ez lefordítva nagyjából úgy működik, hogy a vezető számára akkor nyílik meg egy opciós vásárlási lehetőség (nem részletezem a kondícióit.. Elég annyit tudni róla hogy végeredményben ez egy vaskos cash lehet a vezetőnek), ha a részvény árfolyama xy ideig pl egy bizonyos árfolyam felett tartózkodik. Az meg úgy sikerül, ha a cég eredményes (a csődbe ment cég minden csak nem eredményes) = csőd esetén csak emiatt is kevesebbet keres (tehát nem érdeke), valamint a nagy vezetők (már csak a befeketői bizalom miatt is (hogy nézne ki, hogy vezetőként nincs a saját cégemből... Én magam sem bíznék benne?!)) jelentős részvénycsomaggal rendelkeznek. Na ennek az értéke csőd esetén közel 0 lenne.
Értem én, hogy sokan a wall street farkasán szocializálódtak, hogy milyen egy céget vezetni, hogy kokainmámorban törpeembereket kell céltáblára dobálni 2 prosti között, de ez a valóságban nem így néz ki.
Valamint amire a cikk is kitér, hogy a részvényesek (a tulajdonosok) hagynak jóvá dolgokat az éves közgyűlésen... A ceo fizetését is. És 92% (azért az elég határozott igen) szerint rendben van.
#31
#29: A tényen nem változtat hogy indokolatlanul a sokszorosat keresik a többi dolgozohoz képest, oké ha több de nehogy már 360x osát, mert annyival többet biztos hogy nem tesz bele. Valóban nem ismerem pontosan hogy működik egy ilyen cég mivel nem ilyen területén mozgok, gondolom te igen mivel látom nagyon a szívedre vetted hogy még egy regényt is írtál hogy jól helyre tegyél. Summa summarum az én szememben telefonokat felvenni, másokon atgazolni és számokon flash elgetni nem olyan tisztelendő mint akármelyik másik munka amit a cégnél végeznek (szóval sem mondtam hogy csak az aki kódot ír végez érdemi munkát)
#29
#5: amúgy valami kicsit számomra is megfoghatóbb, objektívebb szempontok alapján tudnád behatárolni, hogy kik azok, akik egy IT cégnél "érdemi munkát végeznek"...és nemtom...mi a másik kategória? melyik beosztás körül lép át szerinted "lébecolásba"?
szóval a fejlesztők ők dolgoznak szerinted. Ha projekten dolgoznak, akkor a projektvezetőjük még dolgozik? vagy a szervezeten belül a csoportvezetőjük ő még "érdemi munkás"? A tesztelők? Hiszen egy bizonyos rétegük egy bizonyos fázisban játékfejlesztőknél "csak játszik".
A fejlesztő is bejár néha meetingekre, olyankor azt a pár órát az univerzum igazsága szerint inkább nem kéne neki kifizetni mert nem kódol?
Nem is beszélve a bérszámfejtés, HR, PR, marketing, befektetői kapcsolatok, jogi osztály, support...stb részről...hiszen a mai világban netbankon akár el is utalhatná a dolgozó a saját bérét. Adóilletékesség szerint "belföldi" alany adózása sem lehet nagy ördöngősség....az ilyeneket csinálhatná a fejlesztő maga. Igazából pár év tapasztalat után lehet egész jól fel tudná mérni, hogy szakmailag (!) ki lenne megfelelő maga mellé fejlesztőnek...HR is letudva. Ha valaki betelefonál, hogy xy hibaüzenettel kilép a játék, a problémák egy részében akár kódszinten is meg tudnák keresni honnan jön ez a hibaüzenet.
Summa summarum neked van igazad...1 cég elmegy csak "érdemi munkásokkal"
+ mikor 1 cégnek több milliárd dollárt kell bevonnia (IPO...mikor tőzsdére lép a cég = eladják a cég 1 részét (igen a "hatalmat" is a cég felett szavazati jogok formájában), hogy casht kapjanak, hogy fejlődjenek vagy egyáltalán életben maradjanak), akkor utána a gonosz részvényes, aki anno (összességében) milliárdokat invesztált a cégbe ő meg rohadjon meg...csak a pénzt hajszolja (nélküle még mindig garázscég lenne....vagy már az sem)
Az a baj, hogy az átlagember nem dolgozott nagy IT cégnél vagy még sehol sem, mert diák még vagy nagyon a pálya elején van....el sem tudja képzelni annak a működését, illetve egy nyilvános cég (tőzsdén jegyzett) tulajdonosi szerkezetével, működésével sincs tisztában...de itt megmondja a frankót
#28
#23: Mások leanyázása az interneten és az érveink személyeskedő káromkodással való kihangsúlyozása a te elbaszott ertekrendedben teljesen helyen valo.
Edes krisztus. Mond hogy 15 evesnel nem vagy idosebb.
Ennyire sotet felnott embert 15 ev kokemeny laboratoriumi agymosassal se lehetne eloallitani.
#27
Engem nem érdekel mennyit keresnek mert nem belőlem élnek.... :) Mindkét cég futoszallagon gyárt számomra tök érdektelen dolgokat, szóval egészségükre. Az elmúlt 5 év számomra a kis stúdiókrol és az indieről szólt. Pff!