Nem zárt jó üzleti évet a Square Enix

Amíg a legtöbb kiadó alapvetően remek üzleti évet zárt, addig a Square Enix ugyanezt már nem mondhatja el magáról. Hiába teljesített jól a Kingdom Hearts III és a Shadow of the Tomb Raider, a költségek elvitték a nyereséget.

Hiába alakult jól a Square Enix forgalma az elmúlt pénzügyi évben, valójában nem sok örömre van oka a kiadónak. A bevétel 8,2 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti eredményhez képest, így most 2,48 milliárd dollárt termelt a cég, amiből a nettó profit 169 millió dollár volt, ami viszont 28,5 százalékos csökkenés. Ráadásul ha ezt az eredményt lebontjuk a kifejezetten játékközpontú Digital Entertainments eredményeire, akkor jól látható, hogy ugyan az éves bevétel 1,87 milliárd dollár, ami 6,9 százalékos növekedés, de a profit ebből mindössze 266 millió dollár volt, ami viszont már 33,1 százalékos zuhanás.

Ennek oka pedig az, hogy hiába teljesítettek jól a kasszáknál a kiadó játékai, azok költségei, főleg az új játékok esetében nagyon magasra rúgtak, így a Kingdom Hearts III, a Shadow of the Tomb Raider, a Just Cause 4 és az Octopath Traveller is kevés volt a jó eredményhez. 

A Square Enix egyébként összesen 26,55 millió darab játékot adott el, amiben benne vannak a dobozos és digitális változatok is. Itt egyértelmű növekedés figyelhető meg, tavaly ugyanis 23,74 millió egységnél állt meg a számláló.

A végeredményben vastagon benne van egyébként a már félévközi eredményekben is feltüntetett óriási kiesés, amit a cég belsős stúdiója, a játék nélküli Luminous Productions könyvelt el. Itt 33 millió dollár úszott el, miután a kiadó újratervezi leányvállalat stratégiáját, ami leépítésekkel járt együtt.

Természetesen van visszaút, hiszen a Square Enix tarsolyában ott van még a Marvel és a Crystal Dynamics közös fejlesztése, a titokzatos Avengers-játék, ami az idei E3-on talán már mozgásban is láthatunk. Ez az egy játék pedig bőven termelhet elég pénzt ahhoz, hogy a következő üzleti évben ne ilyen adatokról számoljunk majd be.

14 komment - szólj hozzá!