HWSW: Szakít a Google a Huaweijel

A Reuters tegnapi cikke alapján bombaként robbant a hír, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöki rendeletének hatására a Google bizonyos technológiák és licencek kiadását illetően nem működik a jövőben együtt a Huaweijel.

Nem a versenytársaktól, hanem az Amerikai Egyesült Államok elnökétől kaphatja fennállásának eddigi talán legnagyobb pofonját a kínai Huawei Technologies. A gyártó Donald Trump elnök múlt szerdán aláírt elnöki rendeletének értelmében rákerült az International Emergency Economicy Power Act (IEEPA) törvényben meghatározott úgynevezett Entity Listre, melyen azok az entitások (cégek, államok vagy akár magánszemélyek) szerepelnek, akik, illetve amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államokra nézve. A fenti törvény értelmében a listán szereplő entitások részére csak külön kormányzati engedéllyel szállítható amerikai technológia - beleértve a hardver mellett a szoftvert is. Az igazi bomba tegnap robbant, a törvény hatálya ugyanis nagyon úgy tűnik, kiterjed a Google-re is, mely számos, az Android operációs rendszerhez köthető, annak működését szervesen befolyásoló technológiát licencel a Huawei részére.

A múlt heti döntés értelmében így a Google a jövőben többek között semmilyen támogatást nem nyújt a Huawei számára az egyébként szabadon felhasználható Androidot illetően, illetve nem biztosít hozzáférést a licencköteles Google Play Services és Google Play Protect szolgáltatásokhoz - előbbi számtalan androidos applikáció (pl. YouTube, Gmail stb.) működésének elengedhetetlen kelléke, utóbbi pedig a Play Áruházból letöltött szoftverek biztonsági integritására ügyel. A szoftvercég ugyanakkor igyekezett lehűteni a forrongó kedélyeket, így Twitter-üzenetben közölte, hogy a már megvásárolt Huawei-készülékek tulajdonosai számára a két említett szolgáltatás a továbbiakban is elérhető lesz, mivel a rendelet hatálya nem visszamenőleges.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

51 komment - szólj hozzá!