HWSW: Szakít a Google a Huaweijel

A Reuters tegnapi cikke alapján bombaként robbant a hír, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnöki rendeletének hatására a Google bizonyos technológiák és licencek kiadását illetően nem működik a jövőben együtt a Huaweijel.
  • Írta: Shifty

Kommentek

#48
#45: Kína megszokta már, hogy a szarjait hivatalosan nem árusíthatják Kínán kívül, itt meg arról van szó, hogy a Google szarjai nem lesznek rá hivatalosan előtelepítve. Nekik lerosszabb esetben árulják majd a telefonokat pult alól meg lehet rendelni ebay+aliexpress+banggoodon keresztül, az apk-kat meg leszeded máshonnan, ha tényleg nem lesz rajta.

Ahol a Huawei tényleg meg fogja szenvedni és erre megy ki a játék, hogy ki van zárva az infrastruktúrafejlesztésből.
#47
#46: Ez csak akkor lenne életképes, ha a kínaiak saját rendszere jól működő lenne, és versenyképes az Androiddal. Megfelelő, és a Google szolgáltatások kiváltására képes alkalmazáskínálattal.
De ez egyelőre nem téma, mert az android nyílt forráskódú és szabadon használható. Csak épp a Google szolgáltatásai licenckötelesek, szóval nem lehet rajta Play Store, Google Maps, Gmail, stb. Ez az amit meg kell oldaniuk, új rendszer (egyelőre) biztosan nem kell.

Ha kína úgy dönt hogy "szia gyártósorok", akkor az amerikaiak áttelepülnek Indiába, Vietnámba, vagy bárhova máshova ahol olcsón kiépíthető az infrastruktúra, és van olcsó munkaerő is. Kínában meg ott áll majd több millió munkanélküli, mert annyi embert amennyit a külföldi bérgyártás foglalkoztat (már nem csak a telefonokról beszélünk), a saját gazdaságuk nem tud felszívni. Legalábbis nem a gazdaságot előrehajtó munkára.

Szóval nagyon sokoldalú ez, és valószínűleg ha drasztikusabb lépésekre kerülne sor, abból senki sem jönne ki jól.
#45
Na akkor a Huawei-nek harangoztak. Volt már Bada, Tizen, Symbian, Windows phone, egyiket se vették mert ugye alig volt rá app.
#44
#31: Nem te vagy az egyetlen, sok ismerősöm jelezte, hogy csak BESZÉLTEK valamiről, és pár perc múlva érdekes módon ott is volt a reklám. A vicces az, hogy mindegyiknek huawei van :D
#41
#39: Mármint az megcáfolás, hogy az Amazon és társai tagadják az adatlopást? Na hát nyilván! Fenn kell tartani a fogyasztói bizalmat, nem állhatnak elő vele, hogy igen, egy harmadik (negyedik) fél éveken keresztül hozzáfért az összes róluk tárolt adathoz, beleértve olyanokat is, amikről nem is tudtak, hogy gyűjtötték. Még akkor is maszatolnak a végsőkig, ha totál nyilvánvaló, hogy lebuktak (pl. Zuckerberg szenátusi meghallgatása, Sundar Pichai kongresszusi meghallgatása, vagy épp amikor az Epic Store lebukott).
#40
#39: Ettől még a te álláspontod meg a másik véglet. Egész biztos hogy Kína is “megkémkedi a magáét” ehhez nem is kell bizonyíték. És nem csak kémkedés a kérdés. Itt nem “néhány” Android telóról van szó, hanem kommunikációs központi rendszerekről. Azért nem ördögtől való ha egy ország megválogatja hogy ilyen rendszerhez milyen beszállítót enged oda. Ez független attól hogy az USA milyen kémhálózatot működtet.
#38
#35: Nyilván az USA sem ártatlan, de ettől még Kína számukra (is) nemzetbiztonsági kockázat, tehát a fellépés indokolt.

Ami a célzott reklámokat illeti, az meg már a te sarad, hogy nyitva hagyod magad az ilyen dolgokra. Néhány egyszerű lépéssel elég jól lehet az ilyesmit blokkolni, néhány kevésbé kényelmessel pedig majdnem teljesen.

Ami meg a hadsereg problémáját, Iphone vagy Android, én nem engednék be telefont gyári rommal. Minimum Lineage OS vagy külön nekik kifejlesztett változat. Az Android open source, nem hiszem, hogy földhöz vágná őket ráállítani pár tucat fejlesztőt és kigyomlálni belőle a felesleget.
#37
#34: “de még a google-t is simán bezúzhatnák a francba egy hatalmas bojkottal”

A Google-t azért elég rendesen mogyorórzza a kínai kormány, szóval ez azért kissé mellément. Az Amazon meg konkrétan egy kínai cégnek adta át az ottani ügyfeleket kiszolgáló adatközpontokat, és kvázi kivonult az országból. A lényeg hogy mindkét oldalon megy az adok-kapok.
#36
#32: Mondjuk ezt a vádat amit Bloomberg az Apple-vel, meg az Amazonnal “bizonygatott” pont ezek a vállalatok tagadták... És pár állítólagos fotón kívül nem volt senki aki ezeket a chip-eket látta volna.
#35
#32: Melyik ország bukott le, hogy a telefonjaikkal más országok vezetőit hallgatta le?

+Az mi, hogy megnézem egy bútoráruház kínálatát PC-n, majd másnap reggel facebook-on bútorreklámokat kapok?
Vagy étteremben töltött ebéd után a gmail kliensben étterem reklámok virítanak?
Na és az, hogy megfelelő szoftverekkel még a 2-vel ezelőtti telefonommal tett utazásokat is vissza lehet nézni?

Btw. 2 hónappal ezelőtt az amerikai hadseregben betiltották az iphone-ok használatát szolgálat közben mivel egy központi szerverre töltötte fel a mozgásaikat és azt ismeretlenek feltörték, így hozzájutottak az őrjáratozási útvonalakhoz...
#32
#21: A Huaweit csak idén már legalább 3 ország megvádolta adatlopással. Plusz ugye még itt van ez:
https://www.pcmag.com/news/364262/does-your-motherboard-have-a-secret-chinese-spy-chip
És még ez sem az első eset. Rohadtul nem éri meg megbízni Kínában sem magán, sem nemzetbiztonsági szinten. Ára van annak a húszad annyiba kerülő hardvernek.