E3 2019: Shenmue III - csalódottak a támogatók

Ennek legfőbb oka pedig nem más, mint a váratlanul felbukkanó Epic Games Store-exkluzivitás. Az eredetileg steames kulcsért fizető Kickstarter-támogatóktól ráadásul a visszatérítési lehetőséget is megtagadták.

A tegnapi napon a PC Gaming Show keretein belül látványos gameplay trailert kapott a Shenmue III, illetve kiderült, hogy a játék PC-s verziója kizárólag az Epic Games Store-ból lesz elérhető. A Shenmue III esetében ugyanakkor ez a kijelentés közel sem kezelhető félvállról.

A játék ugyanis még a PlayStation 2015-ös E3-konferenciája során került bemutatásra, mint kickstarteres projekt, mely az emberek millióit elérő leleplezés miatt alig 9 óra alatt elérte az előre kitűzött 2 millió dolláros célt, és végül egy minden korábbi rekordot megdöntő 6 333 296 dolláros eredménnyel zárta a kampányt. A támogatók számára pedig két lehetőség volt adott; vagy a PlayStation 4-re érkező átiratot jegyeztették maguknak elő, vagy pedig a PC-s verziót, mely esetében kizárólag a Steamet tüntették fel támogatott platformként.

Időközben azonban berobbant a viszonylag agresszív üzletpolitikát alkalmazó Epic Games Store, melynek vezetősége rengeteg játékkal kötött időleges vagy végleges exkluzív forgalmazói megállapodást. Az új fejlemények szerint ezen címek táborát erősíti a Shenmue III is. Az utóbbi időszakban bevett szokássá vált, hogy ilyen esetekben a steames előrendelők a játék kulcsát a Steamen válthatják be, ám a megjelenés után kizárólag az Epic Games Store-ból lehet megvenni a játékot - még ha csak időlegesen is. Konkrétan ez történt például az Anno 1800 esetében is.

A Shenmue III kapcsán azonban semmiféle ilyen átmenetről nem beszélhetünk, a játék kizárólag az Epic Games Store-ból lesz elérhető, így a PC-s előrendelők is epices verzióban kapják majd meg a játékot. Rengeteg támogatónak nem tetszett a hír, éppen ezért úgy döntöttek, hogy az exkluzivitás miatt visszakérik a támogatás összegét. A Shenmue III csapata azonban a platformváltás miatti összes visszatérítési kérvényt elutasította, így jelenleg akadnak olyan támogatók is, akik már több mint négy éve fizettek a játék steames verziójáért, ám most a megállapodás egyoldalú módosítása miatt az Epic boltjára lesznek kényszerítve.

Tovább rontja a helyzetet a játék kiadásáért felelő Deep Silver egyik hivatalos tweetje, mely szerint a PC-s verziók dobozos kiszerelésében is a játék telepítésére alkalmas DVD helyett csupán egy Epic Games Store-ban beváltható kódot kapunk. Kíváncsian várjuk az ügy kapcsán a fejleményeket, de egyelőre úgy néz ki, hogy a támogatók semmilyen kompenzációra sem számíthatnak.

A Shenmue III a jelenlegi felállás szerint 2019. november 19-től lesz elérhető PlayStation 4-en és PC-n, az Epic Games Store kínálatában.

29 komment - szólj hozzá!