Az EA továbbra is ragaszkodik a loot boxokhoz

Sőt az a véleményük, hogy a "meglepetésmechanikák" szórakoztatók és etikusak. Az Electronic Arts képviselőjét az Egyesült Királyság parlamenti képviselői hallgatták meg a szerencsejátékhoz hasonlatos játékelemekkel kapcsolatban.

Kétségtelen, hogy a 2017-es Star Wars: Battlefront II esete volt az a gyújtópont, ami kirobbantotta a videojátékok loot boxai és a szerencsejátékok közötti kapcsolat botrányát. Nem csoda hát, hogy az Electronic Arts a figyelem középpontjába került, miután több ország is betiltotta, vagy korlátozta azokat a játékokat, amelyekben valódi pénzzel vásárolhatunk olyan ládákat, melyek tartalma a szerencsére van bízva.

Az EA-t képviselő Kerry Hopkins az Egyesült Királyság parlamenti képviselői előtt jelent meg, ahol az ülés tagjai a loot boxok és a hagyományos szerencsejátékok közötti összefüggést firtatták - utóbbi ugyebár sok helyen eleve tiltott, a videojátékok esetében pedig tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a véletlenszerű jutalmakat nyújtó mikrotranzakciós opciókhoz a kiskorúak is könnyedén hozzáférhetnek.

Miután Hopkinst megkérdezték arról, hogy etikusnak tartja-e a loot boxokat (esetünkben konkrétan a FIFA Ultimate Team kapcsán), az EA képviselője válaszát egyből azzal kezdte, hogy a vállalaton belül nem "loot boxnak", hanem "meglepetésmechanikáknak" nevezik ezeket az elemeket. Ezután Hopkins párhuzamot vont a "meglepetések" és a véletlenszerűen csomagolt hagyományos játékok között.

"Ha az ember elmegy egy áruházba, bármely olyan boltba, amely sok játékot árul, s megkeresi a véletlenszerűen csomagolt játékokat, akkor azt a következtetést vonhatja le, hogy az emberek kedvelik az efféle meglepetéseket. Ez hosszú évek óta szerves része a hagyományos játékok piacának, legyen szó Kinder tojásokról, Hatchimal-, vagy LOL Surprise-játékokról. Úgy gondoljuk tehát, hogy az a módszer, ahogy ezt a FIFA-játékokban, vagyis a FIFA Ultimate Team véletlenszerű csomagjaiban alkalmazzuk, az valójában igen etikus és roppant szórakoztató. Az emberek kedvelik ezt" - mondta Hopkins, aki ezután elárulta azt is, hogy a vállalat álláspontja szerint nincs bizonyíték arra, hogy a "meglepetésmechanikák" szerencsejátékfüggőség kialakulásához vezetnének.

22 komment - szólj hozzá!