HWSW: Erőre kap a VR/AR-eszközök piaca?

  • Írta: fojesz
  • 2019. július 4.
  • Hardver
Link másolása
Az IDC szerint látványosan növekedtek az eladások a területen az idei első negyedévben, leginkább a PC-hez csatlakoztatható eszközök népszerűsége növekszik - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Új lendületet kapott az AR- és VR-szemüvegek piaca, az IDC elemzése szerint az idei első negyedévben egy év csökkenés után a szegmens újra növekedést mutat. A gyarapodás ráadásul egészen látványos, az egy évvel korábbi eredményekhez képest az idei Q1-ben 27,2 százalékkal ugrott meg az eladott darabszám, összesen 1,3 millió készülékre. Ezek elsöprő többségét, mintegy 96,6 százalékát nem meglepő módon a VR-headsetek tették ki, az AR-headsetek továbbra is jóval komótosabb növekedést mutatnak, azok eladásai 1,9 százalékkal nőttek csak a tavalyi Q1-hez képest.

idcvrf

A VR kategóriában a legnépszerűbbek a PC-hez csatlakoztatható headsetek voltak, ezek tették ki az eladások 53,2 százalékát - jócskán megelőzve az egy évvel korábban még hasonló piacrészt kihasító, kijelző nélküli, okostelefonnal használható headset-kereteket, amelyek miután a legolcsóbb belépési opciót jelentik a VR-szegmensbe, sokáig a legnépszerűbb választásnak bizonyultak. Az idei Q1-re azonban már csak az eladások 23,2 százalékát tették ki, szinte fej-fej mellett haladva a teljesen önálló (jellemzően egyébként ugyancsak telefonos hardverre építő) vezeték nélküli headsetekkel, amelyek 23,6 százalékot tudhatnak magukénak. Ebből jól látszik, hogy azon vásárlók jelentős része, akik valamilyen szinten érdeklődést mutattak a szegmens után, mára megvették első, vélhetően olcsóbb eszközeiket, és már a komolyabb VR-headsetek után érdeklődnek. Az elemzők arra számítanak, hogy ez utóbbi trend lesz jellemző majd az év hátralévő részére is, vagyis a PC-hez csatlakoztatható, illetve az önálló VR-headsetek lesznek a legkelendőbbek.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

10.
10.
Őrnagy
Mondjuk én néha Tv-n játszva is rosszul vagyok, tehát ez a VR-téma számomra kilőve
:D
9.
9.
Őrnagy
Na de, az előttem szólók érveinek ellenére, az eladások növekednek.
Ne csökkennek, nem stagnálnak.
Növekednek.
9.
9.
Őrnagy
Na de, az előttem szólók érveinek ellenére, az eladások növekednek.
Ne csökkennek, nem stagnálnak.
Növekednek.
8.
8.
0Hagyma0
Az még hagyján, hogy mennyien nem veszik meg, de akik megveszik sem játszanak vele. Van pár ismerősömnek, és kb 1 hétig használták...
Persze senki nem valja be, hogy kidobott pénz volt az a 150ezer, de ott porosodik.
....
Be kell vallani, ez nem jött be. Egypár specko simulátoron kívül, gyakorlatilag halott.
Kényelmetlen, buta és drága az egész rendszer.
Viszont mondjuk ELITE-zni biztos nagyon király, benne...
7.
7.
user101
Egy szó, mint száz : party-kellék, mellékág, kiegészítő. Tetszik vagy sem, ez van...
4.
4.
Heldengeist
Azt még hozzá teszem, hogy kicsit konkrétabb legyek, hogy azok a fejlesztések, amik szerintem a jövőben potenssé tehetik az otthoni VR-t, a végtagprotézisek, illetve az orvosok által távvezérelt sebészrobotok fejlesztéseiből jöhetnek majd, és egyszer majd ez fog lecsorogni a mainstream piacra.
3.
3.
Heldengeist
#1: Itt most az a baj, hogy maga ez a headsetes koncepció nem tud jól működni hosszabb távon. Amíg ez a VR, addig ez csak marketing gimmick. Egy pár perces kikapcsolódásra nem érdemes belebújni, hosszabb távon meg nem kényelmes. Nem beszélve a korlátozott és az immerziós lehetőségeihez képest abból kivető interakciós lehetőségekről. Ezért van az, hogy 20 évente előszedik, amikor már egy tök más generációt célozhatnak meg, aki nem emlékszik az előzőre, gyorsan lehúzzák, akit letudnak, aztán polcra teszik az ötletet.

Amíg a VR egy bumszli sisak, amit hadonászással vagy egér-billentyűvel kell irányítani, addig nem lesz sikeres a nappalikban. A neurológiának meg lehet, hogy még 50+ évet is fejlődni kell ahhoz, hogy megoldja azokat a hiányosságokat, amik bukásra ítélik a sisakokat. És ezek a felfedezések nem a nappalikban sikeres headsetek fogják hajtani.
1.
1.
godach
Remélem is. Ideje már, hogy ne a besavanyodott konzervatív vásárló húzza vissza ezt az ágat. Nagyon sokat kell fejlődni, de ha megint hagyják, hogy azok "akiket nem érdekel" megöljék, akkor megint lehet várni 20 évet és egy rendszerváltást :/
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...