HWSW: Erőre kap a VR/AR-eszközök piaca?

Az IDC szerint látványosan növekedtek az eladások a területen az idei első negyedévben, leginkább a PC-hez csatlakoztatható eszközök népszerűsége növekszik - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Új lendületet kapott az AR- és VR-szemüvegek piaca, az IDC elemzése szerint az idei első negyedévben egy év csökkenés után a szegmens újra növekedést mutat. A gyarapodás ráadásul egészen látványos, az egy évvel korábbi eredményekhez képest az idei Q1-ben 27,2 százalékkal ugrott meg az eladott darabszám, összesen 1,3 millió készülékre. Ezek elsöprő többségét, mintegy 96,6 százalékát nem meglepő módon a VR-headsetek tették ki, az AR-headsetek továbbra is jóval komótosabb növekedést mutatnak, azok eladásai 1,9 százalékkal nőttek csak a tavalyi Q1-hez képest.

idcvrf

A VR kategóriában a legnépszerűbbek a PC-hez csatlakoztatható headsetek voltak, ezek tették ki az eladások 53,2 százalékát - jócskán megelőzve az egy évvel korábban még hasonló piacrészt kihasító, kijelző nélküli, okostelefonnal használható headset-kereteket, amelyek miután a legolcsóbb belépési opciót jelentik a VR-szegmensbe, sokáig a legnépszerűbb választásnak bizonyultak. Az idei Q1-re azonban már csak az eladások 23,2 százalékát tették ki, szinte fej-fej mellett haladva a teljesen önálló (jellemzően egyébként ugyancsak telefonos hardverre építő) vezeték nélküli headsetekkel, amelyek 23,6 százalékot tudhatnak magukénak. Ebből jól látszik, hogy azon vásárlók jelentős része, akik valamilyen szinten érdeklődést mutattak a szegmens után, mára megvették első, vélhetően olcsóbb eszközeiket, és már a komolyabb VR-headsetek után érdeklődnek. Az elemzők arra számítanak, hogy ez utóbbi trend lesz jellemző majd az év hátralévő részére is, vagyis a PC-hez csatlakoztatható, illetve az önálló VR-headsetek lesznek a legkelendőbbek.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

11 komment - szólj hozzá!