HWSW: Ez lesz az Intel válasza az új Ryzenekre?

Kiszivárogtak az Intel következő asztali processzorcsaládjának specifikációi. A táblázatban a Comet Lake kódnevű központi egységek paraméterei szerepelnek, amelyekből már lehet következtetni a jövőbeli termékek képességeire.
  • Írta: Shifty

Kommentek

#28
#27: Azt hogy a következő gen konzolok tudni fogják a mostani felsőkategóriás vga szintjét nyugodtan el lehet felejteni amíg 500 dollár körüli áron jönnek.
#27
#26: Ja, mert ugye két forgatókönyv lehet hamarosan kártya téren. Megjönnek az új konzolok, mindegyik tud ugye RTX-et majd. Egyik eset, hogy ezek a mostani új kártyák röhögve viszik az ottani játékokat. Na akkor, majd jó olcsón veszek egyet. Második forgatókönyv, hogy Xbox 24 Tflops? Vagy mennyi? Csak mert az 1070-esem itt max 7, vagy mi? Na de ezek a mostani újak is, mondjuk 2070S 9,1 Tflops... És akkor most nem veszek egy 20%-al gyorsabb kártyát, mert lehet a mostaniak sem lesznek elegek, ha kijönnek a konzolok, meg hozzá a játékok.

Annyira nem értek ehhez, meg jedi sem vagyok, de addig meg ez a kártya tök jó lesz, szerintem.
#26
#25: Minden esetre én most nem bánom, hogy számomra még jól megfelel a kártyám és nem kell ezekből most vennem semmit. Hogy őszinte legyek, nekem annyira az RTX mizéria sem, a kártyák sem, most az új Super-ek sem és még az 5700 -as sem tetszik. :) Mármint szép és jó mindegyik, persze, hogy kéne bármelyik... de ahogy az RTX elsőre sem volt annyival gyorsabb, mint vártam, most másodszorra sem. Meg van hozzá persze AMD alternatíva is - tök jó, de kivárok és meglátom. A másik meg, hogy ez egy 1070 OC itt és ennek sem hangja, sem semmi, megy ezerrel - mindezt egy darab 8-as árammal. Most itt én nem villanyszámlán akarok spórolni, de egy kábel jobban néz ki, mint 2. Meg gyorsult 20-25%-ot a kategória még mindíg 60 fps felett és 150 helyett 300 Wattokat fogyasztanak. De nem csak az AMD, az nvidia is.
#25
#24: És akkor azt a felbontást néztük amire való, 4k-ban amire már gyenge még többet kap.
Anandtech meg a külföldi PH. Összeválogatnak 4-5 játékot amik ráadásul inkább kedveznek AMD irányba és ez alapján jön a statisztika. Csak kár hogy ez fals képet ad, Dfoundry-n is fent van a teszt aminek a végén le is írják,egyet is lehet érteni, jó kártyák a Navik. Van játék ahol a 2070super közelében is jár, de kevés. Inkább a 2070 ellenfele. TPU amire a PH és egyéb agymosásban szenvedő alanyok mutogatnak hogy NV meg Intel fan oldal (annyira hogy ők is magasztalják a Ryzeneket és a Navi sem kapott egy rossz szót sem), legalább tesztel 10-15+ játékkal válogatás mentesen, és lám ki is jön a jóval nagyobb differencia a kártyák között, pláne hogy rendszerint referencia kártyát mérnek referencia kártyával mikor bemutató van és nem csalnak mint PH-n ahol fogyasztásmérésnél referencia fogyasztás vs OC kártya fogyasztása szerepel ugye....:)
És mindez továbbra is feleakkora csíkszélességen mint NV.....Nincs ezzel baj csak megint több volt a füst mint a láng...
#24
#23: Teszteket nézve van az 10-15%.
1080ti nem 2080ti. (és fogyasztásban, amiben alig van alatta)
Anantech meg.... :)
https://tpucdn.com/review/amd-radeon-rx-5700-xt/images/relative-performance_2560-1440.png
#23
#21: A játék teszteket elnézve egy az egyben ugyan az a 2070 Super és az 5700 XT teljesítményben, vagy 5% az nvidia javára. Amit az AMD egyik játékban kap 5 FPS-t (120-nál), azt a másikban vissza is adja a 2070S-el szemben. Ezek mellett a 2070S 215W és az 5700 XT 225W. 10 Watton meg hol érdekel bárkit is a dráma?

Mert akkor az is dráma, hogy full load-nál az 5700 XT szépen 276W-ot kapott be az anandtech-nél, míg a 70S 302W-ot. Ugyan ezen load alatt a 70S 75 fokos volt, az 5700XT pedig 82. Ezek a különbségek.

2080 Ti meg nem jön ide sehogyan, nem igaz? Vagyis ide lehet citálni, de az meg sem 420, sem 520, hanem 1100 + €, azt nem választod most.
#22
#21: Teljesítmény/árban léptek az nvidia 2xxx-ek elé minimálisan. Csak vajon mi a fontosabb. 50-80 dolcsi spórolásért jóval magasabb fogyasztás és hőtermel~s, vagy annyival többért jobb teljesítmény halkabb hűvösebb működés és kisebb fogyasztás mellett...
#21
#19: Csak az AMD nagyon nem 2070 super teljesítmény hanem bő 10-15%-al alatta a 2070 szinten, mindezt 2080/1080ti fogyasztás szintjén.
#20
#18: Ez így teljesen érthető. (y)
#19
#17: Ez mind igaz. De ha most akarsz ebben a percben egy 2070 super teljesítményt, akkor vagy 520 az nvidia, vagy 420 az AMD. Innen mindegy, hogy 3,5,vagy 10 év alatt érték be őket. Most ezek az új kártyák, amik most jönnek az AMD-nél, meg az RTX új geforce-okból is már az újak. Jövő héten nem jön új generáció, ezek meg nem avulnak el fél év alatt. Itt most el lehet dönteni, hogy mennyit akarsz ugyan azért a teljesítményért fizetni.
#18
#16: Azt nem mondanám, hogy rosszul öregedtek. Amire az FX jó, arra azok is jók, plusz 6-7 éves procikról beszélünk. Ennyi időbe telt, hogy az FX-nek kedvező sokszálúsítás kiegyenlítse a megjelenéskori legfőbb hátrányát. Ennyit ért el. Egy ponton javította az erőviszonyokat akkor, amikor már amúgy is tök mindegy, mert mindkettő megérett a cserére. Ezt mondtam egyébként már akkor is. Az AMD előre rohant, és mire számítani fog, már kurva mindegy lesz, mert amúgy is mindkettő elavul. Az FX-8350 beérte, vagy talán valamennyire el is hagyta az i5-3570-et, csak mára már a Pentiumokkal és Ryzen 3-akkal vannak egy szinten, vagy még azokkal sem.

Plusz mégis csak 6-7 éves procikról beszélünk. Az is csoda, hogy még mindig használhatók. Egy Ahtlon XP 3200+ ami 2003-ban fossá vert mindent vagy egy 3,2GHz-es Pentium 4, 2009-ben már már kb. Youtube-on videót nézni volt elég.

Ennyit arról, hogy mi öregedett szépen vagy rondán.
#17
#16: Az nvidia nem tudom mit nézett be de az amd vga szinten most tudja azt amit a több mint 2 éves 1080ti..Teljesítményre,fogyasztásra, mindenre.. Persze trükközgetve fogyasztásban lejjebb tudnak menni (a framerate kárára) de lényegében vicces ha azt vesszük hogy a Navi 7nm,a 1080ti meg 16...Nvidia lemegy 7 nanóra agyon fogja őket gyalázni. 12 nanométeren már most is megteszik...
Pedig jó lenne vga piacra is verseny de ott az AMD több év lemaradásban van, hiába a fejlettebb gyártástech...
#16
#15: Na igen, a sok FX legyőző, mind sajnos rosszul öregedett a Mantle meg az ebből kialakult DX12 mellett. Azt mondom, hogy ebbe most az intel nagyon belenézett, de nem csak ők, hanem részben az nvidia is. És igazából már nem is csak most, hanem nagyon régen lett volna alkalmuk reagálni erre. Már a második generációs, ez előtti Ryzen is 12 nm volt az óta is, amióta létezik. Most az intel nem tud lemenni 14-ről és nem tud gyorsítani azon, amije van.
#15
#7: Nekem Phenom X6-om volt, amikor az FX megjelent és sok téren még az FX8000 is visszalépés lett volna akkor, miközben egy i5 hasonló áron elég komoly előrelépés. Időtállóságban, mivel idővel a több processzormag kihasználtsága miatt lehet, hogy nem végül nem lett köztük nagy különbség, de amíg az FX élettartama nagy részében rosszabb minőségű termék volt, ami szebben öregedett, az i5-nél ez fordítva történt. Vagyis az FX régen azért volt rossz, mert a kor programjaiban hasonló áron jóval magasabb hőterhelés mellett rosszabbul teljesített, mint a konkurencia, most pedig azért rossz, mert már öreg. Ezzel szemben, amikor a Sandy/Ivy Bridge megjelent, kiváló termékek voltak, csak mostanra már rosszak, mert elavultak.

A Ryzen részben ezt fordította meg. Mivel manapság általában már kevésbé fontos az egyszálú teljesítmény, de a programok profitálnak a több magból, miközben az Intel erre nem készült fel megfelelően, az AMD jó helyzetbe került.
#14
Az egészből az a tanulság, amit viszont tapasztalt inteles és AMD-s is egyaránt tudhat.

Érdemes tudni, hogy az ember mit vesz és mire veszi. Érdemes annak tisztában lenni a gyengeségeivel. Ha pl az AMD hűtő vállalhatatlan egy FX idején, akkor kell hozzá egy rendes, márkás hűtő, ami halk és hideg. Ilyen hő + hang dolog újabb intelekkel is van/volt, ugyan az a megoldás, ezen tehát nem kell spórolni. Valamint, hogy lehetőleg mindig felső, vagy felsőbb kategóriából vásároljunk.

Legalábbis, ha azt akarjuk, hogy a géphez 5-7 évig ne kelljen nyúlni. Videokari ez alól kivétel, logikus okokból. Ahogy egy FX8 elment az óta is, úgy a harmadik generációs jó kis i7-es sem kell, hogy elsüllyedjen szégyenében a mai napig. Mert ezek felső kategóriás cuccok voltak. Amit ezek tudtak 6-7 éve, már tudja minden, most viszont megint lehet választani. Én csak azt tudom ajánlani, hogy intelből i7-est és AMD-ből Ryzen 7-est kell venni. Vagy ha szarod a pénzt, akkor 9-eseket.

Alaplapot meg csakis olyat, amin 4 RAM hely van. Most raksz bele egy pár modult, lehet 4 év múlva raknál mellé még kettőt. És akkor sem bontani, sem cserélni nem kell, csak mellérakni.

Videokártyából meg mindig erős kell, nem lehet kompromisszum benne. Inkább sokáig egy régi és egy tényleg jóra gyűjteni ... mert ezt utána fent lehet tartani. Amire cserés lesz, még mindig annyit kapsz érte, mint az új kártyának a fele. Valamint, ha a gyártók kitalálnak holnap megint valamit meg nagy az árverseny, akkor meg simán ki lehet várni egy ilyennel. Ezek alsó hangon elmennek kompromisszum nélkül vagy 3 évet. De tényleg minden fullon. Így 3 évente annyit kell költened egy tényleg jó kártyára, mint másfél-két évente kellene egy közepesre. Futsz így egy 6 éves kört és nem jössz ki drágábbra, mintha két közepes gépet építettél volna. És emellett egyszer sem úgy néztél a gépre, hogy bármit is megbántál volna.

Tehát, ha újat vesztek, akkor érdemes egyszer rálocsolni a pénzt, de akkor szép meg jó lesz minden hosszú távon. Ha meg használtat kell, akkor meg pláne i7-esek csak meg ryzen 7 2000-ek az elmúlt időkből, mert még azok is minimum 3 évet elmennek gond nélkül.

Én az éppen fejlesztani vágyó AMD-seknek azt mondanám most, hogy akik még FX, vagy kisebb procit használnak, hogy itt az idő egy 3. gen Ryzen-re, vagy esetleg egy felháborítóan olcsó, készletkisöprős Ryzen 7 2700X-re. Meg a nagyon régi i3- i5 felhasználóknak is ezt mondom.

Akiknek jó intelük van azok helyében meg nem vennék most abszolút semmit sem. Egy mostani jó intel is még vígan, röhögve elmegy annyit, hogy lássuk mi lesz a közel/közép jövőben CPU fronton.
#13
#12: Ja.
#12
#11: Nekik sem kellett volna egy 8 éves i5 is lazán gyalázza máig az fx 8xxx amd-ket...
Az hogy valaki betegesen procikat cserél más tészta.
#11
#7: Azok teljesen jók voltak és a mai napig is még azok. Egy jó kártyával a mai napig megfelel 1080p-ben. Ezekről a procikról mindig azok meséltek a legtöbbet, akiknek nem volt olyan. Szerintem az összes FX 8-as egy nagyon jól időálló dolog volt, amit simán megérte megvenni.

A 8350-esemet 2013 nyarán vettem és idén kellett csak lecserélnem. De azt sem azért, mert bármi ne futott volna jól. 1440p-ben csak a Shadow of the TR esett be 60 alá vele Paititi közepén (48-ra egy helyen), de rotty grafikán. Az összes többi, amivel az utolsó időkben 1440p-ben toltam, mint rendesen futott kimaxolva, azért mondom, hogy 1080p-re a mai napig jók ezek. Azért cseréltem le, mert szerintem az ilyenek, mint Cyberpunk már nagyobbat fognak kérni jövőre.

36999 Ft volt anno és röhögve hozott nekem 6 évet úgy, hogy egyetlen egyszer sem kellett gépigényt néznem, vagy aggódnom rajta, csak egyszerűen gond nélkül játszani. Naponta 16.89 Ft volt a proci. Sok jó inteles ember sok mindent megmondott közben, az i7 jobb, az i5 jobb, még az i3 is jobb, de még a Commodore 64 is jobb. Én mindezt mindig is elhittem, csak nem kellett éppen háromszor alaplap+procicserével foglalkoznom 6 éven keresztül, mint nekik.

Amit meg most vettem ... gondolhatod, hogy nem intel lett. De persze mindenki azt vesz, amit akar én annyit tudok, hogy nekem bevált.