HWSW: Bemutatkozott az új iPhone

Szokásához híven az őszre fordulva mutatta be legújabb termékeit az Apple, amely újfent három okostelefont leplezett le egy okosóra és egy táblagép mellett. Úgy tűnik, a nagy innováció ezúttal elmarad.

Az elnevezések mélyére nézve ugyanis az iPhone Xr közvetlen utódja érkezett iPhone 11 néven, amely alá a közönség logikusan az iPhone Xs leszármazottját várhatta. Ezzel alapvetően még nem lenne probléma, az olcsóbb modell ugyanakkor bizonyos tulajdonságait tekintve alulmúlja a Xs-t, ami a kevésbé körültekintő vásárlóknak még okozhat kellemetlen meglepetéseket. A csúcsmodellek, vagyis a már említett iPhone Xs, illetve az Xs Max közvetlen utódja az iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max, az Apple tehát az okostelefonos palettára is elhozta a professzionális képességeket sejtető jelölést. Az eddig csak a cég egyes PC-inél és táblagépeinél ellőtt "Pro" eddig munkagépes tulajdonságokra utalt, az új csúcskészülékek képességeit tekintve azonban erősen vitatható a címke létjogosultsága.

Az elmúlt hónapok szivárogtatásai nagyrészt beigazolódtak, az Apple ugyanis nem nyúlt a két éve bemutatott iPhone X fundamentális formatervéhez. Ez egyértelműen alátámasztja, hogy Cupertinóban jó ideje három lépcsős fejlesztési ciklusban gondolkoznak. Az Apple már csak három évente mutat be új készülékdizájnt, illetve változtat okostelefonjai legfőbb paraméterein, elsősorban a méreten, beleértve a kijelző képátlóját is. A termékfejlesztési stratégiára elsőként az iPhone 6-6s-7 mutatott példát, amit az iPhone X-Xs-11Pro tovább vitt, szabad szemmel jól látható változásokra tehát csak egy év múlva lehet számítani. Mindez szöges ellentéte az androidos gyártók stratégiájának, amelyek rendszerint évről évre komolyabban hozzányúlnak a formatervekhez. E helyett az Apple inkrementális fejlesztésekkel igyekszik fenntartani a vásárlói érdeklődést, amely az eladási adatok alapján az utóbbi időben már kevésbé tűnt sikeres stratégiának.

Érdekelnek a további részletek? Irány a HWSW!

70 komment - szólj hozzá!